Врачанският окръжен съд произнесе осъдителни присъди и наложи наказания по

...
Врачанският окръжен съд произнесе осъдителни присъди и наложи наказания по
Коментари Харесай

Окръжен съд – Враца произнесе осъдителни присъди и наложи наказания по две наказателни общ характер дела за катастрофи със загинали

Врачанският областен съд произнесе неоправдателни присъди и наложи санкции по две наказателни каузи общ темперамент, формирани след повдигнати обвинявания за причиняване на гибел по несъобразителност в превоза.

По НОХД 628/23 година съдът призна за отговорен подсъдимия В. А. в това, че на 20.06.2022 година в гр. Враца, при ръководство на лек автомобил „ Дачия Сандеро “, като не е спазил знак „ Б2 “ и знак „ Г2 “, и в нарушаване на ЗДвП, не е пропуснал движещия се по път с преимущество по бул. " Васил Кънчов " в посока изхода на гр. Враца мотоциклет " Пиаджо М 52 ", ръководен от В. Л. от същия град, вследствие на което по несъобразителност е предизвикал гибелта му.

По искане на подсъдимия и неговата отбрана делото се организира по реда на съкратеното правосъдно разследване по член 371 т. 2 от Наказателно-процесуален кодекс. Подсъдимият В. А. призна напълно обстоятелствата, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съда да понижи наложеното наказване с една трета. Съдът наложи на В. А. дейно наказване, което след редукцията е две години „ отнемане от независимост “ при първичен „ общ режим “ на изтърпяване. Съдът също лиши В. А. от правото да ръководи МПС за период от две години, считано от влизане на присъдата в законна мощ. Подсъдимият ще заплати и направените разходи по делото.

По НОХД 443/23 година подсъдимият В. В. бе приет за отговорен, че на 19.07.2021 година, на кръстовище, формирано от Главен път ІІІ-101 /Враца-Криводол/, км 3500, и Обходен път на Враца, в землището на гр. Враца, при ръководство на лек автомобил „ Шкода Октавия “, движейки се в посока от Криводол за Враца със скорост към 34 км/ч, е нарушил разпоредбите за придвижване, като не е спрял на поставения пътен знак „ Б2 “ и лишил преимуществото на движещия се с преимущество по обходния път лек автомобил „ Рено Канго “, ръководен от Г. Г. от Враца, вследствие на което по несъобразителност е предизвикал гибелта му.

Съдебното произвеждане по това дело, по искане на подсъдимия и отбраната му, мина по реда на съкратеното правосъдно разследване при изискванията на член 371 т. 1 от Наказателно-процесуален кодекс, като В. В. даде единодушие да не се организира разпит на всички очевидци и да не се изслушват някои от експертизите от досъдебната фаза. Съдът дефинира наказването за подсъдимия да бъде две години „ отнемане от независимост “, като отсрочва осъществяването му за период от три години. Съдът лиши подсъдимия от правото да ръководи МПС за две години. Подсъдимият ще би трябвало да заплати, както направени разходи по делото, по този начин също възнаграждението на повереника на тримата частни обвинители, което е в общ размер на 4500 лв..

Мотивите към двете присъди ще бъдат направени в законоустановения период. Присъдите на Врачанския областен съд не са дефинитивни и могат да се апелират и стачкуват в 15-дневен период пред Софийския апелативен съд.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР