Впечатляващ акцент в концерта Темпераменти на 9-ти февруари ще бъде

...
Впечатляващ акцент в концерта Темпераменти на 9-ти февруари ще бъде
Коментари Харесай

Месецът на клавишите в Симфониета Враца започва на 9-ти февруари с концерта Темпераменти

Впечатляващ акцент в концерта " Темпераменти " на 9-ти февруари ще бъде 125-годишнината от рождението на световноизвестният американски композитор и пианист Джордж Гершуин в осъществяване на неговия шедьовър „ Рапсодия в синьо “, основана през 1924г.

Точно 100 години след премиерата на грандиозната, извънредно обичана и известна по света творба, врачанската аудитория ще има насладата да се потопи в „ пламенната фикция “, както самичък създателят я дефинира, в осъществяване на Симфониета-Враца със солист, блестящият румънски пианист Михай Унгуреан, под диригентската палка на Иван Илиев.

„ Рапсодия в синьо “ за пиано и оркестър(Rhapsody in blue), наричана и Рапсодия в жанр блус) е поръчана на Гершуин през 1924 година от Пол Уайтман и е замислена като самобитен опит за основаване на нов музикален жанр, съчетаващ класическа музика и джазови детайли.



Още забавна информация за Гершуин, „ Рапсодия в синьо “ и всички включени в програмата на концерта творби и създатели, е издание в книжката-каталог с програмата на Симфониета-Враца до края на сезон Зима-Пролет “24, която е в продажба в „ Гъбката “ до хотел „ Хемус “.

В програмата на концерта„ Темпераменти “ на 9-ти февруари от 19.00ч.ще чуем още:К. Нилсен - Симфония № 2 (премиера за Враца) и А. Маркес – Дансон № 2

Билети и абонаментни карти, за Юбилейния полусезон Зима-Пролет`24 на Симфониета-Враца, са в продажба в Билетен център " Гъбката ". За резервации и информация тел. 0896718303, 0899827060.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР