Вратата (към НАТО) е открехната, но сега не е моментът

...
Вратата (към НАТО) е открехната, но сега не е моментът
Коментари Харесай

Германия охлади надеждите на Украйна да влезе в НАТО по бързата писта

" Вратата (към НАТО) е открехната, само че в този момент не е моментът за взимане на такова решение ", съобщи Писториус.

Той сподели в предаване по немската телевизия, че първо би трябвало да се реши спорът с Русия, а приемането във военния съюз да бъде деликатно преценено " в новото време ". По думите му това не е въпрос, който би трябвало да бъде решен " от възприятие за взаимност ", а с " студен разум и горещо сърце ".

При срещите му през днешния ден във военната база " Рамщайн " на дневен ред не е било нито влизането на Украйна в НАТО, нито това в Европейския съюз. Във военновъздушната база се събра  " Украинската контактна група по защитата ", в която участваха и американският боен министър Лойд Остин, украинския министър на защитата Олексий Резников, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, както и висши военни.

На среща със Столтенберг украинският президент Володимир Зеленски съобщи през вчерашния ден, че е време НАТО да вземе политическо решение да предложения Украйна да се причисли към военния алианс, и че Киев желае да знае по кое време ще стане негов член, оповестиха Ройтерс и УНИАН.

Столтенберг предложения Зеленски на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

На взаимната им конференция в Киев украинският водач съобщи, че срещата на върха на НАТО през юли може да стане историческа.

" Благодарен съм за поканата да участвам на срещата на върха, само че също по този начин е значимо Украйна да получи съответната покана. Няма нито една справедлива спънка пред политическото решение Украйна да бъде поканена в алианса и в този момент, когато множеството хора в страните от НАТО и множеството украинци поддържат присъединението към алианса, е време за съответните решения ", съобщи Зеленски пред медиите.

Борис Писториус, ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати Марк Мили, министърът на защитата Лойд Остин и министърът на защитата на Украйна Олексий Резников в „ Контактната група по защитата на Украйна “ в базата Рамщайн на 21 април
Снимка: AP/БТА

" Ние чакаме точно стъпки напред, и то доста съответни, с цел да изясним за себе си, за нашата страна и общество, че Украйна ще стане член на НАТО ", добави Зеленски. Той акцентира, че Киев желае да има изясненост по кое време ще може да се причисли към отбранителния съюз, както и гаранции за сигурността си по време на присъединението.

" Нека бъда явен: законното място на Украйна е в евроатлантическото семейство. Мястото на Украйна по право е в НАТО. И с течение на времето нашата поддръжка ще ви помогне да извършите това допустимо ", съобщи на собствен ред Столтенберг. Той даде обещание военната поддръжка за Украйна да продължи, като съобщи, че до момента съдружниците от НАТО са обучили десетки хиляди украински военнослужещи и са дали 65 милиарда евро единствено за военна помощ.

" НАТО е с вас през днешния ден, на следващия ден и ще бъде с вас толкоз дълго, колкото е належащо ", съобщи Столтенберг, преди да предложения Зеленски на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР