Войските на Вагнер се придвижват към полската граница и може да опитат да се промъкнат, казва премиерът

...
Повече от 100 войници от руската наемническа група Вагнер се
Коментари Харесай

Повече от 100 войници от руската наемническа група Вагнер се придвижват към тънка ивица земя между Полша и Литва, каза полският премиер, който предупреди, че те могат да се представят за мигранти, за да преминат границата.

Полският премиер Матеуш Моравецки каза в събота, че правителството му е получило информация, че наемниците на Вагнер са недалеч от Гродно, град в западна Беларус близо до земята, която е известна също като Сувалкската пропаст или коридор.

Съобщава се, че хиляди войници на Вагнер са в Беларус след неуспешен военен бунт в Русия.

Моравецки повтори обвиненията, че Беларус, ключов съюзник на Русия, изпраща мигранти на запад в опит да победи полските гранични сили.

Движенията на войските, каза Моравецки, изглежда са друг елемент в тази кампания за дестабилизиране на границата.

„Те вероятно ще бъдат маскирани като беларуски граничари и ще помогнат на нелегалните имигранти да влязат на полска територия, дестабилизирайки Полша, но също така вероятно ще се опитат да проникнат в Полша, представяйки се за нелегални имигранти и това създава допълнителни рискове“, каза той.

Досега тази година е имало около 16 000 опита на мигранти да преминат нелегално границата, „избутани в Полша“ от беларуския президент Александър Лукашенко и руския президент Владимир Путин, каза Моравецки.

Какво точно правят войските на Вагнер в Гродно не е ясно, тъй като Вагнер не е коментирал докладите. Но разполагането на руски и съюзнически сили в близост до коридора Сувалки би представлявало ескалация, която може да разтърси членовете на НАТО и ЕС.

Въпреки че е дълъг само 60 мили, коридорът е стратегически важен за НАТО, ЕС, Русия и Беларус. Граничният регион свързва руския ексклав Калининград с Беларус и е единствената сухопътна връзка между балтийските държави и останалата част от ЕС.

Анализаторите се страхуваха в първите дни на руската инвазия в Украйна, че Кремъл ще се насочи към коридора Сувалки в опит да защити Калининград, най-западната територия на Русия и единствената част от страната, заобиколена от държави от ЕС.

Не е ясно колко точно са войниците на Вагнер в Беларус. Те бяха поканени в страната като част от сделката, договорена от президента на Беларус за прекратяване на въоръжения бунт на групата наемници срещу Кремъл миналия месец.

Тогава Лукашенко помоли Вагнер да помогне в обучението на армията на страната му. Двамата планират да проведат съвместни военни учения близо до границата с Полша, ход, който вероятно допълнително ще повиши напрежението.

На среща на върха Лукашенко се пошегува с руския президент Путин, че бойците на Вагнер са започнали да го стресират, тъй като искат да отидат на запад на „екскурзия“.

Полша заяви, че нейните граници са безопасни, но е преместила войски на изток поради възможни заплахи от Вагнер.

Тим Листър и Роб Пичета от CNN допринесоха за този доклад

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР