Връчване на призовки и съобщения от съда да може да

...
Връчване на призовки и съобщения от съда да може да
Коментари Харесай

Електронно правосъдие - правила за ползване и дори реклама от съдилищата, вече на обществено обсъждане

Връчване на призовки и известия от съда да може да става по електронен път – това регламентират нови промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), които към този момент са пуснати на публично разискване. Промените в действителност разказват процедурата, по която това следва да се случва.
Каква е тя – преди всичко, електронното правораздаване към момента не е наложително. Целта обаче е то да се трансформира в първа алтернатива на избор, а не да се борави с хартиени документи.
 Адвокати желаят електронен продан на документи като противоепидемична мярка Адвокати желаят електронен продан на документи като противоепидемична мярка
Да се даде публично опция на страните в правосъдния развой и юристите да дават по електронен път заявки, искови мол...
Има три метода актове на съда да доближат до страните по обещано дело. Първият – посредством така наречен Единен портал за електронно правораздаване (ЕПЕП). В него се вкарват съответните каузи и посредством основаване на персонален потребителски профил всяка страна може да следи документалния ход на делото. Вторият метод – квалифицирана електронна предложена поща, според Регламент 910/2014.
В случай че страната няма регистрация в ЕПЕП или не е избрала квалифицирана услуга за електронна предложена поща,ае показала адрес на е-поща, връчването се реализира на посочения адрес.При неспособност връчването да се реализира по посочените способи, се минава към връчване на сегашния адрес на страната, а при липса на подобен -на непрекъснатия.
С измененията в Граждански процесуален кодекс е планувано, че връчването на правосъдни актове на кредитни и финансови институции, в това число тези, извършващи събиране на вземания против консуматори, застрахователни и презастрахователни сдружения и търговци, които правят доставка на сила, газ, или даване на пощенски, електронни съобщителни или водоснабдителни и канализационни услуги, нотариуси и частни правосъдни реализатори, държавни институции и общини се прави единствено на електронен адрес. Връчването на правосъден акт на юрист се прави посредством единния портал за електронно правораздаване. За да се подсигурява връчването посредством ЕПЕП е планувано и обвързване за юриста да се записва и да поддържа профил в Единния портал за електронно правораздаване.
Предимство да ползваш електронно правораздаване има и що се отнася до таксите – при прилагане на ЕПЕП, се понижава дължима държавна такса с 15%, в случай че се желае отбрана и подпомагане.
 Съдии от СРС на митинг против Единната осведомителна система на съдилищата Съдии от СРС на митинг против Единната осведомителна система на съдилищата
Съдии от Софийския областен съд се събират тази заран пред постройката на Висшия правосъден съвет, с цел да изразят митинга си против въвежданет...
Предвидено е съдът да издава актове и да прави всички други планувани в закона процесуални дейности в електронна форма, в случай че заради естеството им това е невероятно или по силата на закон е планувано осъществяването им по различен метод. Освен това съдилищата са задължени безусловно да популяризират електронното правораздаване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР