Впечатляващи снимки на животни, превърнати в камък“ от разяждащите води

...
Впечатляващи снимки на животни, превърнати в камък“ от разяждащите води
Коментари Харесай

Какво би станало, ако влезем да се къпем в езерото Натрон

Впечатляващи фотоси на животни, „ превърнати в камък “ от корозивните води на езерото Натрон превзеха света, откакто фотографът на дивата природа Ник Бранд снима хрупкавите трупове в района през 2013 година Дали обаче, в случай че човек падне в танзанийското езеро, ще стане по същия метод? Не, най-малко не мигновено… само че не би му било и изключително прелестно.

Разни митове от националния парк Йелоустоун ни припомнят за това какво може да се случи, в случай че някой се подхлъзне и падне в неверните води – като, да вземем за пример, хората, които се разтварят в горещите извори на парка. Условията на езерото Натрон в действителност обаче може да запазят останките на човек в доста положително положение, в случай че безжизненото му тяло потъне в него.

 NatronGelai

Фламингото имат здрава, люспеста кожа, която го защищава от водата, само че хората са малко по-меки и нежни, с цел да се оправят с нея. Най-напред, топлината от водата в езерото Натрон от време на време доближава до 60°C.

След това има остри като бръснач бучки сол, които съвсем оставиха оператора Мат Еберхард блокиран в корозивните води, откакто неговият ховъркрафт задира дъното по време на снимането на „ A Perfect Planet “ на BBC.

Изключителната соленост на езерото не би ви трансформирала в камък като погледа от Медуза, само че, несъмнено, ще ви щипе пъклен, в случай че имате някакви рани по кожата.

И най-сетне имаме високата алкалност, съвсем като на белина, която също е много изгаряща, колкото по-дълго се задържим във водата. В взаимозависимост от преваляванията точното pH се трансформира, само че в най-лошия случай ще получим корозивни изгаряния.

Не е известно сигурно по какъв начин животните от фотосерията на Бранд са загинали; допустимо е някои да са умрели от естествена гибел и по-късно да са паднали във водата. Друга доктрина се концентрира към неповторимата огледална повърхнина на водата, която дезориентира птиците, от време на време карайки ги да се блъснат в езерото.

Ако се удавите или тялото ви бъде хвърлено в Натрон, високото наличие на сол във водата ще спре процеса на разложение, което значи, че ще се запазите като туршия в саламура. Може даже да се превърнете в хрупкавите същества от фотосите, в случай че водата се изпари задоволително, с цел да се разкрие тялото ви и да се изсуши.

„ Откривайки тези животни по брега на езерото Натрон, си помислих, че са те невероятни – всеки дребен подробност, съвършено непокътнат до върха на езика на един прилеп, до дребните косми по лицето му “, споделя Бранд. „ Солта кара съществата да се калцират, съвършено непокътнати, до момента в който изсъхват. “

Ако не ви харесва концепцията да се превърнете в солена скулптура, постоянно можете да употребявате другия воден метод за обработка на тела: аквамация.

 Lake Natron (Tanzania) – 2017-03-06 (very early in rainy season) – satellite image (cropped)

Имаше няколко произшествия с хеликоптери, които включват езерото, някои от които може да са се случили по същата причина, заради която доста мигриращи птици се озовават във водата. В едната, през 2007 година, катастрофират група фотографи на диви животни.

„ Хеликоптерът удари водата и просто се разруши на части “, споделя Бен Хърбъртсън пред The ​​Sydney Morning Herald. „ Първото нещо, което усетих, беше, че съм в езерото и водата ми изгаряше очите. “

Хърбъртсън и неговият екипаж оцеляват благодарение на локалното племе масаи, които вършат бастуните си в спонтанни носилки, с цел да ги изнесат от водата. Но въпреки всичко това е неприятно прекарване.

„ Беше толкоз горещо, че можеше да се дехидратираш за към половин час “, сподели още той. „ Потта се стичаше по челото ми и по този начин сярата отиваше в очите ми. “

Явно езерото Натрон не е прелестно място за плаж.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР