Вратарят на Славия - Георги Петков, даде интервю за Gong.bg,

...
Вратарят на Славия - Георги Петков, даде интервю за Gong.bg,
Коментари Харесай

Георги Петков: Срещу ЦСКА ни ограбиха! Лудогорец ще вземе титлата, а феновете пълниха Герена заради Мъри

Вратарят на Славия - Георги Петков, даде изявление за Gong.bg , в което приказва за мача с ЦСКА, бурните процеси в някогашния му клуб Левски, развиването на Славия, националния отбор и кой съгласно него ще стане първенец.

Опитният пазач показа, че неговият тим се усеща ограбен, защото е бил незачетен чист гол за Славия. Петков е на мнение, че 90% от почитателите на Левски напоследък са участвали на " Герена "  заради Станимир Стойлов. Той сподели още, че Лудогорец е много по-стойностен тим от ЦСКА и точно заради тази причина се надява " орлите " да станат първенци. 

-Година и малко след една извънредно неприятна травма ти се завърна в игра в мача против ЦСКА. Аз те поздравих преди изявлението, споделям ти го и в този момент: Добре пристигнал, веселя се още веднъж да те видя на терена! Почувства ли нещо по-специално в стъпването ти още веднъж на игрището преди дуела с ЦСКА, изключително поради това, че травмата ти се случи против тях?

-Добър ден! Не, по-специално не. Имал съм и други такива тежки моменти, тъй че не е нужно да се връщам обратно. Когато се връщаш обратно, нищо положително не взимаш. Въобще даже и не съм си помислял, че преди една година стана този случай. Излязох си спокоен, играх си, нямаше проблеми.

-Доколко беше евентуално преди година ти да спреш дефинитивно с футбола?

-Като се върна обратно, беше тежко, само че имах уверението на хората. Аз и тогава благодарих на хората във Военна болница и на управлението на Славия, които направиха такава организация с такива експерти. Уверението към мен беше, че няма да имам проблем да продължа моята кариера и по тази причина аз не смятах да спра. Още повече повлия и това, че щерка ми ме помоли, че желае още да ме гледа по малкия екран. Все отново би трябвало да се съобразя и с детето (усмихва се).

-Това си е несъмнено най-големият тласък. Да се върнем на въпросния мач с ЦСКА. На какво отдаваш провалянето, изключително поради това, че стояхте равностойно на вашия противник?

-На всички е ясно, че ние стояхме добре в този мач. И тук идва един миг, когато, в случай че мога по този начин да се изразя, те ограбват. Славия не е Левски и не е ЦСКА, само че Славия създава млади футболисти. Аз ги чувствам нещата защо става дума. Нормално, ЦСКА се бори за купата, само че по този метод ограбиха нашите деца, както се споделя. Имаме 17-, 18- и 19-годишни, за които е неприятно след мача да им обясниш, че това е футбол и че това се случва в такива мачове. Това бе един изцяло постоянен гол. Сега се възнамерявам, че в случай че бяхме повели с 1:0, подсигурявам, че при всички положения мачът нямаше да приключи по този метод.

-Вашият президент Венцеслав Стефанов на конференция сподели същото – в случай че полувремето бе завършило при 1:0, сте щели да спечелите мача.

-И аз това споделям.

-Всички споделят, че в тази ситуация бе отсъдена засада, защото вашият нападател Ахмед Ахмедов е пречил на видимостта на вратаря Бусато. От твоята вратарска вероятност до каква степен в действителност въздейства позиционирането на Ахмедов?

-Аз гледах дадената обстановка много пъти. Човекът, който в тази ситуация пречи на вратаря, е техният бранител Мено Кох. Той сподели след мача: „ Не разбрах за какво анулираха гола на Славия “, за което мога да го поздравя! Той бе единственият човек, който пречеше, а не нападателят. А и това разстояние от 23-24 метра не е 3 метра, с цел да пречи Ахмед на вратаря. Той имаше ужасно доста видимост. Повтарям се – в случай че някой е пречил, то това е бил техният бранител.

-Сигурно и ти си видял след мача, че доста почитатели на ЦСКА търсеха в твоето стартиране на вратата тъкмо в този мач надали не провокация към тях, знаеш за твоя имидж. Търсена ли е в действителност такава провокация?

-Не. Един път желая да се знае, че моето стартиране в игра е само и единствено решение на треньорския щаб. Много пъти съм казвал, че Гошо Петков е постоянно подготвен, когато треньорите преценяват и могат да разчитат на мен в такива мачове. Предпочетоха в този мач да съм аз поради опита, защото това бе рисков мач. Единствено скърбя, че не можах да оказа помощ на тима да завоюва нещо от този мач. Иначе аз имам много загуби, за друго не ме е гняв.

-Нападателят на ЦСКА Дюкенс Назон те иронизира, хващайки се за кръста при промяната си по време на мача. Ти видя ли в действително време неговото деяние и какво мислиш за постъпката му?

-Ако беше българин, млад нападател на ЦСКА, то аз нямаше да го разясня, само че в този момент за него ще кажа. Самото изказване на неговия треньор, който при промяната, когато излизаше, го назова смешник. Направете си сами сметката защо става дума. Идва някакъв чужденец, който е 30 кг от горната страна, аз не знам господин Ганчев по какъв начин ги взима тия футболисти, и му дават късмет шест месеца да смъкна тия килограми. Сега внезапно да става звезда в България – това аз не го одобрявам. Той може да си прави каквото си изиска. Аз задоволително съм играл, печелил съм купи и трофеи, аз не знам той нещо да е спечелил. Какво да му обръщам внимание на един чужденец, който е пристигнал в България и то в тим като ЦСКА да го прави това нещо?

-Поражението ви оставя на седма позиция, а топ 6 се отдалечава на 4 точки. Смяташ ли, че е по-добре да гоните седмото място и оттова да извършите опит за класиране в Европа?

-Предвид обстановката, в която сме сега, това ни остава, само че има много мачове, ние не сме се отказали. Още повече, че от тези мачове, които ние загубихме, ще видите, че в 3-4 мача ние губим в добавеното време – във Враца, в Разград, за Купата. От това, което аз виждам, Славия в действителност изигра няколко слаби мача, само че във всичките други мачове ние не заслужавахме да загубим. При нас всичко е умерено, упражняваме, стремим се всеки мач да побеждаваме. Някой път става, някой не и ще забележим най-после къде ще бъдем.

-А било ли е сложено като цел пред вас класирането за Лигата на конференциите?

-Какво значи да ти слагат цел? Трябва самите футболисти да имат такава цел, в случай че желаят да се покажат. Не може да тренираш и да играеш и да не искаш да побеждаваш. Когато имаш победи, ще пристигна и това класиране. На нас никой не ни е поставял цел, самите футболисти обаче би трябвало да си слагат те задачата, че би трябвало да играят добре, да се побеждава и да се покажат навънка.

-Има ли го това чувство в съблекалнята на Славия?

-Има го. Точно това им споделяме на младите футболисти, че това е методът - да побеждават, да излязат на открито в тези шампионати, да се покажат и да продължат своето развиване. Това е и концепцията на управлението.

-Какво е твоето мнение точно за тези млади футболисти, с които ти делиш съблекалня в Славия? Виждаме сега един Чунг До, който сега излиза от „ бялата “ академия и ще му се обръща от ден на ден внимание, само че има и други, несъмнено.

-Не единствено Чунг, само че и Крис (б.а. Кристиян Стоянов), има и други футболисти и това е радостното. Хубаво е, че школата на Славия работи, а тя го прави от много години. Хората работят и основават футболисти, за които идва един миг, когато влизат в ей тази съблекалня и оттова нататък по-опитните футболисти като мен и Галин би трябвало да им оказват помощ да израснат, тъй като по този начин и на нас са ни помагали.

-Твоят сътрудник Светльо Вуцов стана непроменяемо наличие в националния тим. В какво отношение съгласно теб той израсна най-вече в последните години?

-Едно от най-важните неща, е, че израстването му се дължи на треньора му – Радостин Станев. Аз им оказвам помощ, когато мога, момчето слуша, което е най-радващото. Допитва се, попива и стои добре.

-Какви са усещанията ти от другите вратари в efbet Лига? Кои имена би могъл да отличиш?

-Има положителни млади вратари. Ще дам образец с Шейтанов на Септември, Андреев на Левски, за които аз се веселя. Преди няколко години, когато получих премията за Вратар на годината, ми стана неприятно, като видях класацията след мен. Може би от пет вратаря трима бяха чужденци. Радвам се, когато видя български вратари да пазят на тимовете в efbet Лига, тъй като мисля, че в България постоянно е имало положителни вратари и ще има. Да не изпусна да загатна и Наумов. Той е огромен гений и неслучайно пази на националния тим, където са конкуренция със Светльо. Конкуренцията ражда първенците, както споделят хората.

-Наистина имаме обичаи в това отношение. Аз си припомням и твоята конкуренция с Митко Иванков преди години освен в Левски, само че и в националния тим, която и двамата ви направи по-добри.

-Абсолютно. Трябва да имаш конкуренция, която да ти дава тласък да работиш и да можеш да израстваш. Иначе, в случай че знаеш, че си единствено ти, няма да е същото.

-Какво е твоето мнение за националния тим под управлението на Младен Кръстаич и неговата политика за подмладяване на отбора?

-По принцип съм „ за “ подмладяването. Моето персонално мнение е, че при Кръстаич много млади футболисти се извикаха, само че би трябвало да се направи един гръбнак от опитни и млади. Разберете, мъчно им е на тези млади футболисти, които влизат по 20 минути или едно полувреме, а по-късно да излезеш на тази атмосфера и този стадион, приказвам за мача с Унгария. Трябва да има и опитни футболисти, с цел да може да се случват нещата и да оказват помощ те на младите. Това е моето мнение и мисля, че ще излязат футболисти.

-Сигурен съм, че наблюдаваш процесите в Левски. Имаш ли мнение за това кой е крив и кой прав в цялата обстановка, обвързвана с Наско Сираков, Станимир Стоилов и Иво Ивков?

-Аз го споделих в едно изявление преди две седмици, че не отива на клуб като Левски да се случват тези неща. Още повече, че е сред господин Сираков и господин Стоилов. Аз съм работил и с двамата и това ми бяха годините, в които завоювах доста в Левски. Те ми подадоха ръка, за което съм им признателен. Казах преди време, че би трябвало да се седне на една маса и да се схванат. Не може всеки да дърпа на другата страна. Явно не можаха да го създадат това нещо, тъй като видяхме раздялата на Стоилов. Неприятно е за всички почитатели на Левски, тъй като, казвал съм го и различен път, 90 % от хората на стадиона идваха поради господин Стоилов.

-Защо в Левски рано или късно се стига постоянно се стига до някаква форма на разделяне?

-Не мога да си го обясня това нещо. Не знам какво разделят там, само че знам, че в името на Левски това не трябваше да се случва. Левски е „ Отборът на народа “ и не би трябвало да се случват такива неща. Примерът, който го имат, беше в ЦСКА. Видяхме празните трибуни, видяхме протеста на почитателите към управлението, само че се видя в един миг, че няма по какъв начин да станат нещата. Може би управлението на ЦСКА е подхванало подобен ход да се приказва с част от фракциите на клуба и виждаме, че сега при тях почитателите им оказват помощ.

-Твоят някогашен съотборник Елин Топузаков ще изведе „ сините “ като старши треньор в дербито с ЦСКА. Ще се оправи ли той с сходно предизвикателство в подобен сериозен миг?

-С Топчо сме другари от доста време. Мъжко момче е, би трябвало да има и малко шанс. Мисля, че и в предния му престой той сподели, че може да води тим като Левски. Дай Боже да му се получат нещата! Днес четох, че притежателят на Левски е излязъл и е удостоверил това, което се тиражираше по медиите, че Елин Топузаков ще е краткотрайният треньор до края на шампионата. Мисля, че ще се оправи. Много е значим този мач с ЦСКА. Както се споделя, Левски, когато бие ЦСКА, по-късно шест месеца всичко може да стане.

-Срещу ЦСКА ти усъвършенства личния си връх за най-възрастен футболист, играл в efbet Лига. Колко още ще продължиш да бъдеш деен играч?

-Всеки път го дублирам, че аз се усещам добре. Нямам никакви проблеми здравословно, да чукна на дърво. Тренирам си всеки ден, тренировките ме държат жив. Може би това, че не пропущам подготовка, ме защищава от травми. Кондиционно съм добре и отново ще повторя, че когато реши треньорското управление постоянно може да се разчита на мен.

-Как си представяш идеалния за теб бенефис?

-Още е рано. Не съм го мислил това нещо за бенефис. Нека да мине време и да видя и да се ориентирам, когато реша, тъй като аз не съм решил да спирам. Като реша да спирам, ще го помисля и по-късно ще го разясняваме.

-За край показа твоята прогноза кой ще стане първенец на България този сезон - ЦСКА или Лудогорец?

-Аз съм го казвал много пъти, че за мен Лудогорец е много по-добрият отбор от ЦСКА. Направиха треньорска промяна с един много добър експерт като господин Петев. Надявам се те да станат първенци, тъй като не е загадка за никого, че ЦСКА не играе добре и то от много време. ЦСКА по някакъв метод, с шанс или с тия победи с по 1:0, побеждава, само че това при тях ще спре.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР