Войната в Украйна продължава повече от два месеца. Има толкова

...
Войната в Украйна продължава повече от два месеца. Има толкова
Коментари Харесай

Дмитрий Глуховски: Руската външна политика е като пиян десантчик в световния фонтан |

Войната в Украйна продължава повече от два месеца. Има толкоз доста разногласия за персоналната виновност - или отговорност - на руснаците за започването на тази война. И за това, че тя още не е завършила под натиска на всеобщите митинги. Писателят Дмитрий Глуховски е един от тези, които поредно заявяват, че протичащото се в Украйна е война персонална война на Владимир Путин и единствено той е отговорен за нейното отприщване. Дмитрий Глуховски е съветски публицист, радио и ефирен водещ, и публицист на бестселъри в жанра научна фантастика и трилър. Руското издание Медуза пита Дмитрий Алексеевич за успеваемостта на съветската агитация, за носталгията на руснаците по Съюз на съветските социалистически републики и прогнозите му за 2033 година

- В изявление за Радио Свобода разказахте по какъв начин след началото на войната сте се замислил дали си коства да бъде наказана неотложно. И тази мисъл ви лишила 30 секунди. Какво тъкмо обмисляхте тези 30 секунди? Какви сюжети за процес на нещата сложихте на кантара?

- Помислих си, че ето в този момент тъкмо, тъкмо в този миг, се посвещавам на същинска политическа емиграция. На това, евентуално, да не мога да пребивавам в Русия, до момента в който е жив Путин.

Толкова доста ме свързва с Русия, с Москва. Приятелите, любовта, детството. Културата, въздухът, езикът. Работата, статусът, собствеността. Да се завърнеш вкъщи едвам на прага на старостта, а може би и в никакъв случай да не се върнеш - мъчно е даже да си мисли човек за това.

От другата страна на везната - да се чувстваш страхливец и изменник, да отчетливо да схванеш, че заставаш на страната на злото. Защото да подкрепяш братоубийствена завоевателна война, бомбардирането на мирни градове, където приятелите ти в този миг се е крият от ракети, е някаква скотщина. Особено когато си дадеш изцяло сметка, че оправданията за тази война са изцяло подправени, а самата война е освен чудовищна, само че и изцяло безсмислена.

- Ако не бяхте сполучлив публицист, а елементарен гражданин на елементарен съветски град с елементарна заплата от 30 хиляди рубли, замислянето тогава щеше ли да ви отнеме повече от 30 секунди?

- Знам ли? Опитах се да изградя целия си зрял умишлен живот по подобен метод, че да завися допустимо минимум от страната, с цел да запазя свободата – в това число свободата на мислене и говорене. И фактът, че в този момент имам тази независимост, че я употребявам, че към момента имам опция да диспутирам, да назовавам войната война и да изисквам нейния край, е резултат от тази работа.

Като цяло, несъмнено, битието дефинира съзнанието. Жителите на един елементарен съветски град нямат претенции за независимост, тъй като други, доста по-основни претенции не се удовлетворяват: първо за сигурност, след това за храна, след това за някакъв разцвет, за нормално човешко достолепие, за съществени права. Когато хората споделят, че желаят непоклатимост, те имат поради, че се опасяват да не изгубят и дребното, което имат. Може би имат проблеми даже с удовлетворяването на потребностите от храна.

За да стартират да ценят свободата, хората би трябвало да схванат, че без независимост никой не им подсигурява спазването на техните права, а без гарантиране на правата им те в никакъв случай не могат да бъдат сигурни, че на следващия ден ще имат разцвет, храна и сигурност. Мисля, че осъзнаването на тази връзка, съзряването на съветския народ ще бъде главният резултат от катаклизма, който се разиграва в Русия пред очите ни. Този прелом обаче към момента може да коства на Русия целостта, а на хората – десетки, в случай че не и стотици хиляди животи.

- Допускате ли, че в случай че трябваше и вие да се замислите и за хляба си, нямаше да посмеете да осъдите обществено войната?

- Има доста хора, които осъдиха войната, не тъй като са предпазени от право на престояване в Европа или откъм спестявания. Около 16 000 души в Русия бяха арестувани на антивоенни манифестации. Цялата ми емисия в Instagram на 24 февруари сутринта се състоеше от черни квадрати - хората стачкуваха против войната.

Първоначалният човешки подтик на милиони хора беше точно това – да се отрекат от тази война, да се разграничат от нея, да я осъдят. Независимо от благосъстоянието си и местоживеенето си. Мисля, че за тъкмо за първото „ Не на войната “ в първото утро на войната несъмнено щях да имам заряд.

- В същото изявление казахте, че като цяло нямате доста условия към хората и разбирате за какво мнозина мълчат и в този момент. Имало ли е някакво събитие по време на войната, на което съветското общество реагира конформистки, а вие да не можехте да си обясните такава реакция?

- Когато стана ясно, че от секретна специфична интервенция, след приключен факт, пред който хората просто бяха сложени, тази случка се трансформира в пълномащабна продължителна война, а нейното продължение без единодушието на хората е невероятно, народа - телевизионната публика - започнаха нападателно да го мацат с кръв, изтръгвайки от нея поддръжка.

Градусът на нервност в пропагандните излъчвания мина максимума. Стана ясно, че в този момент, в случай че не искаш да си отстъпник в Русия, би трябвало интензивно да подкрепиш спецоперацията. Само безмълвно единодушие не е задоволително. Сега, в случай че се съмняваш на глас в истинността на сводките на Конашенков (ген. Иван Конашенков, представител на министерството на отбраната), автоматизирано си считан за изменник. А в случай че мълчиш, си под съмнение.

Русия прекрачи - до момента риторично, по малкия екран - в тоталитаризма. Но действителността, с нейните наказателни механизми, в този момент доста малко изостава от тв приемника. Хората го усещат. И те си не разрешават да имат вяра на това, което би попаднало по удара на закона за военната цензура, който в сходство с духа на военната цензура се назовава закон за дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация.

Така че реакциите - и да се скриете зад дънера, надявайки се да изчакате целия смут, който се разпростира в близост, и да кимате в единодушие, до момента в който в същото време показвате междинен пръст в джоба си – това може да бъде разбрано.

- Буча не се ли трансформира в събитие за вас, когато престанахте да разбирате този конформизъм?

- Буча е друга история. Буча разклаща самата основа на мирогледа на руснака. Култът към успеха във Великата отечествена война, на който се основава легитимността на последния мандат на Путин, се трансформира в основата на самолегитимирането и самоуважението на телевизионната публика. Добре, дано се обърка всичко в живота, дано да е мизерия и беднотия, дано ме лишат от права и безпомощен да трансформира каквото и да е, само че аз съм въпреки всичко съм правоприемник на спечелилите и освободителите. Това ми разрешава да усещам, че числя се към някаква велика задача, това изкупва безсмислеността и безполезността на ежедневното ми битие: това е страхотна терапия, близка на тази, предлагана от религията.

В телевизионната агитация като цяло има доста набожност: култът към паметта на предците, и някаква велика цел, и жертви в името на постигането на тази цел, и непоносимост към други възгледи за международния ред. Той работи на фундаментално, кавернозно равнище, включвайки някои механизми, на които малко на брой съумяват да устоят. И болшинството не се съпротивлява: те имат вяра в Победата, в присъединяване си в нея, обликът на съветския войник-освободител за тях е изцяло идолоподобен, неговата святост е неоспорима.

Да вярваш, че съветски боец може да извърши военни закононарушения, да убива за развлечение, да изнасилва малолетни, да екзекутира цивилни или просто да плячкосва, значи да изгубиш почва под краката си. На мястото, където се издигаше недодялана и безвкусна структура като Главния храм на въоръжените сили на РФ в парка " Патриот "  (тук е Исус, ето ги воините-афганци, тука е квасът, ето го и Александър Невски, тук е стрелбището, ето ги и монахините в униформи, ето ги беляшите, татарски пържени пирожки с кайма, тук е Т-34 е вкопан в земята; и от всичко това ти е някак си понятно и надеждно на душата), - внезапно в земята зейва бездна, в която пада цяла Русия и ти дружно с нея.

И да, Русия пада, вестибуларният уред ти го споделя ясно, само че не искаш да повярвате. И за разтуха си включваш оср*аното „ шапито “ на Соловьов с клоуни-убийци, а те уверяват, че не падаме, а изхвърчаме и, че не 64-та независима мотострелкова бригада е направила закононарушенията в Буча, а Ник и Майк.

- Спомняте ли си първата си реакция за Буча?

- Спомням си. В душата ми имаше същия мрак, както и в първия ден на войната. След това две седмици въобще не можех нито да дремя, нито да се храня като хората, до момента в който не стана ясно, че Украйна не се отхвърля. И след Буча стана същото. Аз самият не можех да допускам, че нашите елементарни бойци са способни на такова нещо. Четох публикации, гледах репортажи, изучавах. Наложи се да допускам.

От реакцията на съветските управляващи доста неща станаха ясни. Тя употребява общоприетата си тактичност да приказва, засипвайки истината с маса спорни и взаимоизключваши се версии, както беше в тази ситуация с отравянето на Навални и свалянето на малайзийския Боинг.

Е, присвояването на званието „ гвардейска “ на 64-та моторизирана бригада, несъмнено, беше точката над и. Само по дейностите на нашето държавно управление може да се дефинират желанията му, да се откри истината, тъй като тя постоянно лъже на глас.

- Вие много разсъждавате за пропагандата и нейната отговорност. Тя наподобява несъмнено голяма. Как си обяснявате, че същата агитация не съумя да убеди хората да се имунизират, само че съумя да ги убеди, че руснаците „ освобождават “ украинците от нацистите?

- Защото хората се приготвят за Украйна от 20 години. Когато Путин пристигна на власт, незабавно щом осъзна, че Украйна е различен цивилизационен модел, той се зае да я завладее или дестабилизира. Русия се намеси във всички украински избори и реагира бурно на Майданите. И култът към Победата за същите 20 години се подхранваше и развиваше. От украинците последователно се създаваше облик на врага - някои са изобразявани като подли, други жалки, а светоусещането на руснаците се основава върху наследството от Победата. Почвата беше подготвена.

Що се отнася до имунизациите, би трябвало да се разбере, че през първата година на пандемията малкия екран омаловажи заплахата от covid, защото управляващите не желаеха да харчат пари за погашение на помощи на хора, които ще би трябвало да бъдат изпратени вкъщи, в случай че признаят, че пандемията в действителност съществува. Мнозина не имаха вяра в заболяването, до момента в който сами не се разболяха. И държавното управление продължи да дава спорни известия за имунизациите през последната година, евентуално тъй като имунизацията просто не се произвеждаше в нужните количества. Така че не видяхме същинска имунизационна акция. Хората, както нормално се случва, бяха оставени да се оправят сами.

- Може би пропагандата просто споделя това, което желаят да чуят от нея?

- Пропагандата не работи в полза на хората. Пропагандата отклонява вниманието на хората от същинските проблеми в живота им, за които е отговорна властта. Тя пази управляващите от хората, криейки действителната картина на света с димна завеса от измислени спорове и раздути тематики.

Тя работи с психическите, прочувствени потребности на популацията, като му дава услугите на адската психотерапия. Човек е потиснат и безпомощен в действителния живот – тогава му пробутват чувството за величието на нацията, като че ли има нещо общо с това. Той е отчаян и злобен – сочат му обект, по отношение на който може да насочи гнева си. Изпитва неустановеност и паника – описват му за неговото присъединяване както си е напряко от дивана в някаква велика задача, която ще оправдае страданията и лишенията му.

Ето за какво пропагандата става толкоз пристрастяваща: тя е същинска прочувствена игла. Затова тези ужасни дебели самодоволни подправени оракули от „ Първи “ и от „ Русия “ (държавните телевизионни канали, б. р) се възприемат толкоз топло от хората, като роднините от „ 451 по Фаренхайт “. В противоположен случай страхът, безпокойството, гневът биха глождили хората и биха ги изкарали на улицата. А великата и безконечна война със Запада, изменничество на братския народ, ставането от колене и неизбежният реванш на Русия – това е единствено домашният набор от тригери и щампи за тази терапия.

- Много интелектуалци, историци, политолози, социолози споделят, че главната причина за войната е носталгията по руското. На хората им липсва мощна татковина. Хората желаят да покажат на Запада къде зимуват раците. Дори и тези, които не са живели под Съюз на съветските социалистически републики. Съгласен ли сте с това?

- Противопоставянето на Запада и Украйна идва от непрекъснатото сравняване на живота си с това по какъв начин живеят хората там. И това опълчване не за хората забавно, не на хората е преференциално. Правителството е това, което схваща, че жителите сигурно ще съпоставят своя си нежен живот с „ а при тях “, до момента в който желязната завеса херметически затвори всичко. И жителите ще стартират да задават обективни въпроси: за какво нашият стандарт на живот е толкоз невисок в съпоставяне освен със западния, само че и с украинския? Защо освен на Запад, само че и в Украйна популацията може да сменя управлението на страната си, а у нас, единствено само, в случай че си го помислите, ще ви потропат на вратата?

И тук на помощ се притичва опълчването. Защото ние – това не сме те. Защото те имат гейове, а ние имаме " мама-татко-аз ". Защото нашите дядовци са воювали, а те са наследници на нацистите. Защото ние имаме балет и олимпиада. Ракети и ракети и ракети. Защото от нас всички ги е боязън. Защото ние сме най-големите, по тази причина. И всички желаят да ни съсипят, да ни гепят нефта, абирвалг, напряко (синоним за смут, употребен от Михаил Булгаков в „ Кучешко сърце “ б. р. )! Защото Русия е страна не комерсиална, а военна, тъй като ние своите не ги изоставяме, нищо не слушам, нищо не слушам, не слушам нищо! Като цяло няма какво да съпоставяме Океания с Остазия, тъй като тук живеят същинските хора, а те имат нечовеци.

Трябва по някакъв метод да обясниш бедността си, би трябвало да оправдаеш лишенията си. Как? Единствено с изключителността си. А неприятният усет, крадливият и неоснователен темперамент на днешната съветска страна могат да бъдат изкупени сък стилистичната безпогрешност и страхотната известност на Русия в предишното й олицетворение. Да, ние сме джуджета, само че стоим на раменете на титаните, това е всичко.

- Доколко аргументите за това, което се случва може да се търсят точно в руската ера?

- Корените на протичащото се би трябвало да се търсят в имперското минало и имперската същина на съветската страна. Питали ли сте се по какъв начин хора с портрети на Николай II и Йосиф Сталин маршируват в обединен строй на ултрапатриотични демонстрации? Първият е конвенционален тъмничар на втория, а вторият е главорез на първия? И в действителност няма никакво несъгласие. И двамата, като персони за нашия човек съставляват интерес дотолкоз, доколкото същинското им значение за патриотичното придвижване е символно. И двамата символизират Руската империя на върха на своята мощност, даже и тази империя да бъде претапицирана, с болшевишко ребрандиране и ориентирана не към консерватизъм, а към рационализация, за болшинството това няма значение. Значение има с какви територии сме се нараснали, кого сме завладели, кого сме принудили да учи съветски език в учебно заведение.

Защото в действителност това не е патриотично придвижване, а империалистическо. Защото, за разлика от Франция и Англия, ние едвам доближаваме стадия на постколониализма. Защото нашите колонии граничат директно с територията на метрополията, сраснали са се с нея и да ги изгубиш значи да разрушиш самата Русия; тъй че тематиката е табу, със седем печата, а Русия не може да признае на глас, че си остава имперска и до през днешния ден. Напротив, под знамето на битката против империализма тя подкопава въздействието на Европа в някогашните колонии. Но всички неприятности, и всички комплекси, и всички структурни заболявания идват от имперската й същина. И нервността към украинския случай, и желанието да се върне назад я Грузия, я Казахстан, я Армения – същата работа.

Работата е там, че империите имат жизнеспособност единствено до момента в който порастват. Веднага щом растежът спре, пристрастеността отшумява: популацията губи възприятието за принадлежност към популярен план, който преобразява света. Хората стартират да се отегчават, по-късно задават въпроси. Национално насочените елити, смачкани или опиянени от световната имперска концепция, още веднъж надигат глави и всичко стартира да се пука по шевовете. Необходимостта от събиране на земи, нуждата от напредък - това е екзистенциална нужда за Русия, тъй като по всички други фронтове управляващите са в явен банкрут, няма безусловно какво да показват на хората.
Щом люляковата мъгла на гордостта в империята се разсее, излиза наяве, че гордите силуети на циклопските уреди, които които мъглата е обвила са в действителност изгризани от времето скелети, в подножието на които се гушат гниещи колиби с неотопляеми нужници на двора. И това излиза наяве най-много на жителите на колибите, които до тогава можели мечтателно да гледат с вдигнат взор и да не се разсейват от температурата в нужника.

- Пропагандата показва тази война като продължение на Великата отечествена война. Смятате ли, че култът към Победата през последните 10-15 години е подготовка на обществото за война? Или управляващите просто употребяват комфортно изложение, с цел да обяснят дейностите си?

- Същото нещо. Властите би трябвало да вдъхват горделивост на хората в Русия, в родината им; тъй като гордостта опиянява и обезболява. Правителството на Путин не даде на хората съвсем никакви мотиви за горделивост: единствено Крим и Олимпиадата в Сочи. Но успеха на олимпиадата в последна сметка се оказа машинация, с миризма на изветряла урина. И Крим също е по този начин междинна красота успех: успеха на Каин над Авел, по-малкият брат се разболя и ние му забихме нож в гърба. Преди това бяха чеченските войни, които като цяло бяха пагубни и приключиха с незнайно какво, преди този момент разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, преди този момент загуби и Афганистан. И нататък просто застой, безвремие.

Човек може да се гордее с полета на Гагарин - добра причина, позитивна, вдъхновяваща, само че не могат да бъдат избегнати сравненията с идиотизма на днешното управление на Роскосмос и тъжните размишления за аргументите за нелетенето на нашите ракети през днешния ден (с изключение на тези, които попадат в украинските жилищни блокове).

И това е. Остава единствено Великата Победа. Няма подозрение по отношение на величието и, тъй като е свещена и е сакрализирана от кръвта на починалите предшественици: жертвите са били чудовищни и в последна сметка съвсем всяко семейство е изгубило някого. Намери се циментът, който държеше последния мандат на Путин крепко. И както Шойгу се гизди в униформата на Жуков, по този начин и властта се гизди по същия метод: тя приказва и се държи от ден на ден като нарушител, освен това, несъмнено, претърпява личностна рецесия. Искат да се усещат като избраници на ориста и герои, а не като елементарни корумпирани чиновници. По същата пирамида от човешки потребности, изкачвайки се нагоре, нашият „ хайлайф ” от дълго време е задоволил всичките си съществени потребности, напълнил е корема си с милиарди евро и е поискал към този момент да бъде стопанин на морето.

Първо имаше рецесия на самоуважението, когато желаеха от Европа и Щатите неотложно Русия да бъде приета за равна. И в този момент стигнаме, тъкмо по Ейбрахам Маслоу, до тематиката за самоактуализацията, за реализиране на личното предопределение, а предназначението се оказа такова, каквото го разказваха на народа през последните 10 години. Игра на война. Уви, на Велика отечествена война. И всички тези неспокойни чревоугодници в годините на своя залез, латентно осъзнаващи се като просто отегчени бандити, повярваха в нелепостите, с които натъпкаха народа. В това, че Великата отечествена война още не е свършила, че те са наследници на спечелилите, че фашизмът подвига глава, че би трябвало да довършат подвизите си за своите дядовци.

Някога всички тези нелепости бяха измислени, с цел да отклонят хората от бедността и безнадеждността. Някога циниците смятаха, че могат да хранят всяка разкол през телевизионната копаня. Факт е обаче, че ние никакъв интелектуален или учебен ценз за влизане измежду елита ние не използваме, а този „ хайлайф ” е плът от плътта на гамен пролетариата и партийната номенклатура, която е натоварена с имперските комплекси на гамен пролетариата и неговия национализъм.

Затова самият хайлайф повярва на тв приемника. Извърши се кретинизиране на циниците. Елитът се настани във въображаемата действителност, в която към този момент живееха масите. И по-лошо, военната набожност се трансформира в символ за преданост към Путин и формалните лица започнаха да се състезават в това. И въпреки всичко ми се коства, че реториката, обвързвана с Великата отечествена война, е просто PR акомпанимент на имперската завоевателна акция, нейното избелване и опит да се защищити от рецензия, посредством поръсване със святост.

- Доколкото разбирам, вие се придържате към гледната точка, че тази война е война на Путин, само че не на Русия и съветския народ. Защо мислите, че болшинството руснаци въпреки всичко не поддържат тази война? Все отново поддръжката може да е в разнообразни степени. Можете да пеете химни на Путин и Шойгу заран и вечер, само че може и просто безмълвно да сте съгласни.

- Както видяхме на съвещанието на Съвета за сигурност, консенсус по отношение на войната нямаше даже в най-близкото обграждане на Путин. Решението беше взето скрито от хората, които не желаеха тази война, и даже скрито от болшинството от политическата класа. Всички бяха сложени пред приключен факт. И тогава, по-късно, с цел да се освободят от самостоятелната отговорност за войната и произлизащите от нея закононарушения, хората, виновни за вземането на решения, започнаха да покриват с кръв първо цялата политическа класа, по-късно елементарната администрация и най-после посредством телевизионна агитация народа.

Сред народа, коства ми се, 10 % интензивно поддържат войната - това е е мракобесният детайл на черносотниците, всъщност фашистки, само че наричащ себе си родолюбив. Останалите или прибягнаха до военна психотерапия, с цел да се отърват от депресията след Коронавирус, като се съгласиха да имат вяра в мотора за продължаването на Великата отечествена война, или просто кимаха в единодушие, да им се разкарат от главата с изследвания на публичното мнение, тъй като от време на време тези изследвания на публичното мнение ги организира Федералната работа на Русия и тъкмо по този начин хората одобряват всичко.

В последна сметка се оказва, че всяка несъпротива против злото се оказва поддръжка на това зло. Но в персоналната тактика за оцеляване на елементарния човек опълчването на злото значи риск от загуба на прекалено много: най-малко на работата, най-много – на свободата. А полученото е нееднозначно – пречистване на съвестта. Не е ли по-лесно да си кажеш „ къщата ми на края, нищо не зная “, че нищо не зависи от мен, че всичко не е толкоз просто, че украинците също са положителни, че всичко това общо взето е дело на Америка, че ние бяхме въвлечени, че нямахме различен избор, че това не ме визира и ще пребивавам както преди? И ето - злото към този момент не е болежка за очите, а когнитивният дисонанс е преодолян без непотребни загуби.

Но в случай че на следващия ден пристигна мирът, всички като се изключи 10-те % черносотници ще въздъхнат с облекчение. Можете да упрекваме нашия човек в бездейност и примирение, само че би трябвало да помним, че управляващите целеустремено политически кастрират всяко ново потомство руснаци, внушавайки ни, че нищо не зависи от нас и че никакви митинги в никакъв случай няма да могат да реализират задачата, само че пък сигурно ще се трансфорат в проблем за уредниците. Майданът завоюва два пъти в Украйна - и украинският народ усети личната си мощ и справедливост. Нашите митинги постоянно са били потискани или издухвани от единствено себе си. Няма чувство, че нещо може да се промени. Хората стачкуват против войната, рискувайки свободата си, не тъй като се надяват да я спрат, а тъй като другояче ще се почувстват като колаборационисти, които не са създали нищо.

- Позицията „ Виновен за това е само Путин. Хората нямат нищо общо с това ”, доста постоянно се показва от съветските интелектуалци. Не ви ли се коства, че в реалност това може да се окаже такава инжектиране на самопропаганда? Нали е доста по-добре да живееш в свят, в който има единствено един изверг, в сравнение с в подобен, в който са десетки милиони. Пък и всички те са поданици на личната ти страна.

- На десетките милиони хора в родната ни страна им е нужна терапия. Те живеят в беднотия и безизходност, всеки ден са унижавани от властта си, вършат ги на простаци и ги насъскват. Да, те са нещастни и озлобени, само че в действителност са огорчени от държавното управление, което им дава обещание по-добър живот от 20 години, угоява се, пръска милиарди по яхти и златни четки за тоалетни чинии и в действителност е изоставило хората на произвола на ориста, и в чумата, и във войната. Но гневът ще промени посоката си към верния адрес, както към този момент споделях, с изкривяване на гръбнака. Безопасната прочувствена тактика в този момент е да ненавиждат тези, които могат да бъдат ненавиждани безнаказано. В този случай това са украинците и Западът.

Нашият човек би трябвало да бъде сит, утешен и образован, а не да бъде обявяван за съизвършител в закононарушенията и да се води война за унижожаването му. Мярката за отговорност на немския народ в епохата на тотална военна готовност и всеобща нервност от 30-те години на предишния век не може да се съпоставя с Z-лудостта и Z-мимикрията: популярност Богу, и двете през днешния ден са диванни заболявания.

Сто и шестдесет хиляди бойци и офицери вземат участие във войната в Украйна. Но 100 и четиридесет милиона руснаци към момента не са съумели към момента да си изцапат ръцете с кръвта на украинците. Трябва да им дадем опция да откажат съучастничество в тази война – както действително, по този начин и прочувствено. Правителството на Путин се пробва да убеди целия свят и самите хора, че тази война е национална, че всеки е виновен за нея и, че всички хора дружно би трябвало да изсърбат надробеното. И всеки, който не е апатичен към ориста на Русия и желае тя да се сбогува с имперската матрица допустимо най-скоро и да се трансформира в здрава съвременна страна, обитаема с щастливи хора, би трябвало да намерения по какъв начин да смъкна черната магия от тези хора. Да ги раз-омагьоса, а не да ги афишира за навалица от нечовеци и да се бори с тях до последно.

- Продължаване на тематиката за груповата отговорност. Западът, на своя глава никого, към този момент разпореди тази групова отговорност на Русия под формата на наказания и ограничавания. Разбирате ли логиката на сходни решения? Приемате ли ги?

- Режимът на Путин много дълго си го търсеше. Той нахлуваше в прилежащи страни, сваляще цивилен самолети, изнудваше хората с петролна, газова и нуклеарна война, тровеше хора в други страни и в това време купуваше всичко, до което се докопа в Европа и Съединени американски щати. Първоначално Западът не разбра: „ ху из мистър Путин? “ След това той разбра, само че реши, че е допустимо да се прави преференциален бизнес с него. Тогава разноските започнаха да надвишават облагите - и най-после стана отвратително да се издържи.

Руската външна политика от последните години е като къпане на пийнал десантник в международния шадраван. Отначало беше смущаващо, след това дразнеше – а в този момент се трансформира от безчинство в ликвидиране. Сега е изработен извод, че е невероятно да се договаря с Русия на Путин, което значи, че тя би трябвало да бъде отцепена и отслабена дотам, че най-малко да не може да води войни. Това, че страдат елементарните хора, не е цел, а съпътстващата щета. Но няма към този момент по какъв начин иначе да се работи с страна, която води кървави завоевателни войни през 21 век и унищожава цивилното население в Европа, към този момент няма по какъв начин.

Само че хората, които се оплакват от блокиране на Apple Pay или от дефицит на части за колите им, от повишаване на цените или дефицит на артикули, би трябвало да помнят, че това е само виновност на няколко души в Русия, а не на груповия Запад.

- Очевидно с налагането на сходни наказания Западът с изключение на всичко друго се надява на някакъв огромен митинг против Путин. Мислите ли той действителен ли е? Или от дълго време го няма?

- Мисля, че първостепенната задача тук не е да се провокира национален митинг в Русия, а просто да се отслаби стопански страната, с цел да й се попречи да организира нападателна външна политика и на първо място да спре войната с Украйна.

Що се отнася до митинга, единствено преди година десетки хиляди излязоха на улиците, протестирайки против ареста и присъдата на Алексей Навални. Но този митинг беше смачкан и покварен.

Феноменът на сближение към знамето обаче не е безконечен, блицкригът се трансформира в неуспех, акцията се трансформира в продължителна, кървава и изтощителна война, а гневът на популацията може да си прокара друго русло.

Като цяло, вкарвайки народа в милитаристична мизантропна нервност, държавното управление поема огромен риск. Войната отстранява доста сериозни табута - по-специално за братоубийството и убийствата. Немислимото към този момент стана допустимо. Кой ще изгони демоните назад в гърнетата? От вегетарианските времена хората са изпратени във времената на модерността, времената на голяма кръв, времената на разлом на епохите. И запасите за устойчивост на ерата на Путин не са толкоз огромни.

- Сега доста се приказва за анулация на съветската просвета. Усетихте ли го по някакъв метод върху себе си? И вярвате ли нейната действителност? Възможна ли е по принцип - и обективна ли е?

- Това е краткотрайна интонация, реклама и не е всеобща. Някъде някой споделил нещо, някой някъде отменил нещо. Аз самият не го усетих.

Напротив, доста е значимо целият свят да види, че в съветското общество, в границите на културния пласт, няма консенсус за тази война, че маса хора намерено стачкуват и се опълчват. Кои от културните дейци като цяло поддържаха войната? Няколко посредствени опортюнисти, смучещи държавни бюджети, няколко пърхотни империалисти-алкохолици плюс герои от " Стари песни за основното " освен това не всички.

Руската просвета като цяло е единственото нещо, което съществува в Русия, с изключение на съветския империализъм. И тази просвета в преобладаващото болшинство от случаите – когато е жива, дива, а не е вързана за хранилка и кастрирана – се оказва тъкмо в съпротива на бездушната бюрократична или нечовешка империалистическа същина на страната. Тя постоянно е била за народа и срещу властта. За просвещение и правдивост, против измамите и потисничеството. Тя е по-жива от всички живи и е невероятно да й се забрани.

- Вие считате, че в доста връзки това е колониална война. Сега към този момент обществено се приказва, че Приднестровието може да е идната цел на Русия. Смятате ли, че Путин в действителност е захласнат от концепцията за нов Съюз на съветските социалистически републики? Или се пробва да реши някои от проблемите си благодарение на война? Да остане на власт по-дълго?

- Мисля, че Путин на първо място се пробва да реши казуса си за чувството, че е инцидентен човек в историята на една велика страна. Както знаем, той доста обича да учи историята на Русия и, несъмнено, би трябвало да се съпоставя със своите прародители - изключително откакто мандатът му към този момент е по-дълъг от този на мнзина от тях. Той взема решение въпроса за вписването на името си в историята на Русия.

Това е доста персонален въпрос, тъй като е обвързван и с психически комплекси, и с телесни болести, и с събитията към попадането му във властта – от вътрешни вероятности на Путин, безусловно чудесни. И със подозрения по отношение на личното предопределение. Путин, Горбачов, Хрушчов, Сталин, Ленин, Николай II, Александър III, Екатерина II, Петър I, а по какъв начин ще ме запомнят и какво направих? Нека ме запомнят като индивида, който събра изгубените от Горбачов земи. Човекът, който се опита да поправи най-голямата геополитическа покруса на ХХ век - разпадането на Съюз на съветските социалистически републики!

Още повече, че и хората, жадуващи за руско естетическо великолепие, комунистическа пламенност и социалистически пакет, с помощта на две десетилетия идеализиране на Съветския съюз по централната телевизия, също мечтаят за такова нещо.

А елитът на Путин – назначените от назначения, малтретиран от същите комплекси и подозрения – на ската на годините си сграбчва шанса да се запише в учебниците по история до суверена, въпреки и с по-малки букви. И за тях това е персонално. Но това е и доста обществено важен въпрос, тъй като комплексът на самозванеца се преодолява в този случай освен с помощна построяването на величествен замък, само че и с помощта убийството на десетки хиляди украинци и десетки хиляди руснаци.

- Мнозина - даже доста отдалечени от властта хора - след 24 февруари започнаха обществено да споделят, че и те усещат своята отговорност за протичащото се. Например на някакви избори не са били подкрепили опозиционен претендент. Или са правили планове с бюджетни пари. Или нещо друго. Ретроспективно чувствате ли нещо сходно? Намирате ли в своето минало моменти, когато бихте могли да постъпите иначе?

- Путинската власт много време оставаше в сивата зона на морала. Тя не беше идеологизирана, тя съзнателно избягваше ригидността, която дава идеологията на всяка държавна структура; нейните прагматизъм и семантичен аморфизъм и придаваха еластичност и непоклатимост.

Да, непрекъснато се правиха злодеяния - от чеченските войни до терористичните офанзиви в Печатники, от убийствата на Политковская и Немцов до отравянето на Биков и Навални, от сваления Боинг до нахлуването в Донбас, само че множеството от злодеянията бяха осъществявани от управляващите хибридно, посредством прокси структури. Някакъв си там чеченски водач, някакъв православен олигарх, някакъв пенсиониран косплей, фиктивен воин.

Това позволяваше на доста свестни хора да получават пари от такава страна за разнообразни прилични планове. Защото страната ни е хидра и не е належащо да си взаимодействаме с главата, която се плюнчи и крещи антифашистки лозунги. Можете да се срещнете в уютно кафене с другата глава, цивилизованата и добре облечена, и да получите от нея бюджет за театъра и да похарчите този бюджет за повишение на равнището на просвета и толерантността измежду популацията. Освен това самият факт на съществуването на цивилна глава поставяше под подозрение искреността на главата, бълваща проклятия и воня. Всички просто си работят, освен ние имаме спектакъл, и там имат, работете и вие. Още повече, че няма другаде от кое място да се вземат повече пари, а задачата за развъждане на популацията сама няма да се извърши.

Отговорността на интелигенцията за колаборационизма с властта не идва в оня миг, в който интелигенцията взема пари от хибридния режим за обучение на народа, а сега, в който режимът се трансформира от хибриден в намерено канибалистичен и изисква всеки, който взеб пари против касова записка, да отиде на площада и да се строи във формата на Z. Сега e време разделно. Онези, които в този момент поддържат властта, осъзнавайки, че поддържат една несправедлива, братоубийствена, грабителска война – те са на страната на злото.

Сега е пристигнал моментът на истината. Трябва да назоваваме нещата с имената им. Властта напусна сивата зона, властта потъна в чернота. И в случай че в този момент не я осъдиш, и не кажеш, че си срещу, тогава чернотата ще погълне и теб.

- Работил сте за телевизионния канал RT от 2005 до 2007 година След 24 февруари по какъв начин гледате на този интервал? Ясно е, че тогава каналът е бил друг, само че в този момент асоциацията с RT е напълно недвусмислена.

- RT се трансформира в агитационен инструмент в това време, когато това се случи с всички други осведомителни малките екрани - сред Болотная (през 2012 г.) и Крим (през 2014 г.). Напуснах RT пет години преди Болотная и атмосферата там беше изцяло друга, тъй че не напуснах заради публицистични разлики. По това време RT се опитваше да бъде – или изглеждаше като да е – съвременна западна медия, която споделя за това по какъв начин Русия се пробва да бъде или наподобява модерна западна страна.

Не скърбя за това прекарване, тъй като ми даде опция да надникна вътре в съветските медии, да схвана структурата им, хората, които работят там, да опозная, да схвана какво им е в главата, в душите им. Едно е, когато гледаш механизма по какъв начин работи извън, а друго е, когато можеш да го разглобиш на винтчета. Същото важи и за разбирането за структурата на целия режим, който е прикрит от хората от димна завеса, десетте периметъра с въоръжена защита и кремълската стена.

Между другото, с помощта на RT за първи път отидох в Украйна на месечна командировка, с цел да отбелязвам следващата газова рецесия. Пристигнах там, изцяло изумен от бацила на съветския империализъм, с въодушевление, че „ хохолите крадат газ “. И си потеглих месец по-късно, изцяло влюбен в Киев и жителите на Киев, уважавайки желанието на украинския народ за самостоятелност и убеден, че гаранцията за естествени връзки сред нашите страни в бъдеще се крие точно в това отношение.

- Ще изгуби ли
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР