Войната в Украйна е водещият негативен фактор за световната икономика

...
Войната в Украйна е водещият негативен фактор за световната икономика
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Войната в Украйна е водещият негативен фактор за световната икономика

Войната в Украйна е водещият отрицателен фактор за международната стопанска система тази година, а най-вероятно и през идната. Това съобщи пред Си Ен Би Си ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

„ Смятаме, че войната в Украйна е най-важният отрицателен фактор за международната стопанска система тази година, най-вероятно и идната година. Всичко, което основава повече безпокойствие, несъмнено, е нездравословно за вероятностите за напредък и за облекчаване на потребностите и стремежите на хората на всички места “, сподели ръководещият шеф на МВФ в коридорите на срещата на Г-20 в Бали, Индонезия.

Нейните мнения пристигнаха след рухването на ракета на територията на Полша, при което починаха двама души. Предварителните оценки допускат, че ракетата може да е била изстреляна от украинските сили против наближаваща съветска ракета.

Генералният секретар на НАТО сподели, че „ няма индикации, че това е резултат от умишлена офанзива “, макар че следствията не престават.

Повечето членове на Г-20 осъдиха експанзията на Русия против Украйна в декларация, която беше призната в сряда.

„ Искам да поздравя Индонезия за това, че ръководи толкоз добре в този доста сложен миг “, сподели Георгиева

Тя обаче акцентира, че задачата на срещата на върха на Г-20 не е да взаимната декларация, а слагането на фокус върху „ доста належащите проблеми “, измежду които световната инфлация, възходящите разноски за живот, хранителната и енергийната сигурност.

„ Слушах доста деликатно всички изказвания и е окуражаващо, че това са проблемите, върху които се фокусираме, както и би трябвало “, добави Георгиева.

По-рано МВФ издаде предизвестия за фрагментацията на световната стопанска система вследствие на войната в Украйна и понижи прогнозите за напредък на международния БВП за 2023 година до 2,7%, което е закъснение спрямо упования растеж от 3,2% през 2022 година

„ Това е най-слабият профил на напредък от 2001 година насам, като се изключи международната финансова рецесия и острата фаза на пандемията COVID-19 “, уточни интернационалният орган в отчета си от октомври.

„ Вече виждаме някои признаци на раздробеност и те идват от основателна угриженост а сигурността на доставките “, сподели Георгиева пред Си Ен Би Си.

„ Поради пандемията и войната в Украйна видяхме че веригите за доставки се прекъсват и това вреди на растежа на вътрешния и интернационалния пазар “, добави шефът на МВФ.

Тя сподели още, че в случай че светът избере да се раздели на „ обособени блокове “, това ще коства скъпо.

„ И тази цена би била изключително висока за отворените стопански системи и по-широко за развиващия се свят “, предизвести Георгиева.

Азиатско-тихоокеанския район, да вземем за пример, може да загуби 3% от брутния си вътрешен артикул, в случай че търговията бъде прекратена в браншове, наранени от глобите за чипове на Съединени американски щати против Китай, и в случай че нетарифните бариери в други области бъдат нараснали до „ равнищата от епохата на Студената война, “, уточни МВФ в отчет предишния месец.

„ Ако желаеме да не губим някъде сред 1,4 трлн. $ до може би 3,4 трлн. $ на година, като единствено си представете какво можем да създадем с тези пари, тогава би трябвало доста деликатно да проектираме следствията от сходни дейности и да бъдем мъдри, с цел да предотвратим основаването на свят, който е по-беден и по-несигурен “, сподели Георгиева.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР