Войските на ООН започнаха постепенното си изтегляне от размирната източна

...
Войските на ООН започнаха постепенното си изтегляне от размирната източна
Коментари Харесай

Миротворците на ООН се изтеглят от източната част на ДР Конго

Войските на Организация на обединените нации започнаха последователното си евакуиране от размирната източна част на Демократична република Конго в сряда, предавайки базата си на конгоанските управляващи, се споделя в изказване на мироопазващата задача, представено от Ройтерс.

Мироопазващите сили, известни като MONUSCO, са ситуирани в Конго повече от 13 години, откакто поеха задачата си от по-ранна интервенция на Организация на обединените нации през 2010 година, с цел да оказват помощ за потушаване на несигурността в източната част на централноафриканската страна, където въоръжени групи се бият за територия и запаси.

Но през последните години наличието на силите от 13 500 души става все по-непопулярно заради хипотетичния им крах да отбрани цивилните против възходящото принуждение на милициите, предизвиквайки митинги, при които починаха хора .

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации, откакто президентът Феликс Чисекеди през септември изиска отдръпването на задачата да бъде ускорено.

В базата Каманьола в Южно Киву контингент от пакистански мироопазващи сили спусна знамето на Организация на обединените нации, до момента в който ръководителят на MONUSCO Бинту Кейта съобщи ключовете на управляващите на провинцията.

Базата, основана през 2005 година, ще се ръководи от националната полиция, споделиха от Организация на обединените нации.

" Надяваме се, че предаването на Каманьола, съчетано с продължаващото създаване на поделение на Конгоанската национална полиция, ще послужи като модел за останалата част сили на Организация на обединените нации в страната ", сподели Кейта в изказването.

През първата от трите етапи на евакуиране към 2000 бойци ще изоставен 14 бази в провинция Южно Киву до края на април. По-късно задачата ще се изтегли от провинциите Северно Киву и Итури в идващите етапи.

Гражданският деятел Асифиве Балагизи Андре сподели, че предаването е историческо събитие.

" Сега призоваваме нашето държавно управление да изиграе цялостната си роля в гарантирането на сигурността на популацията и тяхното имущество ", сподели той.

Ситуацията със сигурността в източната част на ДР Конго остава тежка. Сблъсъците са ескалирали сред конгоанската войска и подкрепяните от Руанда бунтовници M23 Тутси в ДР Конго, увеличавайки броя на вътрешно разселените хора единствено в Северно Киву до 1,6 милиона към средата на февруари и изостряйки филантропичната рецесия, продължаваща повече от десетилетие.
 ЮАР праща войски в Демократична република Конго
ЮАР праща войски в Демократична република Конго

Военните елементи ще оказват помощ в борбата против въоръжените размирен групи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР