Връхлетя ни нещо като торнадо. Не знам точно как да

...
Връхлетя ни нещо като торнадо. Не знам точно как да
Коментари Харесай

Хасково попадна под торнадо? Вижте какви са пораженията!

Връхлетя ни нещо като торнадо. Не знам тъкмо по какъв начин да го дефинира. За няколко минути мощно завихряне. Два електрически стълба край селото са счупени, има паднали и няколко тополи. Това описа кметският наместник на хасковското село Любеново Катя Йорданова.

Според шефа на метеорологичната станция в Хасково Спас Александров за торнадо при нашите климатични условия не може да се приказва, посочи haskovo.net. Вятърът при снощната стихия е бил със скорост към 50 километра в час. Той обаче посочи, че в обособени моменти може да има пориви с доста по-голяма мощност.

Бедствието връхлетяло няколко минути след 18 часа през вчерашния ден. “Беше нещо извънредно. Завихрянето беше толкоз мощно, че събори градинската фреза на двора. Имам 7-месечен френски булдог – Рая, бях s вързала на двора. Когато стартира бурята я развързах, с цел да се скрие някъде. Животното беше безусловно дезориентирано и се луташе измежду вихъра. Успях да я сграбчи и внеса у дома, преди виелицата да я отнесе”, напомни Катя Йорданова.

Днес екипи на Енергото бяха струпали тежка техника край селото, с цел да възстановят електрозахранването. Два електрически стълба, единият от тях железен, са на земята, скършени от паднали тополи. Бурният вятър е бутнал и дърво на пътя за селото и той бил непристъпен. Екип на Пожарната го нарязал и освободил пътя още нощес.

Снощната стихия удари тежко и близкото село Динево. Там вихрушката взела на прицел кметската къща и съборила комина на Тодор Тодоров. Днес селският властник купил тухли и други строителни материали, с цел да го издигне още веднъж. “Вятърът беше с такава мощ, че остатъците от комина са от другата страна на къщата”, описа кметът.

Той добави, че в селото има много скършени дървета, няколко отнесени покрива на спомагателни постройки, някои улици, настлани с трошляк, също са отнесени.

Общо пет села в общината са останали без електричество от снощната стихия. От общинската администрация оповестиха, че “Екопрогрес” ще възвръща отнесената настилка на потърпевшите селски улици.

Посеви в няколко села в Хасковска област са потърпевши от градушка нощес. Най-силна тя е била в димитровградското Ябълково и в любимешкото Вълче поле, алармираха читатели на Haskovo.info.

Две пътища са били краткотрайно затворени за придвижване. Заради паднали клони от дървета за малко е бил непристъпен пътят сред Ябълково и Горски извор. От пожарната са разчистили платното и са пуснали придвижването.

Шосето към хасковското село Брягово е било препречено от голяма топола, която е счупена от мощния вятър. Още нощес екип на “Екопрогрес” е съумял да изреже част от дървото и е освободил пътя. Днес продължи разчистването, а на място пристигна и кметът Добри Беливанов.

От общината прецизираха, че Брягово и Любеново са измежду най-пострадалите села след бурята. Освен тях без ток са останали още Подкрепа, Стойково и Динево. Днес екипи на EVN са отстранили паднали стълбове. Бурята е изровила и част от улиците, по които няма асфалт.

От регионална администрация прецизираха, че тази заран електрозахранването е било възобновено във всички обитаеми места.

Най-много дъжд е паднал в региона на село Елена – 12,7 литра на квадратен метър, допълниха от метеорологичната обсерватория в Хасково.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР