Войната в Украйна няма да има победител, прекратяването на конфликта

...
Войната в Украйна няма да има победител, прекратяването на конфликта
Коментари Харесай

Елена Йончева: Конфликтът в Украйна няма военно решение


Войната в Украйна няма да има победител, прекратяването на спора няма да стане с военни средства. Цяла Европа е в заплаха. Санкциите са единственият метод, по който на този стадий Европейски Съюз може да реагира. В същото време, глобите са симптом на изтощение в обстановката, тъй като става явно, че Европейски Съюз не може да спре войната. Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в изявление за БНР.

Трагедията е голяма. Агресията на президента Владимир Путин в Украйна беше историческа неточност. Руският народ не заслужава това, сподели още тя.

Елена Йончева разясни позицията на българските евродепутати от групата на левицата, които във вторник поддържаха резолюцията на Европейския парламент (ЕП) за Русия. С нея Екологичен потенциал осъжда експанзията в Украйна и приканва Русия да приключи неотложно всички военни дейности, и да изтегли всички военни и паравоенни сили от територията на страната.

Представителите на българската левица не гласоподаваха за текстовете, с които се упорства за увеличение на износа на оръжие и военно съоръжение за Украйна. Това ще докара до ескалация на спора. Колкото по-дълго продължава, толкоз повече нарастват рисковете да излезе отвън територията на Украйна, разяснява Елена Йончева. Тя напомни, че единствено преди няколко часа висшият представител за външна политика на Европейски Съюз Жозеп Борел сподели, че Европейски Съюз не е във война с Русия. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разгласи, че НАТО няма да изпраща войски в Украйна.

Въпреки заявеното желание Европейски Съюз и НАТО да не бъдат въвличани, има огромна възможност с въоръжаването на Украйна военните дейности да се разраснат и в страните членки. Страните в спора би трябвало да бъдат върнати на масата на договарянията и това може да стане с присъединяване на Съединени американски щати и Европейски Съюз, счита Елена Йончева.

Българските евродепутати от левицата гласоподаваха и против предлагането на Екологичен потенциал за ограничение на вноса на съветски петрол и газ, както и против прекратяването на съдействието с Русия в нуклеарната област. Това би направило невъзможна работата на АЕЦ „ Козлодуй “ във време, в което тя е основна за енергийния баланс на България.

Те не утвърдиха и въвеждането на възбрана за съветски медии в Европейски Съюз. Русия спря „ Ехото на Москва “ и станция „ Дожд “, наложи цензура на медиите. Ние сме Европа, не можем да постъпваме по този метод. За нас свободата на медиите е съществена полезност. Подобни забрани работят в интерес на съветската агитация, разяснява Елена Йончева. Според нея българите са безсънен, образован народ, който може да търси и намира информация, и да я преценя.

Елена Йончева означи и невижданата филантропична рецесия, пред която се изправя Европа. Само за последните няколко дни на границите на Европейски Съюз са пристигнали повече от 600 000 бежанци, което е една трета от бежанците, които пристигнаха след 2015 година Този път се води война на външна граница на съюза – Украйна граничи с четири страни членки. Вече са задействани всички механизми на Европейски Съюз за съгласуваност, тъй че да се изпрати експертна помощ за по-бърза обработка на документите и заявките за протекция.

След края на войната, когато се откри мир, би трябвало да стартира открит диалог за какво беше разрушена системата за интернационална сигурност. През последните 20 години тя беше прекроена от страни, които действаха от позицията на силата. Днес това е Русия. Защо осем години Европейски Съюз не съумя да наложи спазването на Минските съглашения? Защо не бяха открити други решения? Предупреждения имаше, сподели Елена Йончева. Тя напомни коментара на някогашния държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър, един от огромните критици на Москва, който сподели, че Русия би трябвало да се приобщи към сигурността на Европа. Както и позицията на някогашния консултант по национална сигурност на Съединени американски щати Збигнев Бжежински, че е допустимо да се върви към някаква форма на неутралитет, на „ финландизация “ на Украйна.

Не споделям, че това е пътят. Но през днешния ден липсва полемика в каква посока ще тръгне Европа, означи Елена Йончева.

Като „ политически жест на този стадий “ тя дефинира декларираното желание на няколко европейски страни Украйна да получи статут на кандидат-член в Европейски Съюз по ускорена процедура. Този жест основава илюзорни упования у украинските жители, тъй като не мисля, че те ще бъдат осъществени в скоро време, в околните десетилетия. Турция е с този статут от 1999 година, а Сърбия от 10 години, сподели Елена Йончева.

За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР