Връщане на ставката от 20 процента ДДС за ресторантите е

...
Връщане на ставката от 20 процента ДДС за ресторантите е
Коментари Харесай

Връщане на 20% ДДС за ресторантите е предвидено в данъчните закони

Връщане на ставката от 20 % Данък добавена стойност за заведенията за хранене е планувано в пакета данъчни закони, който Министерството на финансите създаде и следва да разгласява през днешния ден или на следващия ден за публично разискване. Това заяви министърът на финансите Асен Василев пред публицисти след присъединяване си в обичайна бизнес закуска, проведена от Американската комерсиална камара в България, предава Българска телеграфна агенция.   Василев изясни, че главните промени, които са заложени, са свързани с част от европейските наставления за световния налог за огромни компании, който би трябвало да влезе в действие от 1 януари, както и с прецизиране на някои текстове, свързани със събираемост и стягане на режимите за събираемост.    " Някакви трагични промени в данъчните ставки няма. Данъчните ставки и за бизнеса, и за хората остават същите. Единственото, което сега е планувано, което беше оповестено от премиера, е връщане на данъчната ставка на 20 % на предковидните равнища за заведенията за хранене ", уточни Василев.

Министърът сподели, че са имали диалог предходната седмица с ресторантьорския бизнес, откъдето са споделили, че ще разработят ограничения за изсветляване на бизнеса, както и за повишение на осигурителните прагове на работещите в сектора над минималната работна заплата.

Можем да обсъдим тези ограничения и да забележим действително какъв ще бъде фискалният резултат, резултатът от изсветляването и в случай че той е по-голям от повдигането на ставката, можем да обмислим вероятно да запазим 9 % ставка, само че в случай че влезе в действителност доста сериозен комплект от ограничения за изсветляването, сподели Василев. Той добави, че има един месец за разискване на данъчните закони, през който интервал диалозите ще продължат и ще се види действително до какво решение ще се стигне, като обаче би трябвало да подсигури, че хазната няма да загуби.   Обмисля се разновидността за прекосяване на ресторантьорския отрасъл към патентен налог, стана известно още от думите на Асен Василев. Обсъждаме такива оферти, би трябвало да забележим тъкмо по какъв начин да бъде калибрирано, сподели министърът. България излезе от режима на патентен налог за дребните търговци като цяло преди години и в този момент новото му въвеждане би трябвало да обсъдим и с Национална агенция за приходите какъв брой бързо да стане, само че, да, обмисляме подобен вид за по-малките търговци, тъй като и таксиметровите услуги са на патентен налог сега, сподели министър Василев. Където е мъчно да се управлява и събира налог, патентният налог е относително удачно решение, добави той.

Асен Василев изясни, че защото Народното събрание няма да работи до 8 ноември, няма да може да одобри пакета от данъчни закони през октомври, което е естествената процедура, и това ще би трябвало да стане през ноември, с което приемането на бюджета ще би трябвало да бъде изтеглено леко обратно като време.    Василев сподели още, че от Министерството на финансите сега приготвят макрорамката за бюджета за 2024 година От идната седмица стартират диалози с министерствата за техните самостоятелни бюджети, тъй че по-едрите пера да бъдат обхванати - огромни капиталови стратегии, разноски, които са свързани с държавната стратегия, които следващата година би трябвало да се случат. Очакваме доникъде на октомври да имаме една по-пълна картина, сподели финансовият министър. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР