Войната в Украйна, която продължава повече от година, предизвика ускорена

...
Войната в Украйна, която продължава повече от година, предизвика ускорена
Коментари Харесай

Global Times: Възходът на глобалния юг допринася за изграждането на справедлив и разумен световен ред

„ Войната в Украйна, която продължава повече от година, провокира ускорена промяна на интернационалния пейзаж. Една забележителна смяна е възходът на Глобалния юг и неговата все по-важна роля в интернационалната система.

Развиващите се страни получиха поле за маневриране в играта на огромните сили и тяхното политическо въздействие бързо се усили. Глобалният Юг съумя да резервира своята дипломатическа самостоятелност и стратегическа автономност на фона на украинската рецесия и избра междинен път, с цел да форсира издигането си като нова мощ в международната политика. “

След експлоадирането на войната доста страни от Глобалния юг не взеха страна и не се поддадоха на натиска на Съединени американски щати да се причислят към лагера на осъждането и глобите против Русия. Това бележи началото на излизането на Глобалния юг от контрола на огромните сили, смяна в неговия интернационален статут и роля и предпочитание за стратегическо самочувствие и автономност.

Възприятията и дейностите на Глобалния Юг във връзка с украинската рецесия включват няколко точки, отбелязва създателят Динг Лонг, професор в Института за близкоизточни проучвания към Шанхайския университет за интернационалните проучвания.

Първо, те заеха неутрална позиция по украинския въпрос. Страните от Глобалния юг нормално показват мнение, че войната в Украйна е спор сред Русия и Украйна, само че в действителност ясно схващат, че това е стратегическа борба сред Русия от една страна и Съединени американски щати и Запада от друга.

Второ, те играят ролята на медиатор. Страните от Глобалния юг като цяло считат, че украинският въпрос не може да бъде решен на бойното поле и са за полагането на старания за решаването му с политически и дипломатически средства.

Трето, те са твърдо решени да пазят личните си ползи. Развиващите се страни са почтени жертви на спора сред Русия и Украйна, а едностранните наказания, наложени на Русия от Съединени американски щати и Запада, доведоха до сериозна икономическа злополука.

В резултат на това доста разрастващи се страни са изправени пред опасности за своята енергийна и продоволствена сигурност, както и пред внезапно утежняване на средата за развиване.

Украинската рецесия ускори спора на ползи сред страните от Глобалния юг, Съединени американски щати и Запада, и те не могат да се причислят към глобите против Русия, тъй като това би било в несъгласие с техните, лични ползи. Затова те търсят решение на украинската рецесия, друго от решенията на Съединени американски щати и Запада.

„ Активното присъединяване на разрастващите се страни в интернационалните каузи е от огромно значение за поощряване на построяването на многополюсен свят и развиването на мултилатерализма. Това може освен да акумулира позитивна сила за мирни договаряния, само че и да окаже по-голям политически и дипломатически напън върху Съединени американски щати и Запада, тъй че последните да не могат да осъществят едностранчивостта и да поддържат еднополюсна надмощие.

Фокусирането върху икономическото развиване, поддържането на самостоятелност и автономност и насърчаването на солидарността се трансфораха в консенсусна позиция на разрастващите се страни. Възходът на световния юг, като най-видимата трансформационна наклонност в интернационалната система след украинската рецесия, ще помогне за построяването на един обективен и рационален интернационален ред “, - заключава Global Times.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР