Вратарят на Камерун Андре Онана (26 г.) направи впечатляващо постижение

...
Вратарят на Камерун Андре Онана (26 г.) направи впечатляващо постижение
Коментари Харесай

Вратар с нов рекорд на футболните първенства

Вратарят на Камерун Андре Онана (26 г.) направи впечатляващо достижение още в първия си мач на Мондиал 2022. При загубата с 0:1 от Швейцария той подаде 26 паса, до момента в който се намираше отвън наказателното поле.

Това е връх за цялото време, откогато се води статистика на международните шампионати (б.ред. - от шампионата в Англия през 1966 г.).

Кратък обзор демонстрира, че до 2014 година единствено двама вратари бяха правили над 16 паса отвън пеналтерията в един мач - белгиецът Филип де Вилде (25, през 1998 година против Нидерландия) и парагваецът Хосе Луис Чилаверт (24, през 2002 година против Словения).

 
След това обаче на сцената излезе германецът Мануел Нойер с неговия характерен жанр и той окупира общо четири позиции в сегашния Топ 10. Четвъртото му място е поради 21 паса на Мондиал 2014 против Алжир, петото и шестото - тъй като направи по 17 подавания (през 2018 година против Швеция и в този момент, през 2022 година в Катар, при загубата с 1:2 от Япония), а осмото - за 16 паса отвън наказателното поле през 2018 година против Южна Корея.

Интересното е, че останалите позиции (7, 9 и 10) се заемат единствено от един вратар - Кейлор Навас (Коста Рика). Той е записал три мача с по 16 подавания отвън пеналтерията, и трите - все на Мондиал 2014: против Нидерландия, Австралия и Бразилия.

И до момента в който при Нойер и Навас се касае по-скоро за нападателен метод на игра на целия тим, то при Де Вилде и Чилаверт е по-екстравагантен самостоятелен жанр.

При новия рекордьор Онана обаче става въпрос за нещо напълно друго - той вижда проблеми в отбраната на Камерун и излиза отвън своето поле, с цел да оказва помощ с подавания.

На първо място обаче футболистът, който от юли е в " Интер ", е прочут с уменията си да бъде като плеймейкър в половината на своя тим. Обича да получава топката и интензивно да взе участие в нейното изнасяне и създаване на офанзивата. Той постоянно излиза отвън наказателното поле, когато съперниковият тим не упражнява преса

На второ място - против Швейцария камерунците изоставаха в резултата от 48-ата минута нататък и това наложи африканците да се изнесат в по-предни позиции. Именно тогава са и множеството пасове на Онана (20) против 6 през първата част.

И третият фактор - упоменатите недостатъци в отбрана. Централните бранители Никола Нкулу и изключително Жан-Шарл Кастелето не се справяха добре с пасовете. В този случай Андре Онана просто взе контрола и даже на моменти се оказваше по-напред от последния бранител, а по-често - и на една линия с него.

В тези позиции, в които се намираше вратарят, можеха да работят вместо него и бранителите, само че те му предоставиха самодейността, тъй като сами осъзнаха, че не се оправят добре.

Затова и този връх не е толкоз комплимент за Онана, колкото " черна точка " за полевите футболисти на Камерун, които вратарят опита да избави от стеснение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР