Войната в Украйна може да прерасне във война в Европа

...
Войната в Украйна може да прерасне във война в Европа
Коментари Харесай

Войната в Украйна може да прерасне във война в Европа между Русия и НАТО, каза началникът на чешкия генералния щаб - Свят

Войната в Украйна може да прерасне във война в Европа сред Русия и НАТО, съобщи началникът на генералния щаб на чешките въоръжени сили Карел Река, съобщи Българска телеграфна агенция.

Това " не е немислимо ", сподели Река, като предизвести също, че професионалната войска на страната му не е готова за подобен излаз. Той добави, че някои съществени неща в чешката войска не са в ред. Трябва да се наваксат пропуски във всички области - от огневата мощност на войските до подвижността на артилерията и въпросите за логистиката и командните структури. В случай на непосредствена опасност от война, мобилизацията щеше да бъде неизбежна, акцентира 48-годишният боен.

Заедно с него чешката министърка на защитата Яна Чернохова упрекна предходните държавни управления през последните 30 години, че са " проспали " въпроса за подготвеността на страната в региона на защитата. " Нуждаем се от войска, подобаваща за 21-ви век ", съобщи тя в тирада пред командния състав.

Министърката посочи като нещо позитивно обмена на военна техника с Германия и Украйна, в границите на който Чехия ще получи 14 танка " Леопард 2А4 " и една бронирана евакуационна машина. Планира се в дълготраен проект закупуването на танкове от последно потомство. " Това може да бъде да вземем за пример най-новата версия на " Леопард 2А7 ", сподели министърката.

Чехия е член на НАТО от 1999 година След премахването на наложителната военна работа през 2004 година страната разполага с професионална войска, която сега наброява към 27 000 бойци.

Чехия е една от главните поддръжници на Украйна в битката ѝ против нахлуващите съветски сили, като е предоставила на Киев военна помощ в размер на 200 млн. евро. от началото на войната на 24 февруари предходната година до момента.

Отбранителни компании са доставили още артикули на стойност над 2 милиарда евро.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР