Врачанският окръжен съд потвърди частично присъдата на Районния в Козлодуй

...
Врачанският окръжен съд потвърди частично присъдата на Районния в Козлодуй
Коментари Харесай

Окончателно: Съдът наказа Ангел Орлов заради нападение над бившия кмет на Бутан Ивайло Иванов

Врачанският областен съд удостовери отчасти присъдата на Районния в Козлодуй и дефинитивно осъди Ангел Орлов на санкция в размер на 2000 лв. за нападението над някогашния кмет на Бутан Ивайло Иванов, на който е присъдено обезщетение в размер на 3000 лв., както и разноските за юрист.
Окръжният съд в действителност променя частта от диспозитива на присъда, като е приел, че е позволена техническа неточност при изписването на члена от Наказателния кодекс за който той е бил оневинен, а точно, че леката телесна щета на Ивайло Иванов е била нанесена в качественото му на длъжностно лице.
С решението на Районен съд Козлодуй, доказано от Окръжния, Ангел Орлов е приет за отговорен в това, че на 21.11.2018 година, към 13 часа в Козлодуй, в постройката на Община Козлодуй на втория етаж, в кабинета на Директор Дирекция „ Финансово икономически действия и общинска благосъстоятелност “ е предизвикал на Ивайло Иванов от село Бутан, лека телесна щета, като му е нанесъл два удара с ръка по главата и по тила, с което му е предизвикал болежка и страдалчество, без разстройство на здравето, като по този метод е осъществил състава на закононарушение по член 130, алинея 2 Наказателен кодекс, като го е освободил от наказателна отговорност и му е наложил санкция и обезщетение за потърпевшия.
„ Безспорно по делото е открито и вярно е възприето в претекстовете на PC Козлодуй, че към 21.11.2018г. тъжителят Ивайло Иванов е бил Кмет на Кметство Бутан, като в това му качество, взел участие в работни срещи в Община Козлодуй. По същото време, подсъдимия работил на служба водач на кмета на Община Козлодуй. Двамата се познавали във връзка служебни връзки. На 21.11.2018г., към 13.00 часа тъжителя е отишъл в Община Козлодуй на работна среща със св. Галина Христова, която заемала длъжността Директор Дирекция „ Финансово-стопански действия “. Влизайки в нейния кабинет на втория етаж, заварил там св. Лилия Димитрова – Главен счетоводител на Община Козлодуй, която извикала Галина Христова. В хода на диалога станало ясно, че Иванов има искания, че кметството е предоставило за ремонт косачка на общинско дружество, която не му е била върната. Св. Христова извикала Цветан Орлов – татко на подсъдимия, който към този миг заемал длъжността Началник автотранспорт в същото общинско дружество. Като дошъл в кабинета на Христова, сред Ц.Орлов и тъжителя почнал спор върната ли е след ремонта предоставената от кметство Бутан на общинското дружество косачка. Спора сред двамата прераснал в гръмък скандал, на който очевидци станали очевидците Галина Христова и Лилия Димитрова. В един миг тъжителят станал от стола и се отдръпнал с тил към вратата, с цел да напусне спора и кабинета и тогава получил от зад два удара в региона на главата – в тила и врата си. Обърнал се и видял, че ударите му нанесъл с ръка подсъдимия Ангел Орлов “, напомня в решението си Окръжен съд – Враца.
„ В поддръжка на частното обвиняване са оценени показанията на Николай Николов, Ангел Ангелов, Кръстьо Кръстев, Стефан Димитров и Петър Цветков. Те извънредно в детайли, тъкмо и безпротиворечиво с останалия доказателствен материал, на който районният съд е дал религия, чертаят хронологията на събитията. Тези показания дружно с назначената по делото съдебно­медицинска експертиза в своята цялост водят до определяне на едни и същи условия, доказващи обективната и субективна съставомерност на действието на обвиненият по наказателния закон, по който му е повдигнато частно обвиняване. Районният съд задълбочено е изложил съображения за какво не е кредитирал обясненията на подсъдимият, както и показанията на очевидците Галина Христова, Лилия Димитрова и Цветан Орлов /първите две чиновници в общината, а третият татко на подсъдимия/ като доказателствено средство в интерес на оправдателната теза, а ги е възприел като защитно средство, което се споделя и то тази инстанция. Правилно КРС е решил, че в тази ситуация са налице изискванията на член 78а от Наказателен кодекс, заради което и е освободил Орлов от наказателна отговорност, като му е наложил административно наказване – санкция. При установяване на размера на същата, съдът вярно е отчел, всички смекчаващи и отегчаващи отговорността на подсъдимия условия и по тази причина наложеното наказване е при превес на първите и то в непосредствен до минималния размер. Така избраното му наказване е заслужено и не следва да бъде поправено поради тежестта на действието и най-много мястото на осъществяването му – постройката на общинската администрация, където всеки един жител би следвало да се усеща сигурен в личната си цялост. При преценка на справедливостта на присъдата във връзка с размера на почетения цивилен иск, въззивната инстанция откри, че с оглед конкретиката на случая, размера на присъденото обезщетение не следва да бъде променян “, се споделя още в окончателното решение на Врачанския областен съд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР