Войната със сигурност е възможно най-страшното нещо, което може да

...
Войната със сигурност е възможно най-страшното нещо, което може да
Коментари Харесай

Най-скъпите войни в историята

Войната сигурно е допустимо най-страшното нещо, което може да се случи на една страна, на един народ и на един човек. Освен страхът, ужасът, физическата болежка и гибелта, която войните предизвикват, те нанасят жестоки удари върху стопанската система. И нормално костват доста пари.

Топ 5 на най-скъпите войни в историята

1. Втората международна война - $4.1 трилиона

Навярно за никого няма да е изненада, че преди всичко е точно Втората международна война. Бойните дейности тогава се водят на три от седемте континента и в три от океаните (Атлантическия, Тихия и Северния ледовит), а в тях вземат участие всички развити страни в света по това време. Войната продължава от 1939-а до 1945 година. Втората международна война е освен най-скъпият, само че и най-смъртоносният боен спор в света - умират над 73 милиона души, от които към 50 милиона са цивилни.

2 . Войната във Виетнам - $738 милиарда

Може би една от най-противоречивите войни на Америка, тя се организира от 1 ноември 1955-а до 20 април 1975 година сред Съединени американски щати и Южен Виетнам (Република Виетнам), от една страна, както и Северен Виетнам (Демократична Република Виетнам) и Народния фронт за избавление на Виетнам (Виет Конг), от друга. Войната белязва живота на милиони американци и виетнамци. Съединени американски щати търпят тежки проваляне и са принудени да се изнесат от територията на Виетнам, която е изцяло унищожена.
 Колко коства най-скъпият артефакт от Втората международна война и каква е историята му
Колко коства най-скъпият артефакт от Втората международна война и каква е историята му

Mercedes Benz 770k е принадлежал на Адолф Хитлер и през днешния ден се прави оценка на 10 милиона $

3. Войната в Корея - $341 милиарда

Корейската война е спор сред Северна Корея и Южна Корея, траял от 25 юни 1950-а до 27 юли 1953 година и първият парещ спор в границите на Студената война. Войната стартира с нахлуване над Юга от страна на Ким Ир Сен, който се надява по боен път да сплоти Корея в една страна, ръководена в духа на комунистическата тирания. В отговор Съветът за сигурност на Организация на обединените нации взема решение да подкрепи южнокорейците. Организация на обединените нации, с решаващото присъединяване на Съединени американски щати, контраатакува и отблъсква войските на Северна Корея до границите на Китай. Нито една от страните няма несъмнено превъзходство и войната се води с изменчив триумф за всяка от тях до образуването на 2 корейски страни с ясни граници, разграничени от 5-километрова демилитаризирана зона. Загиват стотици хиляди военни и цивилни. Мирен контракт сред Съединени американски щати и Северна Корея не е подписан и до през днешния ден.

4. Първата международна война - $334 милиарда

Войната стартира през 1914-а и продължава до 1918 година. В нея се включват множеството Велики сили, обединени в две противостоящи обединения - Антантата (Франция, Русия, Англия, Сърбия и доста други държави) и Централните сили (Германия, Австро-Унгария, Османска империя и България). Мобилизирани са над 70 милиона бойци. Загиват към 16 милиона души - 9 милиона бойци и 7 милиона цивилни.

5. Войната в Персийския залив - $102 милиарда

През 1990 година Ирак, управителен от Саддам Хюсеин, атакува Кувейт и насочва закани към Саудитска Арабия. Съединени американски щати се намесват на страната на Саудитска Арабия. Войната продължава 6 месеца и три седмици - от август 1990 до февруари 1991 година. Жертвите са 25 - 35 000 души, както и над 4 000 цивилни жители. Американският Конгрес по това време пресмята, че войната е коствала $61 милиарда. Ох тях $52 милиарда са платени от други страни - $36 милиарда от Кувейт и Саудитска Арабия и $16 милиарда от Германия и Япония.

Финансовото изражение на 11 септември, което също е голямо

Макар и да не е тъкмо война като гореизброените, последствията в резултат на терористичните удари в Ню Йорк от 11 септември 2001 година са изчислени на $1.1 трилиона. След терористичните офанзиви Съединени американски щати стартират гонене на отговорните за тях. Главната цел е групировката Ал Кайда. Необходими са 10 години, с цел да бъде хванат и погубен техният водач - Осама Бин Ладен. Междувременно Съединени американски щати навлизат в Ирак, потвърждавайки, че страната разполага с нуклеарно оръжие, което по този начин и не е потвърдено. Конфликтът в Ирак приключва със гибелта на Саддам Хюсеин през 2006 година.
 Кои са най-скъпите войни в американската история?
Кои са най-скъпите войни в американската история?

От 1775 година до днес
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР