Войната с вируса на COVID-19 във въздуха е загубена. Две

...
Войната с вируса на COVID-19 във въздуха е загубена. Две
Коментари Харесай

На прага на нова COVID-вълна: Експерти призовават за често проветряване на помещенията

Войната с вируса на COVID-19 във въздуха е изгубена. Две години след началото на пандемията, светът към момента не употребява едно от най-ефективните си оръжия против COVID-19 – вярното проветряване на публичните пространства , предизвестяват специалисти.

В момента светът е постигнал „ нежен мир “ с COVID-19, споделя Антоан Флахо, шеф на Института за световно здраве към Женевския университет .

„ С вярата да спрем вълните на пандемията и да понижим смъртността, би трябвало да се ограничим равнището на заразяване, - нещо, с което имунизациите не могат да се оправят ", споделя Флахо пред Агенция Франс Прес.

„ Затова на света му е нужна нова фаза в битката с вируса: възстановяване на качеството на въздуха в пространствата . “

COVID-19 се предава най-вече по въздуха. Пренася се посредством огромни капчици или фини аерозоли, когато инфектираният човек диша - и още по-мащабно, когато приказва, пее или крещи.

В затворено или неприятно проветряемо помещение тези аерозоли могат да останат във въздуха, като доста усилват риска от зараза.
Въпреки че все още СЗО приема, че COVID-19 може да се съобщи от човек на човек в границите на два метра както посредством капчици, по този начин и посредством аерозоли, към момента няма единно мнение във връзка с предаването на вируса на закрито.

Екип от откриватели от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство и Университета в Бристол прегледаха 18 изследвания в няколко страни за предаване по въздуха. В проучване, оповестено тази седмица, те откриват, че хората могат да се заразят даже и когато са на повече от два метра разстояние.

Флахо прикани държавните управления да вкарат наложително проветрение на публичните пространства , като се стартира с учебни заведения, лечебни заведения, публичен превоз, офиси, питейни заведения и заведения за хранене.

„ Точно както започнахме да филтрираме и пречистваме питейната вода в домовете при започване на 1900 година, би било хубаво някои семейства да се оборудват с пречистватели на въздуха “, поучава специалистът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР