Войната в Украйна вече се усеща по цените на горивата

...
Войната в Украйна вече се усеща по цените на горивата
Коментари Харесай

Сметката ни: Горивата скочиха здраво. До дни поскъпване на хляба и на олиото

Войната в Украйна към този момент се усеща по цените на горивата у нас. Само за три дни бензин и дизел са поскъпнали с 10 стотинки.

Днес най-масовият бензин A95 се продава приблизително за 2.63 лева за литър, а дизелът - за 2.68 лева, до момента в който в четвъртък - първият ден на военната инвазия на Русия в Украйна - и двата типа горива се търгуваха за към 2.55 лева

Прогнозите на сектора са бензинът да пробие психическата граница от 3 лева напълно скоро, в случай че военните дейности продължат.

Борсите стремително реагираха на военната рецесия в Украйна и още първоначално й котировките на суровия нефт " Брент " доближиха и надвишиха 100 $ за барел - за първи път от 2014 година насам.

Бурни реакции има и на стоковите тържища на пшеница и слънчоглед. Украйна и Русия са измежду огромните експортьори на зърно. Военните дейности доведоха до блокиране на всички търговски кораби във вътрешното Азовско море, което се свързва с Черно море, и до затваряне на украинските пристанища, а към 90% от украинския експорт на зърно се транспортира по море. Отделно глобите против Русия ще обиден и търговията й със зърно.

Пшеницата доближи котировки от 300 евро на звук - растеж от 20% от началото на годината. Царевицата е поскъпнала с 15%, а слънчогледът към този момент се търгува на цени по-високи от тези през тежката суша през лятото на 2021 година

Повишението на борсовите цени на пшеницата и слънчогледа неизбежно ще се отрази на цената хляба и олиото на дребно у нас.

" Причината е, че търговците, които сега не могат да натоварят кораби в Украйна или в Русия, заради една или друга причина, главно обвързвана със сигурността, те ще търсят да си набират същото количество от България или от други страни, които са чисти експортьори. Напълно естествено е растежът на тази цена да се придвижи и на вътрешния пазар ", разяснява пред БНР Николай Вълканов, шеф на фондация " Интелиагро ".

България създава пшеница и слънчоглед в количества по-големи да задоволят личното й ползване.

" Няма директна опасност нито във връзка с продоволствената сигурност на страната, нито във връзка с логистиката на храни ", показва Вълканов.

Търговците упорстват, че няма нараснало търсене на артикули, както и че веригите на доставки работят обикновено.

Председателят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов съобщи, че поради упования скок на цените на храните, което ще сътвори съществени усложнения за хората с по-ниски приходи, може да се наложи страната с много непопулярни ограничения да се намесва, с цел да се овладее обстановката.

Той също акцентира, че няма дефицити от никакви храни: " Напротив, има свръхпредлагане от всичко, само че е ясно, че цените на енергийните запаси няма да се стабилизират и сме очевидци на непрекъсната наклонност в посока нагоре. Колко бурна ще е тя, доста зависи от това по кое време ще свърши този спор, по какъв начин ще се развият нещата. Очакванията не са положителни, отрицателни са ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР