Войната в Украйна може да продължи с години. Това заяви

...
Войната в Украйна може да продължи с години. Това заяви
Коментари Харесай

Столтенберг: Войната в Украйна може да продължи с години

Войната в Украйна може да продължи с години. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изявление за немския вестник " Билд ам зонтаг ".

Въпреки че войната в Донбас се води по извънредно жесток метод от страна на Русия, украинските бойци оказват героична опозиция, показва Столтенберг пред вестника.

С доставката на съвременни оръжия се усилва и шансът украинците въпреки всичко да съумеят да изтласкат съветската войска и от Източна Украйна, показва още Столтенберг. Той прикани Германия да даде обещаните съвременни оръжия допустимо най-бързо.

На въпрос дали НАТО се притеснява от ескалация и привличането на пакта във войната, генералният секретар на алианса дава отговор:

" НАТО ще продължи да поддържа Украйна в нейната самоотбрана. Ние също укрепихме фланговете си с 40 000 бойци. Теритоирята на страните от пакта се охранява по земя, вода ивъздух. Това е явен сигнал към Москва, с цел да не пораждат там недоразумения във връзка с способността ни да се защитим. "

Столтенберг счита, че към този момент няма заплаха от приложимост на атомни оръжия от Русия.

" Въпреки това опасността с използването им е рискова и безотговорна. Путин би трябвало да знае: атомна война не може да бъде извоювана и в никакъв случай не трябва да се стига до такава. Нашият явен сигнал към Русия е: НАТО пази всичките си членки. "

Според него войната в Украйна може да продължи с години и Западът би трябвало да е подготвен да подкрепя Украйна през доста дълъг интервал.

" Дори и цената за това да е висока – освен военно, само че и поради покачващите се цени на силата и питателните артикули, не би трябвало да забравяме, че тези проблеми са несравними с цената, която украинците заплащат с живота си всеки ден ", декларира той.

" Не бива да позволяваме Путин да реши, че може да продължава по този начин, ккато реши след войната против Грузия през 2008 година и анексирането на Крим през 2014 година ", споделя още Столтенберг.

На срещата на НАТО в края на юни в Мадрид НАТО ще показа нова странтегическа идея.

" Досега смятахме Русия за сътрудник. В Мадрид ще обявим, че това към този момент не е по този начин. Русия към този момент е опасност за сигурността, мира и стабилността. Ще отделим внимание и на Китай, тъй като неговият напредък също е предизвикателство за сигурността ни ", показва Столтенберг.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР