Връщането на лиценза на Евроинс Румъния ще спести на румънските

...
Връщането на лиценза на Евроинс Румъния ще спести на румънските
Коментари Харесай

Еврохолд поиска връщане на лиценза на Евроинс Румъния

Връщането на лиценза на Евроинс Румъния ще спести на румънските данъкоплатци загуби за 1 милиарда евро и ще разреши на компанията-майка - Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ), да продължи да поддържа развиването на сдружението. Това разгласи управлението на Еврохолд България АД на конференция в Букурещ през вчерашния ден късно вечерта.

Пресконференцията беше проведена по отношение на решението на румънския финансов регулатор ASF от 17 март да отнеме лиценза и да открие произвеждане по неплатежоспособност на Евроинс Румъния, като назначи Гаранционния фонд (FGA) за краткотраен админ на сдружението. В нея участваха Асен Христов и Кирил Бошов, надлежно ръководител на надзорния и управителния съвет на Еврохолд, както и Таня Блатник, изпълнителен шеф на Евроинс Румъния. В презентация (приложена най-долу и ТУК) бяха показани съответни данни и обстоятелства, които удостоверяват финансовата непоклатимост и кредитоспособност на Евроинс Румъния, както и цялостна последователност на събитията към проблема с презастрахователните контракти. Бяха направени и нови разкрития за лицата, които имат интерес от дестабилизация на сдружението и румънския осигурителен пазар като цяло, както и аргументите тези лица да правят тези непозволени дейности. 

Двете други възможности пред румънския контрол

“Пред ASF има две благоприятни условия - да удостовери своето решение от 17 март, което ще донесе директни вреди и загуби на данъкоплатците в Румъния за близо 1 милиарда евро или да изиска от съда да анулира това решение и да върне лиценза на Евроинс Румъния, което ще спести тези вреди и загуби, а ЕИГ ще може да продължи да поддържа развиването на компанията, ” уточни Асен Христов. Досега групата е вложила към 280 млн. евро в румънския осигурител под формата на нарастване на капитала.

Именно решението на ASF да отнеме лиценза и да изиска от съда да стартира процедура по неплатежоспособност на Евроинс Румъния ще е повода за прекратяването на всички презастрахователни контракти на румънската компания, вследствие на което всички вреди и искове ще би трябвало да бъдат платени от Гаранционния фонд, предизвести още мениджмънтът на Еврохолд, като напомни, че това изискване е базисно и общоприетоо за всеки презастрахователен контракт.

Към датата на лишаване на лиценза румънското сдружение обслужва постоянно и в точния момент своите отговорности и във всеки един миг обезпечава цялостно покритие както на минималното финансово условие (МКИ), по този начин и на финансовото условие за кредитоспособност (КИП) - двата основни индикатора за всеки осигурител. Покритието на двата индикатора е обезпечено както при изискванията на предходните презастрахователни контракти на сдружението, непризнати от румънския контрол, по този начин и според новия презастрахователен контракт с ЕИГ Ре ЕАД, презастрахователят на застрахователната група на Еврохолд, който въпреки и съвършен от юридическа и икономическа позиция, също не беше признат от регулатора в Букурещ.

“Ако стъпим на обстоятелствата и данните, наподобява бордът на ASF e бил съществено измамен посредством подправен и погрешен отчет, което може да донесе загуба на румънския поданик за близо 1 милиарда евро, ” предизвести Асен Христов. Като удостоверение за положителната финансова резистентност и кредитоспособност на Евроинс Румъния, от управлението на холдинга акцентираха и изявления на самите представители на ASF пред румънски медии. На 18 март представителят на ASF Даниел Апостол декларира (пред jurnalul.ro), че “отнемането на разрешението на румънския осигурител не е обвързвано с стопански аргументи, а е глоба за държание ”. Зам.-председателят на ASF Кристиан Рошу удостоверява сходна теза на същата дата, като споделя (пред profit.ro), че към датата на лишаване на лиценза (17 март), компанията обслужва всички свои настоящи отговорности, свързани с вреди, регреси и заплащания към контрагенти.

Презастрахователният контракт с ЕИГ Ре

Мениджмънтът на Еврохолд разкри и още един нов значим подробност - презастрахователният контракт на Евроинс Румъния с ЕИГ Ре е бил доказан публично от регулатора, който е само способен и в позиция да се произнесе - българската Комисия за финансов контрол (КФН). Базираният в София презастраховател е под директния надзор на българския регулатор. На 14 март КФН изпраща писмо, с което удостоверява публично платежоспособността на ЕИГ Ре и респективно валидността на контракта. В този случай румънският финансов регулатор няма право да не признае този контракт за годен. В противоположен случай това би било директно нарушаване на европейското (чл. 32 от Директивата на Европейски Съюз “Платежоспособност 2 ”) и румънското законодателство, както и се получава след решението на румънския контрол в последна сметка да не признае презастрахователния контракт. Именно този презастрахователен контракт с ЕИГ Ре е и повода да няма никакво съображение да се твърди, че компанията не покрива своите финансови условия (МКИ и КИП) и че има проблем със своята кредитоспособност, което беше употребявано като мотив от румънския регулатор в формалния отчет за отнемането на лиценза.

Ръководството на Еврохолд удостовери положителното финансово положение на румънския осигурител към датата на лишаване на лиценза и с още съответни данни и образци. Към 17 март Евроинс Румъния разполага с над 110 млн. леи настоящи активи, включително парични наличия в размер на 40 млн. леи и краткосрочни вземания от застрахователни брокери и медиатори за 70 млн. леи, които би трябвало да постъпят в сдружението до 5 дни. В същото време дневните оперативни разноски на компанията са от порядъка на 5-5.5 млн. леи, а към тях се прибавят настоящи отговорности за още 1-1.5 млн. леи. " Не може и да става дума за несъстоятелност на компанията при тези параметри, " уточни Асен Христов по време на събитието.

Изпълнението на финансовите условия

Противно на изказванията на ASF за финансов дефицит на Евроинс Румъния, установен към 30 септември 2022 година, данните на Еврохолд демонстрират тъкмо противоположното. Към тази дата румънският осигурител действително има нужните възможни базови лични средства, които обезпечават минималното финансово покритие и финансовото условие за кредитоспособност в стойности, които надвишават изискуемите от закона 100%. Това е по този начин както през призмата на непризнаваните от финансовия контрол презастрахователни контракти с водещи презастрахователи в Европа, които обезпечават трансфер на 55% от риска в портфейла на сдружението, по този начин и по отношение на последващия нов презастрахователен контракт с ЕИГ Ре, с който отвън сдружението се трансферира 87% от риска. Към септември 2022 година КИП e 143%, а към декември 2022 година - 134%, а МКИ - надлежно 272% и 280%. В допълнение, непризнаваните от румънския регулатор презастрахователни контракти на Евроинс Румъния са доказани публично от същия този контрол в минали интервали най-малко два пъти за последните три години, включително по време на значима инспекция и огромен обзор на балансите на застрахователите в Румъния през 2021 година Те са доказани и от двамата самостоятелни инспектори, назначени от ASF по време на прегледа на балансите. В един миг през предходната година тези контракти стават неприемливи за регулатора и компанията е принудена да ги приключи и размени с нови.

Докладът на регулатора от 2 февруари

Процесът по подмяна на презастрахователните контракти стартира в средата на 2022 година и продължава при подновяването на контрактите за 2023 година Това е и моментът, поради който застрахователният контрол нападна компанията нападателно и установи финансов дефицит. Кулминацията настава с изпратен до компанията отчет на 2 февруари тази година, който се отнася за интервала към края на септември 2022 година Регулаторът отхвърля да прегледа данните към декември, които демонстрират представянето на сдружението за цялата 2022 година С изпратения на 2 февруари отчет, румънският осигурителен контрол прекратява съществуващите презастрахователни контракти на Евроинс Румъния с водещи в Европа презастрахователи с рейтинг АА и начислява спомагателни запаси на застрахователя в размер на 605 млн. леи. Това е и методът, по който ASF установи на хартия финансов дефицит за 2 милиарда леи или 400 млн. евро. Ако се отчетат съществуващите до тогава презастрахователни контракти, даже и с начислените от регулатора спомагателни запаси за 605 млн. леи, покритието на МКИ и КИП би било над 100%, демонстрират изчисленията на Еврохолд.

Със сключването на нов квотен презастрахователен контракт с ЕИГ Ре при започване на февруари (с ретроактивно деяние към 1 януари), Евроинс Румъния дава отговор на всички условия на румънския осигурителен контрол, включително и за авансово заплащане на наградата по съглашението. Новият контракт е подписан според всички европейски стандарти и правила и нормален за множеството водещи в Европа застрахователни групи. Той обезпечава прехвърлянето на 87% от риска в портфейла на Евроинс Румъния и подсигурява цялостния размер вреди на румънския осигурител. Още 10% от риска остава за водещ презастраховател в Европа и единствено 3% в самото румънско сдружение. Допълнителна сигурност за Евроинс Румъния и ЕИГ Ре е, че забележителна част от рисковете, поети от новия презастраховател, са ретроцедирани при водещи европейски презастрахователи. По-високото покритие на риска е придружено и от трансфер на активи на румънското сдружение към презастрахователя, още веднъж в сходство с условията на ASF.

С презастрахователния контракт с ЕИГ Ре покритието на МКИ и КИП на Евроинс Румъния към 1 януари скача до надлежно 219% и 148%, даже и в случай че се регистрира предписаното от румънския регулатор нарастване на техническите запаси с 605 млн. леи. По този метод рискът и платежоспособността на Евроинс Румъния са изцяло обезпечени.

ASF отхвърля да признае презастрахователния контракт с нелепи причини, в това число с изказвания от страна на лица от застрахователния контрол, че ЕИГ Ре е непознато, българско сдружение и не има нужните капитали. “ЕИГ Ре е компания с над 20 години история и е с по-голям стаж от самата застрахователна група, ” означи по този мотив Асен Христов, припомняйки, че ЕИГ я придобива от немската HDI преди 8 години. В резултат, румънският контрол постановява, че Евроинс Румъния не дава отговор на финансовите условия (покритие на МКИ и КИП от най-малко 100%) и на тази основа отдръпва лиценза на компанията и открива произвеждане по неплатежоспособност. Парадоксално, в това време ASF изисква от посочения за краткотраен админ Гаранционен фонд (FGA) да прекрати презастрахователния контракт с ЕИГ Ре, с което деяние на процедура признава този договор. “Това е циничен кръг от причина и разследване, и е нелегално деяние, ” разяснява ръководителят на надзора на Еврохолд.

Последиците за румънския пазар

Неправомерните дейности на румънския осигурителен контрол водят до тежки последствия освен за Евроинс Румъния, само че и за целия румънски осигурителен пазар, предизвестиха мениджърите на Еврохолд. Преките вреди са в размер на 400 млн. евро и в случай че решението за лишаване на лиценза не се отдръпна, тези суми би трябвало да бъдат поети от Гаранционния фонд в страната, захранван от застрахователите с наградите, плащани от застрахованите лица и значително изпразнен след последния банкрут на компанията Сити Иншурънс през 2021 година Това би изисквало интервенция на държавното управление и трансфер от бюджета, което е недопустимо от позиция на европейското законодателство и с изключение на всичко друго би било още веднъж за сметка на данъкоплатците в Румъния.

“Допълнително към 500 млн. евро могат да доближат вредите от понесени загуби, претърпени вреди и пропуснати изгоди от неосъществени вложения, за които ще предявим правосъдни искове и които, за жалост, ще би трябвало да се платят още веднъж от румънския поданик, ” оповестиха още от мениджмънта на компанията. Към отрицателните последствия би трябвало да бъдат отнесени още задълбочаващата се рецесия на застрахователния пазар в Румъния, растежа на цените само че линия на презастрахователите, които към този момент би трябвало да калкулират надалеч по-висок риск и увреждането на репутацията на румънската страна. Всичко това носи и внезапен скок на цените на застраховката “Гражданска отговорност ”, които даже и да бъдат краткотрайно замразени по-късно още веднъж биха се нараснали внезапно. “Единствените, които ще би трябвало да понесат отговорност за тези вреди, вреди и загуби ще са членовете на борда на ASF, които взеха решение да лишават лиценза на Евроинс България, ” предизвестиха от управлението на Еврохолд, като още веднъж молиха за преразглеждане на решението и неговото отдръпване в съда след жалбата на сдружението, което ще предотврати всички тези тежки последици за румънския пазар и потребителите. 

Еврохолд към този момент сезира за казуса всички способени и заинтригувани държавни органи и институции в Румъния и Европа.

Както Еврохолд разгласи, отвън Евроинс Румъния, всички други дъщерни сдружения и бизнеси на холдинга на всички останали 11 пазари, на които те оперират, в това число застрахователни и енергийни, работят и ще продължат да работят както нормално и без никакви проблеми, обслужвайки своите клиенти и отговорности и изпълнявайки своите бизнес проекти за годината. През миналия месец и половина управлението на холдинга предприе всички нужни дейности, които да предпазят останалите сдружения от групата и да подсигуряват тяхното устойчиво и обикновено действие. Казусът с Евроинс Румъния няма да засегне по никакъв метод активността на останалите сдружения от групата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР