Войници от мироопазващите сили на НАТО в Косово в сряда

...
Войници от мироопазващите сили на НАТО в Косово в сряда
Коментари Харесай

Косово: Сърби пак се събират на протест, НАТО поставя метални огради

Войници от мироопазващите сили на НАТО в Косово в сряда сложиха железни огради и бодлива тел в северен град след конфликти с етнически сърби, в които бяха ранени 30 бойци от интернационалния контингент, съобщи Асошиейтед прес.

Стотици етнически сърби започнаха да се събират пред общината в Звечан, 45 километра северно от столицата Прищина, в наново изпитание да завладяват канцелариите на една от общините, където етнически албански кметове заеха постовете си предходната седмица.

НАТО реши да изпрати още 700 бойци в Северно Косово, с цел да оказват помощ те да бъдат потушени митингите, съпроводени от принуждение, след конфликтите в понеделник.

Противопоставянето стартира предходната седмица, откакто етнически албански представители, които бяха определени в гласоподаване, бойкотирано от болшинството сърби, влязоха в общинските здания, с цел да встъпят в служба. Когато сърбите се пробваха да им попречат, косовската полиция в Звечан употребява сълзотворен газ, с цел да ги разпръсне, като това докара до конфликти с натовските войски, в които 30 бойци от интернационалния контингент бяха ранени.

Етническите сърби упорстваха, че както албанските кметове, по този начин и косовската полиция би трябвало да изоставен Северно Косово.

Сърбия сложи своите въоръжени сили в най-високата степен на бойна подготвеност и изпрати още войски до границата с Косово.

Косово е бивша провинция на Сърбия, чиято декларация за самостоятелност от 2008 година Белград не признава. Етническите албанци са болшинството от популацията, само че Косово има бунтовно сръбско болшинство в северната си част, която граничи със Сърбия.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР