Връщането на мира и сигурността в Европа е първостепенен приоритет,

...
Връщането на мира и сигурността в Европа е първостепенен приоритет,
Коментари Харесай

Радев: Връщането на мира и сигурността в Европа е първостепенен приоритет

" Връщането на мира и сигурността в Европа е първокачествен приоритет, тъй като единствено по този начин Европейски Съюз може да извършва главната си задача да обезпечава непоклатимост и разцвет на европейските жители. Хиляди човешки животи в Европа в бъдеще зависят от способността ни да проучваме всеобхватно и сериозно действителностите в подтекста на войната в Украйна и да формираме цели и тактики, съответни на динамичността на средата за сигурност. Затова е време най-накрая да се употребяват всички принадлежности на дипломацията, с цел да се реализира по-бързо мир в Европа в сходство с нормите на интернационалното право ".

Това съобщи президентът Румен Радев в изявлението си след присъединяване в 19-ата среща на държавните глави от групата „ Арайолуш ", която се състоя в град Краков. В Полша българският държавен глава е на посещаване по покана на полския си сътрудник Анджей Дуда. По време на срещата си държавните глави разискаха съществени въпроси на Европейски Съюз, в това число предпочитани тематики от полското председателство на Съвета на Европейския съюз, което стартира на 1 януари 2025 година. Това оповестиха от прессекретариата на президентството.

" Президентите на страните-членки на Европейски Съюз от групата „ Арайолуш “ изразихме в Краков обща поддръжка за устрема на Европейската комисия в новия си мандат да сложи фокус върху развиването на устойчива конкурентоспособност, учредена на нововъведения и научно-развойна активност. Ключов аспект в тази тенденция е гарантирането на енергийната сигурност посредством възстановяване на свързаността и вложения в нови технологии. Това ще увеличи автономността на Европейски Съюз и ще насърчи европейската промишленост.

Европа покачва и средствата за защита и задълбочава трансатлантическото съдействие в изискванията на световни провокации и закани. Неизменна част от укрепването на трансатлантическите връзки е надграждането на качествата на европейската отбранителна промишленост. Това изисква и усилване на индустриалното съдействие сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, както и осъществяване на взаимни планове изключително в научно-развойната активност, което ще насърчи развиването на европейската стопанска система.

Процесът на разширение на Европейски Съюз също е значим за стабилността и сигурността на Европа. За да бъде обаче ефикасен и необратим, процесът на разширение би трябвало да регистрира правилото на прогрес, основан на личните заслуги на обособените страни, осъществяването на нужните промени и поетите задължения, както и зачитането на правата на индивида и върховенството на правото ", заяви президентът Радев в профила си във фейсбук.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР