Врагът е почти невидим и няма войници, но новата Зелена

...
Врагът е почти невидим и няма войници, но новата Зелена
Коментари Харесай

„Въздушен покалипсис“: Ню Делхи се бори с извънредна ситуация със замърсяване в целия град

Врагът е съвсем незабележим и няма бойци, само че новата „ Зелена военна стая “ на индийската столица се бори със замърсяването на въздуха, което редуцира живота на жителите с повече от десетилетие.

„ Това е изключителна обстановка, обвързвана със замърсяването “, сподели Гопал Рай, министър на околната среда за бързо разрастващия се мегаполис с над 20 милиона души, поредно класиран като най-лошата столица в света във връзка с качеството на въздуха.

Рай назовава казуса „ въздушен покалипсис “.

Последното изпитание на Ню Делхи за битка с проблем от десетилетия е високотехнологичен координационен център, където 17 специалисти следят великански екрани, предаващи онлайн горещи точки на замърсяване, предаване на сателитни изображения на НАСА и актуализиране на датчици за показател на качеството на въздуха (AQI).

В Делхи равнищата на замърсители PM2,5 – микрочастици, причиняващи рак, които навлизат в кръвообращението през белите дробове – постоянно надвишават над 30 пъти границите на заплаха на Световната здравна организация.

В петък учебните заведения в града бяха затворени като нездравословни сив смог го погълна, трансформирайки живота в бедност за неговите 30 милиона поданици.

Средностатистическият гражданин на града може да почине съвсем 12 години по-рано заради замърсяването на въздуха, съгласно отчет от август на Института за енергийна политика на Чикагския университет.

Смогът, който нервира очите и изгаря белите дробове, се утежнява през зимата от октомври до февруари – когато по-студеният въздух улавя замърсяването – и жителите се поучават да носят маски за лице на открито от самото начало.

Политически пречки 

Миналия месец Делхи отвори координационния център за замърсяване, свързващ 28 държавни отдела – допълнен със знак „ Зелена военна стая “ – за увеличение на точните места за излъчвания.

„ Веднага AQI се утежнява, ние предизвестяваме нашите екипи на място и те подхващат дейности неотложно, ” сподели инженерът по околна среда на военната зала Анураг Павар.

Проблемна фабрика може да бъде известена, пожар на отпадък сподавен, транспортни средства, изригващи черен пушек, спрени, спрени противозаконни фойерверки за фестивали или изпратени камиони, пръскащи вода, с цел да потушат праха.

Но главният проблем остава отвън техните ръце – големите огньове, запалени от фермерите към Делхи, с цел да изчистят оризовите полета след беритба за сезона на сеитба.

Пожарите във ферми могат да обвият града в жълто-сив гъст смог, който съгласно едно изследване в здравното списание Lancet е предизвикал съвсем 17 500 преждевременни смъртни случая през 2019 година

Замърсяването на въздуха е „ един от най-големите опасности за околната среда за здраве ”, предизвестява СЗО, причинявайки инсулти, сърдечни болести, рак на белия дроб и респираторни болести.

За да понижат това, управляващите в Делхи започнаха да употребяват биохимични спрейове, които форсират разлагането на стърнищата на културите, с цел да приготвят почвата за засаждане. < p> Но както при толкоз доста екологични старания, положителните планове срещат политически трудности.

Рай сподели, че източникът на повече от две трети от замърсяването на въздуха, измъчващо града, идва оттатък неговите граници, където общинските управляващи нямат власт да действаме.

„ Ние въведохме електрически рейсове, само че в прилежащите щати рейсовете към момента се движат с дизел “, сподели Рай пред AFP.

„ Всичко това се отразява на Делхи. Замърсяването и ветровете не могат да бъдат лимитирани от държавните граници. “

Замърсяването се е трансформирало в политическа възпламенителна точка.

Столицата и щатът Пенджаб се ръководят от партията Aam Aadmi, само че други прилежащи щати се управляват от своите противници от Prime Партията Bharatiya Janata (BJP) на министър Нарендра Моди.

Земеделците, мощен блок от гласоподаватели, споделят, че изгарянето на стърнища е елементарно и на ниска цена и замърсяването на града не ги визира.

„ Очевидно политиката оказва въздействие, “, сподели Рай. „ Това основава спънки, когато става въпрос за използване на политики. “

„ Печеливша тактика “ 

Справянето със замърсяването подкрепя както по-широката борба с изменението на климата, по този начин и дейности за отбрана на публичното здраве, споделят специалисти.

СЗО показва, че „ доста мотори на замърсяването на въздуха са също източници на излъчвания на парникови газове “, и че политиките за понижаване на замърсяването на въздуха „ оферират печеливша тактика както за климата, по този начин и за здравето “.

Офицерите от военната зала споделят, че вършат каквото могат – като отчети за мониторинг, изпратени посредством „ Приложение за телефон Green Delhi “, което разрешава на жителите да изпращат геолокирани фотоси на проблеми със замърсяването.

„ Повечето от недоволствата са за изгаряне на сметища и прахуляк от строителни обекти “, сподели Павар.

„ След като получим недоволството, координираме се с разнообразни отдели и се уверяваме, че казусът ще бъде решен бързо. “

Но Сунил Дахия, анализатор от Центъра за проучване на силата и чистия въздух, сподели, че са нужни по-големи промени в политиката.

Индия е мощно подвластна от замърсяването въглища за произвеждане на сила. Емисиите на въглища на глава от популацията са се нараснали с 29 % през последните седем години и заобикалят политиките за последователно понижаване на мръсното изкопаемо гориво.

„ Зелената военна стая, в случай че се направи по верния метод, ще бъде ефикасна в потискането на замърсяването за известно време “, сподели Дахия пред AFP.

„ Но това не е решението да се понижат излъчванията. Когато става въпрос за дишане на чист въздух и понижаване на равнищата на замърсяване, са нужни доста по-всеобхватни и систематични промени. “

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР