“Връхлетя ни нещо като торнадо. Не знам точно как да

...
“Връхлетя ни нещо като торнадо. Не знам точно как да
Коментари Харесай

Буря, подобна на торнадо, връхлетя Хасковско

“Връхлетя ни нещо като торнадо. Не знам тъкмо по какъв начин да го дефинира. За няколко минути мощно завихряне. Два електрически стълба край селото са счупени, има паднали и няколко тополи ”. Това описа през днешния ден кметският наместник на хасковското село Любеново Катя Йорданова, заяви haskovo.net. Бедствието връхлетяло няколко минути след 18 часа през вчерашния ден.

Днес екипи на Енергото бяха струпали тежка техника край селото, с цел да възстановят електрозахранването. От Енергото твърдят, че до края на деня ще възстановят зареждането, сподели Катя Йорданова. Тя добави, че от мощния вятър нощес е паднало и дърво на пътя за селото и той бил непристъпен. Екип на Пожарната го нарязал и освободил пътя още нощес. Огромна топола пък заприщи пътя за друго село – Брягово. Там платното също е освободено, само че кметът на Брягово Делчо Митев ще упорства да се отрежат и други големи дървета, надвиснали над платното.

Снощната стихия удари тежко и близкото село Динево. Там вихрушката съсредоточила сили тъкмо над кметската къща и съборила комин. Днес селският властник купил тухли и други строителни материали, с цел да го издигне още веднъж. “Вятърът беше с такава мощ, че остатъците от комина са от другата страна на къщата ”, описа кметът. Той добави, че в селото има много скършени дървета, няколко отнесени покрива на спомагателни постройки, някои улици, застлани с трошляк, също са отнесени.

80-годишният Хасан Торсун от Динево пък се жалва, че през вчерашния ден два часа кола за спешна помощ не могла да откара негова съседка в болничното заведение поради отвеян път. “Линейката не можа да стигне до къщата и остана на асфалта. Докато съберем съседи, минаха съвсем два часа. После на ръце я носихме 50-ина метра до колата за спешна помощ. Съседката беше доста зле, забавянето можеше да й коства живота ”, описа някогашният водач.

Според шефа на метеорологичната станция в Хасково Спас Александров за торнадо при нашите климатични условия не може да се приказва. Вятърът при снощната стихия е бил със скорост към 50 километра в час. Той обаче посочи, че в обособени моменти може да има пориви с доста по-голяма мощност.

Общо пет села в общината са останали без електричество от снощната стихия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР