Впечатлихме гостите с древни артефактиПроекти за милиарди може да бъдат

...
Впечатлихме гостите с древни артефактиПроекти за милиарди може да бъдат
Коментари Харесай

Проекти за милиарди с участието на Китай

Впечатлихме гостите с антични артефакти


Проекти за милиарди може да бъдат осъществени в България с присъединяване на Китай, стана ясно след срещата на министър председателите на двете страни Бойко Борисов и Ли Къцян в София. АЕЦ “Белене ” и жп линия, която ще свързва България с Егейско море са измежду плановете, които двамата министър председатели са разискали на четири очи. От среща в Министерството на превоза с Китайската железопътна група CREC стана ясно, че Китай се надява България да предложи подобаващи трасета за включване в железопътния кулоар, който се построява сред Китай и Европа. CREC е изразила и подготвеност да разиска финансиране на български жп планове. Рамкови съглашения за съдействие при реализацията на тунел под връх Шипка, автомагистралите “Черно море ”, “Русе – Велико Търново ” и “Хемус ”, както и скоростния път “Видин – Ботевград ” подписа районният министър Николай Нанков с пет китайски компании.
 Премиерите Бойко Борисов и Ли Къцян посетиха църквата Света София. Премиерите Бойко Борисов и Ли Къцян посетиха църквата Света София.
“Досега се проучвахме, тъй като Китай работи по един метод, Европа по различен. Сега Китай се съгласи да следва европейските правила ”, изясни Бойко Борисов пред български и китайски медии. Участието на Пекин в огромните плана ще стане след публични поръчки и с опция за хибридно финансиране, посочи той. Част от финансирането може да е от интернационалните финансови институции като Европейската банка за възобновяване и развиване или Световната банка, стана ясно от думите на Борисов. Ли Къцян акцентира, че страната му ще следва европейските правила при присъединяване си в планове в България, само че недържавните вложения би трябвало да бъдат обезпечени от страната.

“Бях изумен да схвана, че в Китай, където ръководят комунисти, още първата автомагистрала е била платена. Там няма безвъзмездна автомагистрала ”, акцентира министър председателят Борисов.

Относно енергийните планове Борисов посочи, че китайският министър председател може да помогне с довеждането на плана АЕЦ “Белене ” до сполучлив край, защото страната им работи с високотехнологични европейски компании. “Ще наема китайския министър председател Ли Къцян за рекламен сътрудник на България в Китай, защото е доста впечатлен от нашето културно-историческо завещание ”, сподели още Бойко Борисов. Премиерът на Китай е останал мощно впечатлен от античните артефакти, на възраст 6-7 хиляди години, които прегледа късно в четвъртък в Националния исторически музей. “Всички в Китай би трябвало да ги видят ”, съобщи Ли Къцян.

Признание


Излагат знамето на Боян Петров в музей


 04-10-1 Знамето на починалия в Тибет български планинар Боян Петров ще бъде изложено в музей в Китай. Това съобщи китайският министър председател Ли Къцян откакто получи знамето от брачната половинка на Петров – Радослава Ненова. “Гордеем се с куража на българския планинар ”, сподели Ли Къцян и предложения Радослава Ненова да посети Китай. Тя му благодари за положените старания за издирването на брачна половинка й през месец май.

Споразумения


Отпускат заеми за 1,5 милиарда евро


Повече козметика от „ Българска роза ”

 Изпълнителният шеф на ББР Стоян Мавродиев подписа меморандум за съдействие с Хуайбан Ху от Китайската банка за развиване. Изпълнителният шеф на ББР Стоян Мавродиев подписа меморандум за съдействие с Хуайбан Ху от Китайската банка за развиване.
След срещата на министър председателите на България и Китай бяха подписани голям брой съглашения и сред частни компании и държавни структури. Китайската и Българската банки за развиване подписаха меморандум за съдействие, съгласно което ББР ще получи заеми за общо 1,5 милиарда евро за финансиране на наши компании и планове.

Двете страни подписаха и меморандуми за мирното потребление на нуклеарна сила, за съдействие в региона на дребните и междинните предприятия, за поддръжка в региона на науката и технологиите. Споразумяха се и за експорт на български тютюн в Китай, както и за съдействие сред Национална компания “Индустриални зони ” и Китайския център за развиване на промишлеността. Параходство “Български морски флот ” ще получи от китайска банка заем за 94,15 млн. $ за създаване на шест кораба за насипни товари. Бяха подписани и контракт за създаване на нова централа за комбинирано произвеждане на топлинна и електрическа сила, както и съглашение за съдействие сред Борика АД и UnionPay. Козметичният производител “Българска роза ” пък се споразумя с Китай да усили износа си на розово масло и козметика.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР