Връщането на хартиената бюлетина ще е от полза за този,

...
Връщането на хартиената бюлетина ще е от полза за този,
Коментари Харесай

От вота за по-малките партии зависи дали ще има правителство на ГЕРБ или на ПП-ДБ

Връщането на хартиената бюлетина ще е от изгода за този, който владее по-добре техниките за пазаруване на гласове, счита социологът

Социологът Кольо Колев е роден през 1956 година Завършил е логика на психиката в СУ „ Св. Климент Охридски “. Специализирал е обществена логика на психиката и социология. Потърсихме го за коментар на настоящата политическа конюнктура.

- Г-н Колев, ще повлияят ли глобите по „ Магнитски “ върху изборните резултати?

- Според мен не, защото въпреки всичко несъмнено Съединените щати от дълго време изгубиха ореола си на честен съдник. Тук отлично се разпознават политически ползи, политически напън. Така че това надали ще повлияе на гласоподавателите. Дори бих споделил, че то ненапълно ги отблъсква.

- Вече никой не приказва за Nexo. Но съизмерими ли са двата абсурда – към Nexo и към „ Магнитски “?

- Въпросът е дали има кавги и дали това не са просто политически игри. Голяма част от хората ги разчитат точно по този метод, а не като някакъв скандал и някакви диви корупционни афери. При Nexo нещата се извеждат почти по същия метод, както и със глобите по “Магнитски “. Както отлично някой беше споделил – в действителност глобите по „ Магнитски “ се вписват в общата борба против корупцията, единствено че някой се пробва да дефинира какво е това корупция, и какво не. Така че не считам, че глобите по “Магнитски “, както и Nexo ще имат някакво отражение върху изборните процеси.

- Все отново назрява ли повратният миг, който се случи в Румъния преди към този момент много години, когато стартира действителна битка с грандкорупцията? Или още дълго ще сме в „ блатото “?

- Борбата с корупцията, както споделих, значително зависи от това кой по какъв начин желае да се бори с нея. Някои споделят, че в случай че купуваш петрол и нуклеарно гориво от Русия, това е корупция, само че в случай че ги купуваш от Съединени американски щати, това е извънредно вярно. Така наречената борба с корупцията в Румъния също значително имаше много нелицеприятни моменти. Не че няма корупция. Да, има корупция и тук, само че такава има и в огромна част от западноевропейските страни. Въпросът е защо се употребява така наречен борба против корупцията. Дори и тази борба към този момент стартира да наподобява политически нагласена за огромна част от гласоподавателите.

- Според Вас има ли прокурорски чадър по отношение на избрани политически фигури?

- Най-малкото, човек може да има съществени съмнения в това отношение. Възникват такива разумни въпроси – примерно какво стана с парите от автомагистралите, които очевидно бяха изнесени в чанти, сакове, чували и така нататък Изведнъж беше запушена устата на този, който можеше да приказва, тъй като, видите ли, нямало процедура от него да се взимат свидетелски показания, като му се подсигурява по-ниска присъда и така нататък Освен това, имахме и много оповестени записи, чиято достоверност не беше отречена и които навеждаха на несъмнено закононарушение по работа. Те сякаш също бяха заметени под килима. Да, несъмнено се основава чувство, че прокуратурата работи изборно.

- Кой ще завоюва изборите – каква е Вашата прогноза?

- Това е въпрос за 1 милион $! Трудно е да се каже занапред. Данните все още демонстрират релативно изравнени позиции сред две съществени политически обединения. От едната страна е ГЕРБ, а от другата - „ Продължаваме промяната “ с „ Демократична България “. Правителство, формирано взаимно от двата лагера, съгласно мен е невероятно. Оттук нататък какво ще се случи, значително ще зависи от представянето на по-малките политически обединения. Това са Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, „ Български напредък “, „ Левицата “ - значително от тяхното показване ще зависи дали ще бъде образувано вероятно ГЕРБ-оцентристко ръководство (управление към ГЕРБ), или пък ръководство към „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “. Това ще бъде огромният въпрос – представянето на по-малките политически обединения. Според мен от тяхното държание и тяхното показване ще зависи коя от двете съществени политически сили ще успее да образува държавно управление.

- Около ГЕРБ-СДС или към ПП-ДБ Ви се вижда по-вероятно да се образува държавно управление?

- Трудно е да отговоря на този въпрос, само че значително, примерно, тук ще зависи дали Движение за права и свободи ще желаят да играят прикрито или очевидно с единия или другия блок. И до каква степен всеки от тези блокове ще е податлив да колаборира с „ Движението за права и свободи “. Като че ли до момента Движение за права и свободи демонстрира повече афинитет да играе с ГЕРБ. Така че това дава прочут късмет за ГЕРБ-оцентристко ръководство, само че, както споделих, въпреки всичко зависи и от представянето на останалите политически обединения. Това значително зависи и от позицията, която ще заеме „ Възраждане “ - тя евентуално ще бъде втора или трета политическа мощ.

- Т.е. давате малко по-голям късмет на държавно управление към ГЕРБ?

- Да, все още. Все отново навлизаме занапред в предизборната борба. Като че ли по-голям късмет има ГЕРБ, само че значително, както споделих, зависи от представянето на по-малките партии - „ Левицата “, „ Български напредък “, „ Възраждане “, Българска социалистическа партия...

- Хартиеният избор и ръчното преброяване (на бюлетините), които се завръщат, ще имат ли значително въздействие и в каква посока?

- Напълно допустимо е да се върнат практиките на следен избор, които несъмнено могат да усилят видимо изборната интензивност, без да имаме действително нарастване de facto на тази интензивност. За кой ще проработи? За този, който има по-добри практики в тези техники за пазаруване на избор.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР