Врачанските каменоделци Борис и Васил Цекови, собственици на Къща на

...
Врачанските каменоделци Борис и Васил Цекови, собственици на Къща на
Коментари Харесай

„Къща на камъка“ зарадва врачанско село с бюст-паметник на местен военен герой /снимки/

Врачанските каменоделци Борис и Васил Цекови, притежатели на „ Къща на камъка “ край Бели извор, още веднъж зарадваха жителите на региона, научи организация BulNews. Този път те направиха монумент на боен воин и го сложиха в центъра на родното му село Люти брод.
Ген. полк. проф. Иван Кинов е боен и политически деятел, взел участие в двете Балкански войни, Първата и Втората международна война, служил е в Съветската и Българската войска. След измененията през 1944 година е шеф на Генералния щаб, бил е отпред на Военна академия „ Г. С. Раковски “ и първи професор там, заместник-министър и първи заместник-министър на защитата и дипломат в Румъния. Награден е с голям брой оценки за заслуги.
По мотив 130-годишнината от рождението на ген. Кинов, жителите на родното му село Люти брод решили да покажат своята респект към него. Преди време в центъра на обитаемото място имало монумент от бронз на героя, само че бил откраднат. По тази причина бил основан предприемчив комитет, който събрал средства за нов. 
След като сумата била налице, хората решили да се доверят на ненадминатия водач в художествената обработка на всички типове скални материали – „ Къща на камъка “. И не сбъркали. Двамата братя скулптори разполагат с единствения на Балканите робот, който извайва фигурите с изключителна точност. След това, с цел да „ оживее “ обликът, майсторите направили довършителни работи на ръка.
Бюстът е висок 1.50 м. Изработен е от врачански камък, а работата лишила на Цекови към 3 месеца. 
Така на 13 май, когато в селото бе маркирана годишнината от рождението на героя, неговите наследници сложиха венци и цветя пред чисто новия му монумент. Той бе публично открит от дъщерята на генерала Лидия Кинова. На тържественото събитие участваха висши военни, представители на локалната власт в района, както и голям брой жители. Прочетен бе приветствен адрес от президента и висш главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, както и от министъра на защитата, на вътрешните работи, началника на Военна академия и др. 
Всички присъстващи останаха очаровани от майсторството, с което е направен паметникът на героя.     
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР