Войната в Украйна не се води само на бойното поле,

...
Войната в Украйна не се води само на бойното поле,
Коментари Харесай

Le Figaro: Газ и жито: Кляка ли Европа пред Путин?

Войната в Украйна не се води единствено на бойното поле, само че и в икономическата и политическата сфера. Ако съветската войска от началото на войната се бори против ожесточената опозиция на украинските сили, Кремъл неотдавна завоюва точки на други терени, написа политическият анализатор на френския вестник Le Figaro Изабел Ласер.

Отплаването в понеделник, 1 август, за първи път от началото на войната, на транспортен съд със зърно от пристанището на Одеса, с право се смята за добра вест. Но в случай че Москва, която от 24 февруари блокира украинските пристанища, се е съгласила да подпише съглашение с Украйна под егидата на Организация на обединените нации, то е тъй като Кремъл е имал интерес от това. Владимир Путин трябваше да даде заричане на своите съдружници в Африка, Близкия изток и Азия, първите застрашени при положение на световна хранителна рецесия. В подмяна на тази демонстрация на " благосклонност " Русия получи обещанието за облекчение на глобите, по-специално за износа на селскостопански артикули и торове. За да убедят Владимир Путин, европейците даже предложиха анулация на част от глобите, наложени против седем съветски банки. И в последна сметка, Русия към този момент знае позицията на украинските морски мини, разпръснати в Черно море...

Бомбардирайки Одеса няколко часа след подписването на съглашението в края на юли, руснаците въпреки всичко припомниха, че могат когато и да е да торпилират подписаното съглашение за експорт на жито. Подобно на турския президент Ердоган с имиграцията, Владимир Путин държи ръката си върху икономическото кранче на газа и житото, което може да затвори когато и да е. Господарят на Кремъл си играе с икономическата взаимозависимост и страха на европейските общества, до момента в който косвените последствия от войната подвигат цените и пораждат страхове от енергиен дефицит и криза. " Войната в Украйна също е тест за устойчивост сред Русия и Запада, изключително Европа ", написа някогашният посланик Мишел Дюкло в Туитър.

Европейците приветстваха проявата си на единение при започване на войната. Но след пет месеца на спор страхът и умората слагат на тестване сплотеността на Европейски Съюз. Неговото единение се разпада поради силата. Унгария договаря с Москва за спомагателни доставки на газ. Испания и Португалия отхвърлят да понижат потреблението си на газ с 15%, както е планувано в проекта на Брюксел. В Германия ръководещата коалиция демонстрира признаци на разделяне по отношение на мащаба на икономическите последствия, в случай че вносът на съветски газ бъде понижен.

От началото на лятото интернационалният подтекст също е удобен за Владимир Путин, който видя по какъв начин съдружниците му на Запад укрепват, а съперниците му падат един след различен. Първи беше Борис Джонсън, един от най-големите му съперници, който върна ключовете на страната предишния месец. След това Марио Драги беше заставен да подаде оставка в края на юли. Поддръжник на помощта за Украйна и глобите против Русия, ръководителят на италианското държавно управление трябваше да преклони глава пред съюза на три партии в неговата коалиция (десните популисти на Матео Салвини, придвижването " Пет звезди " на Джузепе Конте и Forza Italia на Силвио Берлускони), които постоянно са имали връзки с Путин. Няма подозрение, че наследникът на Марио Драги ще бъде доста по-сговорчив с съветския президент. В Унгария, в противен случай, Виктор Орбан, главният съдружник на Москва в Европа, излезе по-силен, откакто беше необятно избран отново през април. Що се отнася до Съединените щати, главните поддръжници на Украйна на военно и финансово равнище, след визитата на ръководителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван, те имат нов фронт за ръководство, до момента в който Русия се възползва от опцията да ускори връзките си с Пекин.

Във Франция изборният резултат отслаби Еманюел Макрон, който по време на председателството на Съюза беше един от главните гласове на Европа за Русия. Сега Кремъл може да разчита във френския парламент на " Национален общ брой " и " Неподчинена Франция ", с цел да има по-помирителна позиция по отношение на Русия. " Неподчинена Франция " гласоподава срещу присъединението на Финландия и Швеция към НАТО. Марин Льо Пен прикани за занемаряване на глобите против Русия, които съгласно нея са " безусловно безполезни ", с изключение на да карат европейците да страдат. Нейният апел се добавя от този на унгарския министър председател, който счита, че с икономическите наказания европейската стопанска система се е " простреляла в белите дробове и се е задушила ".

Вярно е, че европейските наказания към този момент нямат упования от европейските страни резултат върху стопанската система и съветския режим. " Но те разрешават държавата-агресор да бъде държана виновна за нейните закононарушения и също по този начин да отслабят потенциала й да продължи войната... Не глобите убиват европейската стопанска система, а хибридната война, която Русия води ", напомня Олег Николенко, представител на украинското външно министерство. Докато огромните западни столици са в лятна почивка, сътрудниците на Кремъл остават дейни. " Тяхната роля е да ескалират недоволството и да показват политиката на опозиция против експанзията като излишно мъчителна. Ние не одобрявахме експанзията, само че осъждаме съпротивата против нея... Това е следпродажбеното обслужване на путинците на запад ", продължава съветникът на института Монтен Мишел Дюкло.

Защото войната в Украйна, сходно на военните безредици към Тайван, също е борба сред автокрации и демокрации.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР