Войната срещу Украйна окончателно лиши Русия от статута ѝ на

...
Войната срещу Украйна окончателно лиши Русия от статута ѝ на
Коментари Харесай

MAE: Русия залязва като водеща енергийна сила

Войната против Украйна дефинитивно лиши Русия от статута ѝ на водеща енергийна мощ , като постави завършек на " златния газов век " и форсира прехода към възобновими енергийни източници. Това е заключението на Международната организация по енергетика (МАЕ), на чиито прогнози разчитат огромните индустриални западни страни, напомня Би Би Си.

Агресията на Русия против Украйна и енергийната война на Кремъл с Европа са най-големият потрес за международния енергиен пазар от половин век насам , след огромната петролна рецесия през 70-те години на предишния век, когато арабските страни постановиха ембарго на Запада. За да предотвратят сходни рецесии в бъдеще, страните, които употребяват изкопаеми горива, се насочиха към независим рандеман на петрол и газ, а с цел да предвиждат по-добре търсенето и предлагането, сътвориха МАЕ.

В четвъртък тя разгласява постоянната си годишна прогноза, в която забележителна част е отдадена на Русия.

" До 24 февруари Русия беше първа в света като експортьор на изкопаеми горива. Но Русия загуби най-важния си клиент и пазар - Европа ", съобщи ръководителят на МАЕ Фатих Бирол при представянето на прогнозата на брифинг.

Той напомни, че 75% от съветския експорт на газ и 55% от износа на нефт са предопределени за Европа.

" За Русия ще бъде доста мъчно да компенсира загубата на европейския пазар. Това е мъчно както от икономическа, по този начин и от софтуерна и политическа позиция ", споделя Бирол. - Поради това производството и износът на петрол и газ от Русия ще намалеят през идващите години . Русия ще играе доста по-малка роля в международния енергиен бранш.

Поради това до 2030 година Русия ще загуби към 1 трилион $ доходи от експорт, пресмята МАЕ.

От организацията напомнят, че Китай няма да може да компенсира отхвърли на Стария континент от съветския газ.

" Някои хора считат, че когато Европа губи, Китай печели. Това не е толкоз просто ", сподели Бирол на конференция. - В допълнение към инфраструктурните ограничавания Китай също се трансформира и растежът на търсенето на газ в Китай ще бъде доста по-скромен, в сравнение с до момента. Така че не виждаме Китай да има потребност от различен огромен водопровод от Русия, с изключение на към този момент съществуващия " Силата на Сибир ".

В резултат на това до 2030 година делът на Русия на международния енергиен пазар ще се свие до към 13% от миналогодишните 20% . Съединени американски щати и Близкият изток ще завоюват - техните дялове ще се усилят.

Но главният растеж ще пристигна от възобновимите енергийни източници, а не от изкопаемите горива, твърди МАЕ.

" В резултат на нахлуването на Русия в Украйна световният енергиен пейзаж се трансформира бързо пред очите ни. Промени се не за известно време, а за десетилетия ", споделя Бирол. - Отговорът на управляващите по света на рецесията дава обещание исторически и съдбоносен поврат към по-чиста , по-достъпна и по-сигурна енергийна система на бъдещето.

Анализатори чакат до 2030 година вложенията в зелена енергетика да се усилят до 2 трлн. $.

Източник: Би Би Си
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР