Връщане на учениците в клас до 10 дни, ако започне

...
Връщане на учениците в клас до 10 дни, ако започне
Коментари Харесай

След срещата при президента: Засилен контрол по мерките от утре, има сценарий за връщане на децата в училище

Връщане на учениците в клас до 10 дни, в случай че стартира тестването им за ковид. Засилен надзор на спазването на ограниченията от понеделник. Осигуряване на задоволително безвъзмездни проби за всички, които изберат този метод за вадене на " зелен документ ". Проучване на опциите за признание на антигенните проби за издаването му. Нов обзор на данните дали има болести, при които имунизацията носи опасности. Това се схванаха през днешния ден президентът Румен Радев и министрите от назначеното от него служебно държавно управление на среща при президента през днешния ден. На нея не участва министър председателят Стефан Янев, поради задължения.

В началото на срещата президентът разгласи, че приема решението за лимитирани, основани на потреблението на зеления документ, като пропуск за редица публични места. Радев не пропусна да означи, че другият вид - цялостно затваряне е последна мярка, носеща доста опасности.

Поредна офанзива против ръководството на Борисов

" Още помним изгонването на хората от градинките, блокадата на градовете, вредите за стопанската система, цялостното отмиране на обществения и културен живот, от което към момента не можем да се възстановим. Знам какъв брой неблагодарна е една такава стъпка, когато едвам към 20% от популацията са имунизирани ", акцентира Радев, като за следващ път подлага на критика свършеното от третото държавно управление на Бойко Борисов за справяне с пандемията. Той упрекна някогашните ръководещи и за трайно отрицателното отношение към имунизацията, поради което едвам 20% от българите са си поставили ваксина.

Президентът увери министрите, че поддържа техните дейности и е подготвен да заплати цената на всички борби, които предстоят в отстояването на решението. " Ясно беше, че избрани партии и кандидат-президенти ще се възползват от обстановката, ще спекулират, ще истеризират, ще желаят вашите оставки и ще саботират вашите дейности, без да имат смелостта да предложат опция или дълготрайно решение ", сподели още Радев.

Държавният глава обаче акцентира, че методът на въвеждане на ограниченията търпи сериозна рецензия, тъй като възприетият метод е провокирал стрес и отвращение.

За вбъдеще Румен Радев изиска по-активна връзка за предлаганите ограничения и какво следва съгласно проекта за деяние. " Искам да има предсказуемост, като се дава предварителна информация, изключително когато засягат по-големи групи от хора. Надявам се да не стигаме до обстановката в Румъния, там обстановката е излязла отвън надзор. Апелирам към всички българи за разсъдливост и отговорност ", сподели още президентът.

Обещания за задоволително безвъзмездни проби от понеделник

Подобрява се организацията на настаняване в болница, с цел да няма разкарване на пациенти сред тях, сподели здравният министър Стойчо Кацаров на срещата. Той разгласи, че има и организация за прекачване на личен състав сред лечебните заведения. Министърът увери, че в здравната система и аптеките има задоволително медикаменти, които се употребяват за лекуване на COVID-19.

Управителят на здравната каса професор Петко Салчев заяви, че ще бъдат отпускани в допълнение по до 40 млн. лева на месец в допълнение на всички лечебни заведения, които лекуват COVID-19. Гарантирани били и паричните награди за медицинския личен състав.

 След срещата при президента: Засилен надзор по ограниченията от на следващия ден, има сюжет за връщане на децата в учебно заведение

" Закъсняхме с обезпечаването на безвъзмездни проби, само че в понеделник до обяд те ще бъдат обезпечени ", сподели Кацаров. Той добави, че ще се заплаща единствено за тяхното взимане, като сумата няма да надвишава 10 лв..

Ако родителите се съгласят на проби, децата се връщат в учебно заведение

Учениците би трябвало да се върнат на стадии, като първо стартира образование най-малките (1-4 клас), сподели още Кацаров. " Бихме могли да осигурим щадящи проби - близалки или с разбор на слюнката. Ако родителите са съгласни с подобен метод, по този начин ще има безвредна среда ", добави той. Министърът на образованието Николай Денков също акцентира, че учебните заведения няма по какъв начин да отворят без филтър на входа, който не позволява в тях заболели деца, преподаватели и работещи.

Кацаров счита, че при разпределяне на средства от Министерството на финансите, такива проби могат да се обезпечат в границите на 7 до 10 дни и да стартира поетапното връщане на децата в учебните заведения.

 След срещата при президента: Засилен надзор по ограниченията от на следващия ден, има сюжет за връщане на децата в учебно заведение

Министърът на образованието Николай Денков обаче изрази подозрения дали родителите ще одобряват такова тестване. Той въпреки всичко счита, че поради новата обстановка, единодушие ще има. Денков за следващ път сподели, че в случай, че учебните заведения към този момент не са били безвредно място е нямало по какъв начин присъственото обучение да продължи в общините с най-висока заболеваемост.

" От 15 септември до 10 октомври броят на карантинираните учители се е нараснал три пъти, а на децата пет пъти, инфектирани се оказаха 12 000 деца в учебните заведения и 2000 в детските градини

Признаването на антителата още веднъж е на дневен ред

Президентът Румен Радев настоя да се ревизира целият международен опит за признаването на проучване за антителата, като алтернатива за издаване на зелен документ. Здравният министър Стойчо Кацаров изясни, че за момента международната процедура е те да не се одобряват като доказателство за преболедуване, само че даде обещание да се създадат и нови изследвания.

Експертите ще бъдат натоварени и с изследвания дали има болести при които е рисково да се сложи ваксина. " За момента в късите характерности на имунизациите не са посочени такива, само че в случай че бъдат открити, ще се създадат нужните промени, с цел да няма ограничавания за хората с тях ", посочи министър Кацаров.

От на следващия ден засилен надзор за съблюдаване на ограниченията

Президентът Румен Радев особено означи, че контролът на съблюдаване на ограниченията е основен, с цел да бъдат те работещи. Получи увещание, че още на следващия ден стартира налагането на наказания.

" Гратисният интервал, в който не се постановяваха санкции, беше задоволителен. От понеделник контролът ще бъде засилен, сподели Кацаров. Той посочи, че той ще се прави взаимно от Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Българската организация за сигурност на храните (БАБХ), Министерство на вътрешните работи и инспекторатите към общините.

Министърът предвижда, че евентуално ще се основат взаимни контролни групи. " Контролът ще бъде ориентиран към тези хора, които са недобронамерени и недобросъвестни ", акцентира Стойчо Кацаров.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков увери, че полицейските чиновници имат подготвеност да вземат участие в смесени контролни екипи.

В отговор на въпрос от вицепрезидента Илияна Йотова Стойчо Кацаров сподели, че не се мисли за връщане на предпочитаната имунизация на избрани групи от популацията. В момента се залагало главно на масовостта.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР