„Връщането в старата сграда на парламента за някои може да

...
„Връщането в старата сграда на парламента за някои може да
Коментари Харесай

Петко Георгиев: Вече има сформирано мнозинство

„ Връщането в остарялата постройка на Народното събрание за някои може да е символно значение, само че това е механически въпрос. Да, на следващия ден ще следим по какъв начин те ще гласоподават с повдигане на ръце, по какъв начин квесторите ще ги броят. Това ще сътвори звук в системата, малко шоу, само че не са същностните проблеми, които стоят пред този парламент”, изясни журналистът Валерия Велева за връщането на депутатите в остарялата постройка на Народното събрание в студиото на „ Здравей, България” по Нова ТВ.

„ Много прекрасен знак за надалеч по-важното нещо - надалеч несимволичната нужда от завръщане на парламентаризма в България. От това по-хубав знак не могат да изберат”, добави журналистът Петко Георгиев.

Той изясни още, че новоизбраните народни представители действително взимат властта в ръцете си до съставянето на държавно управление.

„ Могат да се заемат с неща, които са значими, вместо да изчакват да се завърти по този начин наречената парламентарна рулетка”, добави Георгиев.

Политологът доцент Стойчо Стойчев уточни, че изборът на нов ръководител на Народното събрание ще маркира какво ще бъде болшинството в Народното събрание.

„ При мощно фрагментиран парламент, какъвто е този, нормално се конструират съдружни или динамични болшинства, когато става въпрос за държавно управление на малцинството. Тогава тежестта в една парламентарна република е точно в парламента”, посочи Стойчев.

Прогнозата на политолога е, че в случай че този парламент има цялостен мандат, ще се следи по-динамична парламентарна активност, в сравнение с е имало през последните четири години.

„ От знака, който ще даде Народното събрание на следващия ден, ще можем да проучваме какъв брой ще бъде неговият живот, ще реализира ли този консенсус за смяната, която всички чакаме, или ще стане поле на противоборства, на мощно предпочитание за реваншизъм и угнетяване на до момента властвалите”, добави Велева.

„ Има значими неща, които Народното събрание може да свърши. От на следващия ден ще стартира да се вижда дали в него има болшинство. Моята работна догадка е, че към този момент има направено такова, само че това ще си проличи”, счита Георгиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР