Връщане на ставката от 20 процента ДДС за ресторантите е

...
Връщане на ставката от 20 процента ДДС за ресторантите е
Коментари Харесай

МФ предлага връщане на 20% ДДС за ресторантите

Връщане на ставката от 20 % Данък добавена стойност за заведенията за хранене е планувано в пакета данъчни закони, който Министерството на финансите създаде и следва да разгласява през днешния ден или на следващия ден за публично разискване. Това заяви министърът на финансите Асен Василев пред публицисти след присъединяване си в обичайна бизнес закуска, проведена от Американската комерсиална камара в България.

Василев изясни, че главните промени, които са заложени, са свързани с част от европейските наставления за световния налог за огромни компании, който би трябвало да влезе в действие от 1 януари, както и с прецизиране на някои текстове, свързани със събираемост и стягане на режимите за събираемост.

„ Някакви трагични промени в данъчните ставки няма. Данъчните ставки и за бизнеса, и за хората остават същите. Единственото, което сега е планувано, което беше оповестено от премиера, е връщане на данъчната ставка на 20 % на предковидните равнища за заведенията за хранене “, уточни Василев.

Министърът сподели, че са имали диалог предходната седмица с ресторантьорския бизнес, откъдето са споделили, че ще разработят ограничения за изсветляване на бизнеса, както и за повишение на осигурителните прагове на работещите в сектора над минималната работна заплата.

Можем да обсъдим тези ограничения и да забележим действително какъв ще бъде фискалният резултат, резултатът от изсветляването и в случай че той е по-голям от повдигането на ставката, можем да обмислим вероятно да запазим 9 % ставка, само че в случай че влезе в действителност доста сериозен комплект от ограничения за изсветляването, сподели Василев. Той добави, че има един месец за разискване на данъчните закони, през който интервал диалозите ще продължат и ще се види действително до какво решение ще се стигне, като обаче би трябвало да подсигури, че хазната няма да загуби.

Все още е рано да се показват окончателните параметри на Бюджет 2024, само че задачата е дефицитът да остане в границите на позволените по Маастрихт 3% от брутния вътрешен артикул.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР