Врачанският митрополит Григорий поема видинската епархия, след като вчера почина

...
Врачанският митрополит Григорий поема видинската епархия, след като вчера почина
Коментари Харесай

Врачанския митрополит Григорий поема и епархията на Дометиан

Врачанският митрополит Григорий поема видинската епархия, откакто през вчерашния ден умря Негово Високо Преосвещенство Видинският митрополит Дометиан. Това реши на свое изключително засединие Светия синод през днешния ден.

„След като на 18 септември 2017 година, след дълготрайно боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, според член 84, алинея 1 от Устава на Българската православна черква – Българска Патриаршия, Св. Синод в цялостен състав се събра навреме на 19 септември, от 16:00 ч., на свое изключително съвещание.

На него, откакто се срещнаха със известието на овдовелия Видински епархийски съвет, синодалните архиереи дефинираха опелото и погребението на техния другар да станат на 20 септември от 12 часа.

За Наместник на овдовелия Видински епархийски трон, който канонично да управлява делата на епархията до избор на правоприемник на починалия митрополит Дометиан, Светият Синод единомислещо дефинира Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий“, се споделя в известие на Светия синод.

В друго свое изключително решение също от през днешния ден Светия синод и разгледал и решил да освободи считано от 20.09.17 година Белогардчишкия свещеник Поликарп от досегашната му работа, като викарий на Видинския митрополит, заяви Официалния уебсайт на Св. Синод.

Архиереите са определили свещеник Поликарп да стане трети викарий на Пловдивския митрополит и ректор на Православната духовна академия „ Св. Св. Кирил и Методий “, като освобождава Великотърновския митрополит Григорий от досегашното му смирение като ректор на академията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР