Врачанският окръжен съд произнесе осъдителна присъда за подсъдимия И. А.

...
Врачанският окръжен съд произнесе осъдителна присъда за подсъдимия И. А.
Коментари Харесай

Осъдиха условно шофьор, причинил жестока катастрофа с жертва на Е-79 между Ботевград и Мездра

Врачанският областен съд произнесе неоправдателна присъда за подсъдимия И. А. Той бе приет за отговорен в това, че на 28.11.2022 година към 1.10 ч., движейки се по основен път Е-79 от Ботевград към Мездра, в региона сред селата Люти дол и Ребърково, при ръководство на товарен автомобил " Рено Мастер ", като е нарушил Закона за придвижване по пътищата и правилника за използването му, по несъобразителност е провокирал злополука и е предизвикал гибелта на К. К.



Подсъдимият И. А. нарушил разпоредбите за придвижване пресичайки единичната непрекъсната линия – " М1 ", с която на пътните транспортни средства е неразрешено да я застъпват и пресичат, подхванал маневра " изпреварване " в нарушаване на чл.42, ал.1, т.2 ЗДвП – откакто е подал сигнал да се убеди, че има видимост, свободен път на разстояние задоволително за изпреварване и че може да заеме място в пътната лента пред изпревареното пътно транспортно средство, без да го принуждава да понижава скоростта или да променя посоката на придвижване и нарушавайки чл.42, ал.2, т.2 ЗДвП – когато при изпреварване навлиза в пътна лента, предопределена за насрещното придвижване, да не основава заплаха или спънки за транспортните средства, движещи се по нея, по несъобразителност е провокирал злополука с правомерно движещия се в своята лента лек автомобил " Фолксваген Кади ", ръководен от К. К., при което е предизвикал гибелта му.
По искане на подсъдимия и неговата отбрана делото се организира по реда на съкратеното правосъдно разследване – глава 27, чл.371, т.2 от Наказателно-процесуален кодекс. Подсъдимият И. А. призна напълно обстоятелствата, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съда да понижи наложеното наказване с една трета. Наложеното наказване на И. А. след редукцията е две години „ отнемане от независимост “, чието осъществяване е отсрочено за период от три години. Съдът също лиши И. А. от правото да ръководи МПС за период от три години, считано от влизане на присъдата в законна мощ. Той ще заплати разноските, направени в досъдебното произвеждане.
В това правосъдно произвеждане не бяха предявени цивилен искове от потърпевшите.
Мотивите към присъдата ще бъдат направени в законоустановения период.
Присъдата на Врачанския областен съд не е дефинитивна и може да се апелира и стачкува в законоустановения период пред Софийския апелативен съд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР