Войната в Украйна се отрази на икономическото състояние на страните

...
Войната в Украйна се отрази на икономическото състояние на страните
Коментари Харесай

По-малко свободни имоти, наемите се вдигат

Войната в Украйна се отрази на икономическото положение на страните от Централна и Източна Европа, ESG се трансформира в стандарт, а възходящите цени за строителство,

употреба и превоз водят до увеличение на разноските във всички сегменти на недвижимите парцели.

Това са някои от основните заключения в новия отчет на Colliers: „ Акценти от 2022 година: Пазар на недвижими парцели в ЦИЕ-6 “, който обгръща и България.

Офис площи

През 2022 година се следи ниско равнище на ново предложение на офиси в множеството страни от ЦИЕ. В Полша доста количество нови здания промени салдото на пазара.

През 2022 година за пръв път общото предложение на съвременни офис площи на 8-те съществени районни пазари надвиши с 200 000 м2 равнището на предлагането в столицата Варшава.
Търсенето на този вид площи в целия район на ЦИЕ доближи стойности отпреди началото на рецесията.
В Чехия брутният размер на асимилиране на офиси се изравни с равнищата от някои от най-успешните години с общо над 500 000 м2.

Темата за гъвкавите работни пространства се трансформира във все по-важна в Словакия.

В своите критерии на търсене наемателите слагат доста по-голям акцент върху съществуването на споделени работни пространства и обществени зони, което им разрешава да понижат общата наета повърхност с до 20-30%.

Търговски площи

В множеството страни от района посещаемостта и оборотите в комерсиалните центрове се върнаха на равнищата от преди рецесията.

В България сегментът на комерсиалните площи се показва доста добре, като комерсиалните паркове непрестанно се развиват, а шопинг центровете резервират позициите си.

Онлайн продажбите се ускориха по време на пандемията и сега съществуването на разнородни канали за търговия е наложително изискване.
В Чехия комерсиалните паркове потвърдиха своята резистентност по време на пандемията.
В Унгария магазините за мода на централните улици бяха по-малко известни, заради спад в посещаемостта от страна на интернационалните туристи.
Огромният дял на комерсиалните паркове измежду новопостроените обекти е трайна наклонност в Полша.
Инвеститорите главно построяват по-малки планове с фокус върху бързооборотните артикули, ситуирани най-вече във второстепенни градове.

В огромните градове нараства броят на обектите със смесено предопределение.

Индустриални и логистични площи

2022 година беше още една позитивна година за индустриалния пазар в ЦИЕ във връзка с равнищата на търсене. Наемите в този сегмент във всички страни от ЦИЕ се усилиха, само че остават конкурентни в съпоставяне със Западна Европа.
Процентът на свободните площи в множеството страни от ЦИЕ се резервира невисок – <5,0%.
В Чехия, макар построяването на доста нови хранилища, процентът на незаетите площи продължи да клони към нулата и падна под 1% приблизително за страната.

Това се дължи на обстоятелството, че съвсем всеки приключен склад е авансово предан чартърен, като в някои от случаите са планувани благоприятни условия и за вероятно уголемение.

В Полша ползата към този сегмент остава висок, което демонстрира, че макар нарастването на наемите наемателите и наемодателите са съумели да реализират съглашение и да се приспособяват към новата действителност на пазара.
В Словакия сегментът става все по-ориентиран към наемодателите.
С повишаването на разноските за строителство наемните равнища не престават да се усилват, а притежателите остават с намаляващи благоприятни условия да оферират гаранции за наем. Договорите, които преди се сключваха за 2-3 месеца, в този момент се завършват за 2-3 седмици, което е в сходство с оптималния интервал, в който доставчиците могат да задържат цените непроменени.

Инвестиционен пазар

През 2022 година се следи задържане на размера на вложенията спрямо предходните години, което се дължи на нараснали разноски за финансиране, по-малко разполагаем артикул и общата неустановеност на пазара.

Налице е наклонност към увеличение на въздействието на локалния капитал от ЦИЕ във всички капиталови покупко-продажби в страните от обсъждания район.
Инвеститорите от Чехия, Унгария, Румъния и Словакия, по-специално, потвърдиха, че познаването на локалния пазар и наличието на него са ключът към триумфа.
Приблизително 35% от размера на вложенията се дължи на вложители от ЦИЕ.
Полша усили каузи си като основен пазар в района с над 50% от общия размер на покупко-продажбите.
Корекциите в цените на активите спрямо равнищата от преди войната основават привлекателни пазарни благоприятни условия. Очаква се притокът на капитали от Румъния, балтийските страни, Чехия и Унгария да продължи.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР