Връщането на децата в яслите и градините е съпъствано с

...
Връщането на децата в яслите и градините е съпъствано с
Коментари Харесай

Вижте всички препоръки за връщането на децата в яслите и градините!

Връщането на децата в яслите и градините е съпъствано с огромна дискусия. От Министерството на здравеопазването предоставиха опция на кметове да решат от кой момент и кои точни забавачки ще започват още веднъж приема на малчуганите след края на изключителното състояние.

Изготвени са обаче рекомендации за работата с децата, които са наложителни. Препоръките са записани в 9 страници.

Безопасността, опазването и отбраната на децата са от първостепенно значение в работата на детските градини/ясли е главен приоритет.

Макар че детските градини/ясли се отварят за посещаване от всички деца, в актуалната обстановка единствената сигурна и безвредна среда с обезпечена физическа отдалеченост е домашната, по тази причина е целесъобразно децата, за които има опция да се грижи възрастен, да останат у дома.

Родителите чакат с неспокойствие решението за яслите и детските градини

Подновяването на визитата на детска градина/ясла може да стане единствено по избор на родителите и с експлицитното изискване, че са осведомени и заявяват, че ще съблюдават новите правила за работа на детската градина/ясла, за което подписват декларация по пример еднократно при възобновяване на визитата на детска градина/ясла от детето.

Родителите би трябвало да мерят всяка заран температурата на децата си и да не ги водят на детска градина/ясла, когато виждат признаци на заболяване и/или измерят температура по-висока от 37,3 градуса.

По отношение на хигиената в постройката се чака:

- проветряване на всички пространства постоянно за най-малко 10 мин – заран пред идване на децата, по време на излизане на децата, по време на следобедната отмора, при разчистване на пространствата и в края на работния ден;  стерилизация на пространствата се прави най-малко 4 пъти дневно;

- разчистване на тоалетните с почистващи препарати и дезинфекцирането им най-малко два-три пъти дневно;  даване на самостоятелни съдове за хранене и за пиянство на вода, които се почистват директно след всяка употреба;

- трапезната посуда и приборите за хранене се подлагат на разчистване и химиотермодезинфекция, след всяка употреба;

- разчистване на маси, столчета и други повърхности и точки за контакт минимум два пъти дневно;  недопускане да се внасят на артикули и предмети от родителите в детската градина/ясла (вода, салфетки и др.);

-недопускане да се употребяват на плюшени играчки;

- миене на играчките с топла вода и сапун, от вътрешната страна и извън, най-малко два пъти на ден.

Ето я заповедта, с която се отварят детските градини у нас на 22 май

Приемът в детската градина/ясла се прави по авансово оповестен график/ред, при нужда и в по-дълъг период от време, а в случай че климатичните условия го разрешават – на двора или на особено обособено пространство, осигуряващо разстояние на минимум 2 м сред фамилиите, като не се позволява влизането на придружителите на децата в постройката на детската градина/ясла.

Към рекомендациите е направен и Протокол при подозрение или случай на COVID-19 в детската градина/ясла.

Подробности за рекомендациите може да видите тук
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР