Войниците в европейските страни продължават да напускат служба в момент,

...
Войниците в европейските страни продължават да напускат служба в момент,
Коментари Харесай

Politico: Европейските войници напускат военна служба, точно когато НАТО има нужда от тях

Войниците в европейските страни не престават да напущат работа в миг, в който НАТО има най-голяма потребност от тях, разясняват в редакцията на изданието Politico, представени от ИА Фокус.

Тази седмица министърът на защитата на Франция Себастиен Лекорню показа проект за задържане на армията, който включва обосноваване на военния личен състав да остане на работа. Стъпката бе подхваната, откакто в немския парламент бе показан годишен отчет, от който стана ясно, че през 2023 година към 1537 бойци са напуснали Бундесвера, а числеността му е намаляла до 181 514 бойци, написа Politico.

" Тези диалози в този момент се организират във всички столици, във всички демократични страни, които имат професионални армии без наборна работа. На срещите на НАТО можем да приказваме за съоръжение, само че в този момент приказваме и за... равнището на поддръжка “, разясни Лекорню.

Авторите на материала означават, че до момента в който Европа се занимава с превъоръжаване на фона на войната в Украйна, страни като Хърватия мислят за връщане на наборната работа. А Дания възнамерява да разшири наборната военна работа и за дамите.

" Германия отстрани наборната военна работа през 2011 година, само че защото доста боен личен състав застарява и напуща армията, още веднъж се разисква възобновяване на някаква система за национална работа. За страните, които разчитат на професионални армии, предизвикването е, че армията е привлекателна – което е мъчно в среда на ниска безработица, яростна конкуренция от частния бранш и необятно публикувано потребление на отдалечена работа “, се изяснява в публикацията.

Politico добавя, че във Франция военните остават в армията най-вече с година по-малко от преди. Обединеното кралство има годишен дефицит на работна ръка от 1100 бойци, което се равнява на два пехотни батальона, макар че държавното управление е сключило контракт с частната компания за набиране на личен състав Capita.

Авторите на публикацията означават, че в тази ситуация парите играят значима роля, с цел да останат хората в армията. Една от главните цели на проекта на Франция е да усили пенсиите и заплатите за напреднала възраст. Проблемът обаче е, че изискванията на работа не са доста привлекателни, тъй като в армията се поставя ексклузивен труд и дълго неявяване от вкъщи.

" Проблемът не е в набирането, а в издръжката, би трябвало да подкрепим фамилиите “, акцентира адмирал Лиза Франкети, началник на военноморските интервенции на Военноморски сили на Съединени американски щати, на конференция в Париж по-рано тази година.

В същото време новото полско държавно управление при започване на 2024 година разгласи нарастване на заплатите на военнослужещите с към 20%, с цел да ги поддържа. Минималната месечна заплата за полски боец бе вдигната от 4960 злоти (1150 евро) до 6000 злоти (1351 евро). Също по този начин, заради опасността от Руската федерация, числеността на полската войска се усили от 95 000 военни през 2015 година на 215 000 през тази година.

Междувременно проектът на Франция включва помощ при намиране на жилище, достъп до опазване на здравето и грижи за деца, което значи, че фамилните двойки, които работят във въоръжените сили, даже в случай че единият от тях е граждански, може да се трансферират дружно на друга служба.

" Предпочитам да понижа броя на новобранците, с цел да подобря поддържането на персоналния състав, в сравнение с да продължа набирането, вследствие на което броят на арестуваните непрекъснато понижава “, увери Лекорню.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР