Войната в Украйна, която трябваше да продължи няколко дни и

...
Войната в Украйна, която трябваше да продължи няколко дни и
Коментари Харесай

Руският елит е уморен от войната и вече не вярва на диктатора Путин

Войната в Украйна, която трябваше да продължи няколко дни и да приключи със свалянето на държавното управление на Володимир Зеленски, продължава към този момент 16-и месец. Получила оръжия от страните от НАТО, ВСУ се е подготвила да си върне близо 20% от окупираната територия на страната, написа Bloomberg.
 
Войната се популяризира в Русия: обстрел и боеве в Белгородска област, ракетни и безпилотни удари по цели в граничните региони, нападения на дронове над Москва.
 
Много членове на съветския политически и бизнес хайлайф не харесват протичащото се. Те са изтощени от войната и желаят тя да завърши, само че се съмняват, че Владимир Путин ще се съгласи, обявиха за Bloomberg седем души, осведомени със протичащото се в този хайлайф, при изискване за анонимност. Никой обаче не е подготвен да предложи на Путин да спре войната, макар че тя е подкопала безрезервната им религия в неговите лидерски качества, споделят четирима от събеседниците на организацията.
 
Дори доста от тези, които към момента желаят Украйна да бъде победена, виждат в замразяването на спора най-хубавия излаз. Това би наложило договаряния по-късно тази година, които биха разрешили на Путин да разгласи пирова победа, като резервира някои от завзетите територии за Русия, обявиха двама източници на Bloomberg.
 
Националистът Константин Малофеев, създател на телевизия " Царьград " и един от главните финансисти на интервенциите на по този начин наречения " Руски свят " (който е със възбрана за влиазане в България за 10 година, дружно с Леонид решетников, бел. ред.), упорства, че " Украйна би трябвало да престане да съществува ". Но той признава, без да крие, че доста хора от ръководещия хайлайф, в това число " голям брой " предприемачи, биха подкрепили предлагането за преустановяване на огъня, направено от Китай. " Те споделят, че поддържат специфична военна интервенция, само че в действителност са срещу нея ", споделя Малофеев пред организацията.
 
Китайският кротичък проект не приканва за евакуиране на съветските войски от Украйна преди началото на мирните договаряния. По тази причина той беше отритнат в Киев и на Запад. Някои политици и пропагандатори в последно време започнаха да " отстъпват ". Главният редактор на Russia Today Маргарита Симонян, която през февруари 2022 година съобщи, че Русия ще победи Украйна " за два дни ", а през март 2023 година заяви, че " времето за полет до столицата " на страната, която ще реши да арестува Путин по заповед на Международния углавен съд, е " осем минути ", предложи тази седмица спорът да завърши.
 
" Колко прелестно би било да спрем кръвопролитията още в този момент ", съобщи Симонян. - Да останем там, където всички стоят. Да го замразят. А по-късно да организира референдуми, тъкмо както предложи Индонезия ". През уикенда индонезийският министър на защитата Прабово Субианто прикани за неотложно преустановяване на огъня, евакуиране на войските на 15 км от сегашните позиции, с цел да се сътвори демилитаризирана зона, и осъществяване на референдуми с посредничеството на Организация на обединените нации за " противоречивите територии ".
 
" Референдуми за всички противоречиви територии и там, където хората желаят, с който желаят да останат, тази територия да остане. Това е заслужено, това е добре, нали? Нужни ли са ни територии, които не желаят да живеят с нас? Не съм сигурен в това и по някаква причина ми се коства, че и президентът няма потребност от тях ", прибавя Симонян.
 
Това изявление предизвика вълна от ненавист към Симонян в z-каналите. Техните създатели одобриха думите ѝ като " инспекция ", подмятане от страна на президентската администрация, с цел да разбере настроенията в обществото и вероятно да го приготви за " промяна на концепцията ". Военните репортери и поддръжниците на войната нарекоха думите на Симонян подготовка за " позорно съглашение ", " изменничество на националните ползи ", " нов Хасавюрт и Минск ".
 
Малко по-рано Константин Затулин, първи заместник-председател на комисията на Думата по въпросите на Оперативно-наблюдателно дело, евразийската интеграция и връзките със сънародниците и член на " Единна Русия ", призна, че Русия не е постигнала нито една от задачите, които Путин си е сложил за нашествието. Денацификация, демилитаризация и неутралитет на Украйна, отбрана на жителите на Донецката и Луганската национална република, изброи депутатът - " нито една точка " не е дала резултат.
 
" Нещо повече, някои от тях са престанали да имат смисъл ", призна Затулин, а Украйна " ще продължи да съществува при Зеленски или неговите наследници ". Но елитите избират да навеждат глава и да се занимават с ежедневната си работа, уверени, че не могат да повлияят на хода на събитията, обявиха пред Bloomberg осведомени. Путин не демонстрира предпочитание да спре войната.
 
" Официалните лица се приспособяват към обстановката, само че никой не вижда светлина в края на тунела ", споделя пред организацията Александра Прокопенко, която преди войната е работила като консултант в Банката на Русия. - Най-доброто, на което се надяват, е Русия да загуби без унижения.
Всяка офанзива, всеки нов удар на украинските сили по съветска територия подкопава мита за непобедимостта на Путин и превъзходството на Русия, споделя Татяна Станоева, началник на R.Politik и старши помощник в Центъра за съветски и евразийски проучвания " Карнеги " в Берлин. Налице е " постепенна вътрешна ерозия в публичните настройки към войната и елитите ", цитира я The Wall Street Journal. Украинските набези на съветска територия " подкопават режима и най-много системата на властта ", споделя Становая.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР