Войната по пътищата продължава да взима жертви. Все повече са

...
Войната по пътищата продължава да взима жертви. Все повече са
Коментари Харесай

Чувството за безнаказаност в България продължава да царува

Войната по пътищата продължава да взима жертви. Все повече са случаите на открити водачи, които карат след приложимост на алкохол или опиати.

" В България битува възприятието за безотговорност. Не съм виждал по-тежка злополука в живота си от тази на бул. " Черни връх " - скоростта е била доста огромна. Такива случаи са изолирани, те се случват на хора, които разсъждават, че могат да останат безнаказани, че са над закона, че има чадър над тях. Tези хора, в случай че не тази седмица, то след време приключват по този метод ", разяснява ръководителят на Българската федерация по авто спорт Румен Дунев в студиото на  " България заран ".

Той акцентира, че има условие всички състезатели преди старт да минават през наложителен тест за алкохол и опиати. 

" Алкохолът и опиатите не вършат качествата на водачите по-добри, дават подправена самонадеяност, която неведнъж приключва трагично ", съобщи Дунев.

Според него един от методите за ограничение на тежките произшествия е приемането на нов Закон за придвижване по пътищата. Той акцентира, че все още се вършат голям брой ремонти, които не дават резултат.

" Депутатите не могат да се обединят към новия Закон за придвижване по пътищата, в който са заложени доста детайли, които като специалисти считаме, че ще понижат броя на тежките произшествия и жертвите, събираемостта на санкциите ще се усъвършенства. За този закон не се изискват средства, а хората да не помнят, че имат партии и цветове ", сподели Дунев.

Друг проблем, който гостът уточни, е неналичието на централизация при водачите - притиснати от битовизмите, водачите не мислят за пътя и придвижването, а се разсейват зад кормилото.

Дунев разкритикува махането на разграничителните колчета по част от трасето в Кресненското дефиле. Те потвърдиха, че могат да понижат тежките произшествия с жертви, които бяха постоянно събитие в региона. 

" Това е нещо, което работи и пази човешки животи. Не би трябвало да бъде отстранено с лека ръка. Анализът на такава предпазна мярка би трябвало да се разшири и да се приложи на пътя край Микре, да вземем за пример. Този път можеше да употребява положителната процедура на Кресна и да се похвалим в края на годината, че сме избавили човешки животи ", посочи Дунев.

И добави, че на сериозни сектори, в които се организират и автомобилни надпревари - като прохода Шипка, се правят поправки, които пазят водачите - в това число слагането на специфични защитни загради за мотористи.

А на феновете на високите скорости Румен Дунев предложи да посетят " Писта София ", която ще събере най-хубавите състезатели на България на 24 септември на пътен възел " Бояна ".

" Освен че ще създадем неповторимо по мащабите си съревнование, нашата цел като федерация е да приобщим всички младежи с бензин и адреналин в кръвта, да създадем привички и през приложните шампионати те да станат професионални състезатели. Младите хора, които вършат недомислени действия на пътя - пречупени през призмата на приложните шампионати един ден могат да станат първенци на България ", уверен е Дунев. 

Последното надпревари на възел " Бояна " е било през 2009 г. На надпреварата в събота са поканени Петър Стойчев, Кубрат Пулев, Данчо Йовчев. Дунев посочи, че от 9 до 17:30 часа ще бъдат затворени бул. " България " и едното платно на Околовръстното шосе.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР