Войници на Вагнер са нахлули в Русия през всички граници

...
Войници на Вагнер са нахлули в Русия през всички граници
Коментари Харесай

ЧВК Вагнер начело с Пригожин нахуха в Русия, търсят справедливост

Войници на " Вагнер " са нахлули в Русия през " всички граници на страната " и са се насочили към Москва, с цел да отмъстят на военния министър Сергей Шойгу поради извършено по-рано денем нахлуване на постоянни съветски бойци против позиции на " музикантите " в тила.

Това разгласи шефът на групировката Евгений Пригожин в " Телеграм " към 23:00 часа българско време на 23 юни.

" Съветът на командирите на ЧВК " Вагнер " взе решение: злото, донесено от военното управление на страната, би трябвало да бъде спряно. Те подценяват живота на бойците. Забравиха думата " правдивост ", ние ще я напомним. Тези, които през днешния ден унищожиха нашите момчета, които унищожиха десетки, десетки хиляди животи на съветски бойци, ще бъдат осъдени. Всички, които се опитат да се съпротивляват, ще ги считаме за рискови и ще ги унищожим неотложно, в това число всички по контролните пунктове по пътя ни. Моля всички да запазят успокоение, да не се поддават на провокации и да останат по домовете си. След като приключим започнатото, ще се върнем на фронта, с цел да защитим родината.

Президентският орган, държавното управление, Министерството на вътрешните работи, Росгвардия и други ведомства ще продължат да работят както преди. Ще се оправим с тези, които унищожават съветски бойци. И ще се върнем на фронтa. Справедливостта в армията ще бъде възобновена. И по-късно справедливостта в цяла Русия ".

В 02:03 часа българско време на 24 юни бе публикувано ново обръщение:

" Текущата обстановка: през днешния ден ни беше нанесен ракетен удар. След този удар хеликоптерите си свършиха работата. След това артилерията. Заповедите за заличаване на ЧВК " Вагнер " идваха от началника на Генералния щаб (Валерий Герасимов). След среща с министъра на защитата Шойгу, където взеха това решение - да унищожат бунтовническите елементи, които са подготвени да пазят родината, само че не задниците им. Към момента сме пресекли държавните граници във всички области. Граничарите пристигнаха при нас и прегърнаха нашите бойци. Сега влизаме в Ростов ".

Каналът в " Телеграм " ASTRA заяви, че ФСБ е дала разпореждане " да не се оказва опозиция при проникването на " вагнеровци ", умерено да се пропуснат ".

Пригожин заяви по-рано, че в похода вземат участие 25 000 души.

" Ние сме 25 000 на брой и ще разберем за какво в страната царува безпорядък ", закани се той, само че също по този начин добави: " Това не е боен прелом, това е поход за правдивост ".

Центърът на Москва е блокиран от военни коли.

Обособени са специфични пунктове, на които са проверявани всички преминаващи транспортни средства.

ФСБ упрекна Пригожин в образуване на въстание

По съветските държавни малките екрани бе излъчена специфична емисия, в която бяха отхвърлени изказванията на шефа на " Вагнер ". Бяха показани и изказвания на съветски генерали, които приканват да се възвърне единството на армията под управлението на висшия главнокомандващ, защото от раздора печелили само украинците. Сред тях бе военачалник Сергей Суровикин - най-големият съдружник на Пригожин в армията. Поне на пръв взор това значи, че предприемачът е със съществено отслабени позиции.

Това не му пречи обаче да търси поддръжка в " Телеграм " от Росгвардия:

" Най-обещаващият политик се обръща към Националната армия (Росгвардия) с предложение, което е по-добре да не се отхвърля. Подчиняването на наказателни заповеди и опитът да се намеси в плануваната акция на справедливостта ще приключи зле за чиновниците, които са взели неверен избор ".

Разпространената в обществените мрежи информация за това, че съветските въоръжени сили са нанесли удар по " тиловите лагери на ЧВК " Вагнер ", е погрешна, заяви съветското министерство на защитата, представено от ТАСС.

" Всички известия и видеоклипове, популяризирани в обществените мрежи от името на Пригожин за хипотетичния удар на съветските въоръжени сили по " тиловите лагери на ЧВК " Вагнер ", са погрешни и съставляват осведомителна провокация ", обявиха от министерството.

Президентът на Русия Владимир Путин е осведомен за обстановката, която се развива към Евгений Пригожин и се вземат всички нужни ограничения, заяви пред публицисти прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

Руският Национален антитерористичен комитет заяви, че изказванията на създателя на " Вагнер " Пригожин са станали съображение за формиране на наказателно дело за апел към въоръжено въстание.

" Обвиненията, популяризирани от името на Евгений Пригожин, нямат никакви учредения. Във връзка с тези изказвания Федералната работа за сигурност на Русия е образувала наказателно дело по обвинявания в приканване към въоръжено въстание. Настояваме за неотложно преустановяване на противозаконните дейности ", съобщи комитетът.

Източници: ClubZ, nova.bg, БТА
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР