Войната в Украйна има пряко отношение към поскъпването на млякото

...
Войната в Украйна има пряко отношение към поскъпването на млякото
Коментари Харесай

Производител: Войната и веригите са причина за поскъпването на млякото и продуктите

Войната в Украйна има директно отношение към повишаването на млякото и млечните артикули в България, изясни по Българска национална телевизия млекопроизводителят Николай Гълъбов. Той сподели, че поради експанзията на Русия са се вдигнали освен цените на силата, само че и на фуражите, освен това 100 - 200%. Другата причина за повишаването са интернационалните вериги от супермаркети.

Супермаркетите имат такса и от продукта на витрината от 30 до 40% отиват за веригата, съобщи Гълъбов. Той акцентира, че е един от проблемите в сектора е, че в България като цяло има дефицит на сурово мляко, което изисква импорт от чужбина.

“Това не е нещо неприятно съгласно мен. Ако бяхме конкурентни и произвеждахме повече, процесък щеше да е противоположен и да изнасяме ”, акцентира производителят. Той сподели също, че при изкупни цени от 1,10 - 1,15 лв. на литър фермата му е на облага. Николай Гълъбов разяснява, че не вижда по какъв начин страната може да се намеси в цените на млякото и млечните артикули, тъй като сме част от Европейски Съюз и имаме пазарна стопанска система, която се контролира сама.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР