Връщам се в Брюксел, уверен, че на Балканите мястото им

...
Връщам се в Брюксел, уверен, че на Балканите мястото им
Коментари Харесай

Хашим Тачи: Това трябва да е годината за постигане на споразумение между Косово и Сърбия


" Връщам се в Брюксел, убеден, че на Балканите мястото им е в Европейския съюз. " Това съобщи ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в София в края на 5-дневната си совалка на Балканите, по време на която посети всичките 6 страни от района, които са претенденти за еврочленство. Техни държавни и държавни ръководители бяха у нас по едно и също време с Юнкер.

Президентите на Сърбия и на Косово - Александър Вучич и Хашим Тачи, дадоха през седмицата очаквания, че има воля за превъзмогване на едно от най-трудните трудности пред евроинтеграцията на страните им - нормализацията на връзките сред тях.

" Винаги е по-добре да се беседва, вместо да вършиме нещо, което може да се окаже неприятно и за сърбите, и за албанците. Не ни беше прекомерно драго - нито на мен, нито на господин Тачи ", изясни Вучич пред сръбската социална телевизия след късия си диалог в София с косовския президент.

По-рано той употребява шахматна метафора, с цел да изясни какво и по какъв начин се пробва да реализира в договарянията с Прищина:

" Наистина мисля, че е значимо да реализираме компромисно решение, тъй като в случай че не го реализираме, ще имаме тежки политически и стопански последствия в бъдеще. Играем партия шах без дама и топ и се опитваме да достигнем до обстановка, в която да се получи пат. Да стигнем някак с нашия цар в ъгъла и техните пешки да не му разрешат да се помести ".

Под реми Вучич има поради задачата си - и Белград, и Прищина да създадат отстъпки:

" Всеки, който се отнася реалистично, рационално и съществено, би търсил компромисно решение, а в случай че не желаят такова, няма да е огромна покруса, с изключение на, че това би била неприятна вест за сръбското общество. Десетилетия още ще имаме замразен спор, който в един миг след 20-30 години, за жалост, ще бъде размразен. Знаете какво ще значи това. Затова толкоз упорствам за мир, за непоклатимост, за диалози и за решение, тъй като не трябва да оставяме всичко на децата ни и на техните деца.

За добруването и на сръбския, и на косовския народ воля има и Хашим Тачи. За разлика от Вучич обаче той е безапелационен, че Косово и Сърбия би трябвало да се признаят взаимно.

Това би трябвало да е годината за постигането на съглашение сред страната Косово и Сърбия за нормализация на връзките ни. Това изясни в изявление за предаването " Събота 150 " по стратегия " Хоризонт " Хашим Тачи:

" Опитваме се да реализираме това историческо съглашение сред двете ни страни, тъй като това е единственият метод да извървим пътя на евроинтеграцията ни. Надявам се, че Европейският съюз ще окаже цялостна поддръжка на напъните ни и имам вяра, че ще го реализираме тази година ".

Цялото изявление с Хашим Тачи можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР