Връщането на децата в училище трябва да стане на етапи,

...
Връщането на децата в училище трябва да стане на етапи,
Коментари Харесай

Децата от 1. до 4. клас може да се върнат в клас след 7 до 10 дни |

Връщането на децата в учебно заведение би трябвало да стане на стадии, първо - 1.-4 клас. Това би могло да се случи за 7 до 10 дни, в случай че Министерството на финансите обезпечи нужните средства за проби за децата.

Това съобщи министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров на изключителната среща на служебното държавно управление с президента Румен Радев. Тя стартира в отсъствието на премиера Сефан Янев, когото държавният глава извини, без да посочи повода. Основният зов на президента бе допустимо най-скорошното връщане на децата в учебно заведение, изключително на тези от 1. до 4. клас. Той изиска обяснение първо по този въпрос.

Кацаров даде обещание скорошно връщане, само че в случай че бъдат осигурени средства за щадящи проби, в които да не се постанова по-драстичният способ с вземането на проба от носа.

" Докато съм здравен министър, няма да разреша да се бърка в носа на децата - съобщи Кацаров и предложи обезпечаването на тестове под формата на близалки, посредством слюнка, " без това да наврежда ".

При тестване на входа в случай че дете се окаже позитивно, то няма да влезе в учебно заведение, няма да е контактно със съучениците си и няма да се наложи карантинирането на цялата паралелка, изясни министър Кацаров.

Образователният министър проф. Николай Денков също упорства за филтър на входа и щадящи проби за децата и учителите. Той поддържа настоящето затваряне поради внезапно променената епидемиологична конюнктура.

" От 15 септември до 10 октомври карантинираните учители се усилиха към 3 пъти, а на карантинираните деца - пет пъти. С други думи, имаме 12 хиляди карантинирани деца и младежи в учебните заведения и 2000 деца в детските градини. Средата, в която стартира образователната година се промени доста.

(...)

Около 15 септември 6% от заболелите в страната бяха деца от 0 до 19 година През последните 15 дни процентът е 10-12. В учищилищата зарад високата централизация на деца, ние заразяваме децата едни с други и това основава риск за тяхното здраве и живот.

В началото се заразяваха по към 100 деца дневно, в този момент са 400-500. Имаме основна смяна в средата, в която учат децата.

(...)

Министерството на здравеопазването правилно изиска внезапна смяна в метода, по който се влиза в учебно заведение. Поемаме рецензиите, че това беше въведено в къс интервал. Хората не бяха готови, само че решението е вярно ", акцентира Денков.

Финансовият министър Валери Белчев, от своя страна, увери: " Министерството на финансите няма да пести нито стотинка. Всеки лев ще бъде съответно обезпечен. Колеги, ще получите цялостната ни поддръжка ". 

" Ще приема изборния резултат със примирение "

В началото на срещата президентът Радев съобщи, че знае какъв брой е " неблагодарна " стъпката, която е подхванало служебното държавно управление с въвеждането на условие за зелени документи за достъп; че осъзнава отрицателния резултат от това решение преди изборите, само че " животът на нашите съотечественици е по-голям от изборния резултат, който ще приема със примирение ". Държавният глава обаче още веднъж разкритикува министрите, че са въвели ограниченията прекомерно бързо и не са дали време на хората да се приспособяват.

Какво сподели президентът?

" Ситуацията в действителност е напрегната, броят на умрелите е обезпокоително висок, лечебните заведения се задъхват.

Разбирам, че другите възможности пред служебното държавно управление бяха или да затвори изцяло страната, по образеца на някогашните ръководещи, или да приложи еластичен метод. Подкрепих вашето виждане за запазване на обществената и икономическата интензивност посредством документ за имунизация, преболедуване или тест. Считам, че затварянето на страната е последна мярка. Помним изгонването на хората от градинките и затварянето на стопанската система, от което още не можем да се възстановим.

Знам какъв брой неблагодарна е такава стъпка, когато едвам 20% от популацията са имунизирани. Предните ръководещи насадиха извънредно съмнение към имунизациите, които са най-надеждната отбрана. Определени партии и кандидат-президенти ще спекулират, истеризират, ще желаят вашите оставки, без да имат смелостта да предложат опция, тъй като броят гласове. Но ние броим заболелите и умрелите, тъй като управническата отговорност лежи върху нас. Напълно осъзнавам отрицателния резултат от това решение изключително преди изборите, само че като човек на дълга за мен приоритет са хората, а не рейтингът. Животът на нашите съотечественици е по-голям от изборния резултат, който ще приема със примирение.

(...)

Подкрепих вашето решение, тъй като то оставя обществото и икономическия отворени, дава независимост на избор.

(...)

Начинът на въвеждане на ограниченията обаче търпи съществени рецензии. На хората не беше обещано време да приспособяват тези ограничения и разбаемо е, че се провокираха стрес и отвращение.

Децата и техните родители, които прекараха една година и повече затворени са най-ощетени в тези ограничения. Очаквам допустимо най-бързото връщане на децата, изключително от 1. до 4. клас, при гарантиране на здравето. "

Президентът обърна внимание, че чува, че на доста места вместо безвъзмездни проби хората без документи заплащат 15, 20 лв. за тест, с цел да влязат на работа. Недопустимо е един служащ да заплаща 80 лв., с цел да върви на работа, възмути се той и изиска Министерство на здравеопазването да ревизира обстановката и да обезпечи обещаните безвъзмездни проби.

Кацаров отвърна, че в понеделник до обяд ще бъдат подписани всички контракти и проби ще има.

Президентът отвори още една тематика: има ли болести за които имунизацията е противопоказна и не би трябвало ли да се даде позволение на тези хора да употребяват всички права като имунизираните, с цел да не бъдат дискриминирани. 

" Очаквам явен отговор и напътствие към персоналните лекари и лечебните заведения за имунизиране или друго решение за хора със характерни болести, които чуват спорни препоръки " - сподели Радев. На това Кацаров отвърна:

" Нито една ваксина няма безспорни противопоказания. Ще възложа още веднъж на експертните препоръки да създадат обзор и в случай че посочат заболяване, което е противопоказно, съществува висок риск, на тези хора да бъде обещано позволение да вземат участие интензивно в стопанския и публичния живот, без значение че не имат съответния документ ".

Президентът прикани още за ефикасен надзор, без който въвеждането на ограниченията не би имало резултат.

На фона на острото разделяне в обществото " за " и " срещу " имунизациите той се разгласи изрично срещу наложителните имунизации:

" Ваксинирането никога не би трябвало да бъде насилствен акт, а непринудено решение на хора, които освен се грижат за своето здраве, а осъзнават отговорността си към околните си и обществото ".

Все отново той добави, че " всеки има право на мнение, само че статистиката не се интересува от него " и че " най-надеждният способ е имунизирането ". " Не бива неразумно да оставяме ориста си на произвола на шанса ", посъветва той.

Президентът благодари на хората, които са се ваксинирали и на лекарите, медицинските сестри, санитарите, които " извършват безрезервно отговорностите си в тази напрегната конюнктура ".

По мотив медиците шефът на НЗОК, който бе поканен на срещата, заяви, че от идващия месец всички медици ще получават по 1200 лв. на месец за работа на първа линия с Коронавирус.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР