Войната в Украйна навлезе в третата година, а мъже за

...
Войната в Украйна навлезе в третата година, а мъже за
Коментари Харесай

Не останаха мъже в селата на Украйна

Войната в Украйна навлезе в третата година, а мъже за армията се събират напряко от работните им места или по улиците. Мнозина се крият, а който има пари и контакти, е по-вероятно да не отиде на фронта. В селата на Западна Украйна съвсем не са останали мъже.

От месеци в Украйна спорят за готвения нов закон за мобилизацията. На фронта няма задоволително бойци. След две години война доста от частите са изтощени от борби и се нуждаят от нови попълнения. Докато в някои от огромните украински градове животът тече съвсем обикновено, в провинциалните региони картината е радикално друга, написа ARD в собствен репортаж от Западна Украйна.

Кой да бъде мобилизиран

“Синът на съседа беше на фронта, в този момент е съвсем неработоспособен, а е единствено на 30 години. Вените на краката му са станали дебели колкото пръстите му. Друг мой комшия се върна от фронта, само че непрекъснато е в болница “, споделя един мъж. Самият той също се е сражавал – в Донбас. С него е бил и различен комшия – „ а в този момент е изцяло ням. Но слуховото апаратче би трябвало самичък да си го заплати “, споделя още мъжът в репортажа. Името си той не желае да каже. Тъй като приказва съветски се притеснява, че всички в украинското село ще го разпознаят елементарно.

“Казват ни, че имаме съвсем 120 000 добре подготвени бойци. Не разбирам за какво всички тези служители на реда, които се мотаят в близост напразно, не бъдат мобилизирани. Аз съм пенсионер и мога непринудено да патрулирам по улиците, с цел да вардя реда. Няма да има никакъв проблем “, споделя още мъжът пред ARD.

“Трима от синовете ми са на фронта – към този момент от две години, а единият служи даже още от 2014-та. Имам общо седем синове, от които трима се борят, а други двама получиха призовки. Единият през вчерашния ден се яви пред комисията “, споделя украинка, която също желае да остане анонимна. Прекалено огромно е недоверието към медиите, само че също и срамът, че близките могат да я обвинят в непълен национализъм. Но това, което тя споделя, не е някакво изключение, отбелязва ARD.

Друга жена от селото споделя пред немското издание, че и тримата синове на нейна другарка се борят във войната. „ Единият се върна ранен и в този момент лежи в болница “, споделя тя.

“Останахме без мъже ”

Властите не оповестяват данни за броя на ранените, убитите или призованите под знамената. Но доста хора в Украйна са уверени, че активизират главно мъже от селските региони.

Това е забелязал и юристът от Лвов Йевхен Филипец. “Не мога да кажа за какво това е по този начин, само че е реалност, че взимат хора от селата. Казвали са ми, че в края на лятото не е имало кой да събира картофите. Не останаха мъже “, е представен той да споделя пред ARD.

Вземат хората напряко от улицата

Критични гласове настояват, че и след две години на война украинското управление не е намерило обективен метод за организиране на наборната работа. Опитът на неправителствените организации и наборниците демонстрира, че който има пари, контакти и въздействие е по-вероятно да избегне наборната работа, написа немското издание.

Много хора в Украйна не са адресно регистрирани и никой не знае къде в действителност живеят. Властите в действителност нямат точна визия къде се намират хората, които са годни за военна работа. Затова се постанова да събират хората напряко от работното им място или от улицата, споделя юристът Филипец. „ Призовките се изготвят, като се оставя празно място за името. След това чиновниците потеглят с тях, срещат някого и му връчват призовка. Вписват името и му споделят, че би трябвало да се яви в наборната работа до 15-20 минути. Това законно ли е? Разбира се, че не “, разяснява юристът.

В селата повиквателните се издават от кметските наместници. Там обаче всички се познават. „ Това е неприятно обвързване “, споделя Наталия Стрилец, която е кметски наместник в едно малко обитаемо място в Западна Украйна. “Можете ли да си визиите: през днешния ден издавам призовка, а след седмица връщат индивида в ковчег. Имали сме такива случаи. Страхувам се да отида на погребението и да виждам родителите в очите. Могат да ме обвинят за гибелта на техния непосредствен “, споделя Стрилец пред ARD.

Много мъже се крият

Тя би предпочела призовките за армията да се изпращат от полицията или от военни. Разказва, че в това време хората я отбягвали: “Щом ме зърнат, незабавно заключват къщата – с цел да не мога да връча известието за военна работа. Някои хора даже барикадират портите си с големи камъни, с цел да не мога да вляза в двора “.

Много мъже се укриват, твърди Стрилец. Други просто са избягали в чужбина. По публични данни в страните от Европейски Съюз се намират над 600 000 украинци, които биха били годни за военна работа. Експерти обаче настояват, че Украйна към момента разполага с задоволителен мобилизационен капацитет. Според тях украинското управление би трябвало да е обаче готово да одобри непопулярни решения.

Източник: Дойче веле
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР