Врачанският митрополит Григорий отправи Рождественско послание. Ето пълния текст без

...
Врачанският митрополит Григорий отправи Рождественско послание. Ето пълния текст без
Коментари Харесай

Врачанският митрополит Григорий с Рождественско послание

Врачанският митрополит Григорий насочи Рождественско обръщение. Ето цялостния текст без редакторска интервенция:
Възлюбени в Господа,
Пребъдвайки в светлата наслада на празника на Христовото Рождество, отечески се обръщам към всяко вярващо сърце в рамките на богохранимата ни Врачанска епархия с архипастирски благослов и всесърдечни благопожелания за мир и берекет от Господа във всеки християнски дом, всяка енория и всяка монашеска обител. В този ден насладата ни е цялостна и не може да бъде помрачавана от нищо, тъй като с Рождеството на Спасителя за човечеството стартира нова ера – ера на вярата и на нашето сдобряване с Бога, Който протегна божествена десница и ясно ни засвидетелства бащинската Си обич към нас като проводи в света Своя Единороден Син – "заради нас и поради нашето избавление ", както изповядваме в Символа на нашата религия.
Бог пристигна в света, въплъти се и живя сред нас, в осъществяване на Своето заричане, обещано още на праотците. Той живя като човек, уподобявайки се на нас във всичко, с изключение на в прегрешението, и ни настави в Своята безконечна истина, като ни уточни пътя към спасението и безконечния живот, възстановявайки ни в нашето богосѝновство. Със Своето олицетворение Той един път и вечно ни засвидетелства Своето великодушие – Своята божествена благосклонност и обич, акцентирайки ни по този метод и това, което Сам чака от всекиго от нас: "милост желая, а не жертва " (Мат. 9:13). Боговъплъщението придаде смисъл и наличие на човешката история, зададе направление и последна цел на човешкия живот. Откакто Бог стана човек, без значение от всички условия от нашия земен живот, с очите на вярата ние знаем, че нашата орис не е гибелта, че пътят ни не свършва тук, тъй като "имаме от Бога дом на небесата, жилище неръкотворно, постоянно " (2 Кор. 5:1).
С тази религия и с тази неизменима вяра живеем и през днешния ден, с тях преодоляваме всички компликации и тествания, които съпътстват живота ни. Защото знаем, че към този момент не сме сами, само че "с нас е Бог " (Мат. 1:23), а щом Той е с нас, то "кой ще е срещу нас? " (Рим. 8:31). Него изповядваме и славим, на Него служим и – съгласно силите си – Му подражаваме. Служим Му тогава, когато демонстрираме на дело същата тази благосклонност и обич, които и Той ни сподели, когато се въплъти и стана човек, и живя сред нас, и страда, и претърпя гибелта поради нашето избавление. Служим Му тогава, когато се отхвърляме от себе си, с цел да бъдем в помощ на нашия близък, когато се стремим да вършим Божията, а не нашата воля. Когато сме братолюбиви и страннолюбиви, когато сме подготвени да споделим богатствата, обилно дарувани ни от нашия Господ, с индивида до нас, който е лишен от тях. Този е Христовият път и това е най-важното обръщение на празника на Христовото Рождество.
В този свят ден на Рождеството на Спасителя молитвената поддръжка на светата ни Църква е за всички страдащи и нуждаещи се, онеправдани и отхвърлени от обществото, за всички тези, към които от страниците на светото Евангелие Сам Христос Господ ни приканва да демонстрираме дейна обич и грижа.
С особена упоритост през днешния ден се молим и за тези измежду нас, които през последните две години водят всекидневната битка за съхраняването на човешкия живот, в непрекъснати изтощителни старания за превъзмогване на разразилата се пандемия. Лекари, медицински сестри, санитари и всички, участващи по един или различен метод в тази битка – всички те би трябвало да усещат и виждат нашата признателност и благодарност, нашата угриженост и съпричастност към тяхната всеотдайност. А най-хубавият метод да им засвидетелстваме всичко това е като поставяме старания да съблюдаваме прецизно техните препоръки и инструкции, с цел да ограничаваме разпространяването на болестта. По този метод освен ще дадем персонален принос към тяхната битка, само че и ще покажем, че сме положителни възпитаници на нашия възвишен Учител, Който желае да вижда от нас милостта и любовта, които Сам Той пръв ни сподели и които ни завеща.

Само когато сме изпълнили най-важното от завещаното ни от Христа, единствено тогава и насладата ни от нашата среща с Него в деня на Неговото Рождество ще бъде цялостна и ще ни съпътства непрекъснато в християнския ни живот и героизъм. Само когато подражаваме с ревнивост на Неговата жертвена обич, на Неговата божествена благосклонност и съчувствие към всекиго от нас и на Неговото великодушие, единствено тогава ще можем да имаме и вярата, че ще Го срещнем радостно и в Царството на безконечния живот, и че на тази среща ще можем да Му дадем заслужен отговор за делата си.

Мирът и благодатта на раждащия се през днешния ден Спасител, Христос Господ, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!
Честито Рождество Христово!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР