Войната в Украйна е още едно изпитание пред ТЕЦ-овете в

...
Войната в Украйна е още едно изпитание пред ТЕЦ-овете в
Коментари Харесай

ТЕЦ Русе работи с донецки въглища- ще се стигне ли до недостиг

Войната в Украйна е още едно тестване пред ТЕЦ-овете в у нас, които разчитат на въглища от Донбас. Освен повишението на цената през последната година, под въпрос остава и бъдещата им доставка от Донецк. От " Топлофикация " Русе се ориентират към ограничение на потреблението на въглища.

Топлоелектрическа централа Русе от години работи с донецки въглища, защото са с по-високо качество и по-калорични от българските. Суровината обаче е поскъпнала през последните една-две години с близо 300%, a цeнaтa нa тoплиннaтa eнepгия e пoвишeнa едвам c 11 на 100.

От " Топлофикация " са обезпокоени, че в миг, когато сдружението редуцира капиталови разноски, с цел да оцелее, идва и несигурността в бъдещите доставка на въглища.

За края на сезона сме спокойни, тъй като имаме задоволително въглища на склад, към този момент зависи от политическата конюнктура какво ще стане...Ако има някакъв проблем, ще търсим различен вид, сподели инж. Севдалин Желев изп. шеф на " Toплoфиĸaция Pyce ".

От сдружението ще бъдат принудени да търсят доставки на въглища отвън Европа , което доста ще увеличи разноските им.

Същата неопределеност съществува и за доставките на природен газ. А на тази суровина " Топлофикация " разчита за екологичното произвеждане на електрическа енергия, за което е вложила лични средства.

В момента сме в развой на създаване на три когенератора с обща мощ 21 мегавата и се надяваме в края на лятото да ги пуснем, с цел да могат да работят в летния режим, който ще бъде единствено с когенерация на природен газ, а зимата ще работи и топлофикационен казан, сподели инж. Севдалин Желев изп. шеф на " Toплoфиĸaция Pyce ".

" Топлофикация " - Русе употребява като гориво и биомаса, посочи Севдалин Желев, като по този метод ще се понижи използването на въглища.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР