Войната – видима или не, е ужасна работа, казва на

...
Войната – видима или не, е ужасна работа, казва на
Коментари Харесай

Чудо! 98-годишен ветеран от войната пребори КОВИД във ВМА

Войната – забележима или не, е ужасна работа, споделя на излизане от COVID-зоната на ВМА Кирил Стоянов, капитан от запаса, деец от Втората международна война.

98-годишният мъж прекарва две седмици под грижите на екипа на Клиниката по пулмология и фтизиатрия, ръководена от доцент Милена Енчева, откакто се заразява с подлия вирус.

Изкарва заболяването приблизително тежко, като минава през разнообразни признаци... като по учебник – имал е и дихателна непълнота, и белодробно засягане, и сърдечно-съдови проблеми. Но борбената му душа му оказва помощ бързо да се възвърне и прибере при околните си.

Благодари на лекуващите си лекари, чиито лица вижда за първи път. През целия си престой той съзира единствено „ очи на надеждата”, облечени в скафандри.

" 15 дни аз прекарах измежду един екип с доста висок разсъдък, благодаря ви за вниманието и грижите – и за мен, и за околните ми. През годините ВМА се грижи освен за мен, само че и за цялото ми семейство, а сегашният й шеф – военачалник Венцислав Мутафчийски, ме е оперирал от херния преди доста години.

Благодаря ви, младежи, за всички грижи. Пожелавам ви доста триумфи и да достигнете сияйните върхове на науката, където има място единствено за най-упоритите и най-борбени, каквито сте и вие ", споделя разгорещено Кирил преди да се раздели с „ ангелите в бяло”.

Според него, протичащото се сега в международен мащаб с разпространяването на коронавирусната зараза е голяма опция за развиване на науката и не трябва да се изпуска.

Във всички изявленията в този момент се загатва, че пандемията е невидима война, само че аз знам какво е да участваш и в очевидна война, такава беше Втората международна... Ужасна работа, жестока, споделя Кирил Стоянов.

Той съумява да запази живота си и при двете борби..., а успеха над ковид отдава напълно на медиците, грижили се за него – доцент Енчева, доктор Пламен Титоренков, доктор Александра Червениванова, доктор Васил Шишков, доктор Любима Кьосева, доктор Христо Йорданов, доктор Славена Стоянова, доктор Елена Димитрова, доктор Дафина Антонова, старша сестра на клиниката Соня Кръстева

И им благодари от сърце – на тях и на останалите сестри и санитари, с които всекидневно са водили борбата с COVID-19.

А те го изпращат с овации и му благодарят на собствен ред за борбения дух, за уроците от историята и за страстите... В клиниката са лекували и други пациенти на над 90-годишна възраст, само че Кирил несъмнено е най-възрастният.
" Дядо Кирил, ти си нашата звезда ", обръщат се на потегляне медиците.
" Моля, апелирам, не ме обиждайте, аз съм съзвездие. В интернет има филм за войната с мое присъединяване, в случай че не можете да го намерите, аз ще ви го изпратя ", дава отговор той с усмивка. И дописва на лист хартия електронната си поща, на която ще чака фотоси за спомен със своите спасители.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР