Връщането на Крим към Украйна е изискване на международното право,

...
Връщането на Крим към Украйна е изискване на международното право,
Коментари Харесай

ПРОБИВ: Ердоган поиска Русия да върне Крим на Украйна

Връщането на Крим към Украйна е условие на интернационалното право, съобщи президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган във вторник в онлайн включване на срещата на върха на т. н. Кримска платформа в Киев.

Държавният глава на Турция, представен от Анадолската организация, напомни, че Анкара не признава анексирането на Крим, счита тази стъпка за противозаконна, което и декларира намерено от първия ден на анексирането.

„ Позицията на страната ни във връзка с Крим се основава освен на буквата на закона, само че е и фундаментално отражение на моралните позиции на Анкара. Връщането на Крим към Украйна също е условие на интернационалното право. Запазването на териториалната целокупност, суверенитета и политическото единение на Украйна е сериозно значимо освен за района, само че и за световната сигурност и непоклатимост “, сподели турският президент.

Ердоган засегна и един важен за ползите на Турция в района проблем – този с кримските татари. Той назова отбраната на правата и сигурността на сънародниците си от средите на кримските татари един от целите на Турция. „ Анкара следи деликатно процесите в Крим.

Във връзка с това още веднъж приканвам за освобождението на първия заместител на Меджлиса на кримскотатарския народ Нариман Джелал и неговите съратници, които бяха арестувани след първата среща на върха на Кримската платформа “, сподели президентът на Турция. От момента на анексирането на Крим от Русия и подчиняването на полуострова на съветската правораздавателна система представители на кримските татари са обект на десетки каузи и правосъдно гонене поради изложение на отзиви и позиции.

Президентът на Турция напомни, че кримските татари нееднократно са претърпели трагични събития в своята история и имат цялостното право на спокойно престояване в земите на своите предшественици. Той увери, че Анкара ще продължи да поддържа държавното управление на Украйна и кримските татари по този въпрос.

Реджеп Таип Ердоган се спря и на тематиката за войната в Украйна, която продължава от 24 февруари тази година. Ердоган повтори, че Турция е за обективен мир, учреден на териториалната целокупност и суверенитета на Украйна.

По думите му Анкара поставя огромни старания да подсигурява успеваемостта на дипломатическите канали, демонстрация на което е тристранната среща на външните министри на Турция, Русия и Украйна в Анталия през март и срещата на делегациите на Русия и Украйна, която се организира по-късно в Истанбул.

В изказването си пред срещата на върха Ердоган акцентира, че краят на войната и възобновяване на стабилността в Черноморския район ще разреши освен на района, само че и на света като цяло да диша умерено.

„ В тази връзка още веднъж декларирам поддръжката си за териториалната целокупност на Украйна, в това число Крим, и се надявам на скорошно възобновяване на атмосферата на мир в нашия район “, сподели още турският водач.

В работата на Кримската платформа онлайн взе участие президентът на Полша Анджей Дуда, който посещава Киев за трети път от началото на войната и за пети от началото на годината. Дуда се разгласи в речта си пред форума за освобождение на цялата територия на Украйна, в това число и на Крим, от съветската окупация. Италианският министър председател Марио Драги пък назова битката за Крим част от битката за избавление на цяла Украйна.
ТЕМА преди 8 часа 3314 преди 9 часа 1311 преди 1 ден 3652
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР